CULTURA 7 februarie 2023

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe aniversează 10 ani de la înfiinţare

de Agerpres | 832 vizualizări

Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe va aniversa, în primăvara acestui an, un deceniu de existenţă, perioadă în care a avut peste 80.000 de vizitatori.

Muzeul funcţionează într-o clădire monument istoric aflată în centrul municipiului, reabilitată de Primărie cu fonduri europene, şi a fost înfiinţat, printre altele, cu scopul de a promova potenţialul natural al judeţului Covasna şi de a prezenta, într-un mod interactiv, informaţii despre păsările şi animalele care vieţuiesc în această zonă.

„Pe data de 12 mai, intenţionăm să organizăm un eveniment public pentru a marca împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea muzeului, în cadrul căruia vom prezenta activitatea noastră de până acum (...) După estimările mele, peste 80.000 de persoane ne-au trecut pragul în aceşti zece ani, majoritatea copii”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Demeter János, directorul executiv al Asociaţiei Vadon, care administrează muzeul.

Potrivit acestuia, numărul mare de vizitatori se datorează, în bună parte, şi diversificării ofertei, în cadrul muzeului fiind organizate în mod periodic proiecţii de filme, expoziţii de pictură şi fotografie, seminarii şi cursuri de ştiinţele naturii.

Muzeul cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă.

„Majoritatea trofeelor şi obiectelor de vânătoare expuse au fost donate de domnul Sárkány Árpád, provenind din moştenire şi din colecţia proprie. Pe lângă acestea au donat sau au expus trofee şi obiecte atât vânătorii din zonă, cât şi din alte părţi ale ţării (...) Prezentarea colecţiei este organizată tematic. Acest lucru se face conform aşteptărilor zilelor noastre, cu o tehnologie modernă. Astfel, vizitatorii pot admira diorama Carpaţilor de Curbură, sala Africa, sala trofeelor de selecţie, camera de vânătoare, bârlogul ursului în mărime naturală şi alte exponate interesante. Expoziţia cuprinde peste 300 de trofee, din care multe au participat la expoziţii mondiale şi ocupă locuri proeminente ale clasamentului mondial. Tot aici pot fi văzute diplomele trofeelor câştigătoare, Ordine de Merit, echipamente şi obiecte legate de vânătoare şi, nu în ultimul rând, fotografii care evocă personalităţi importante şi amintiri ale unor vânători atât din trecut, cât şi din prezent”, se arată pe site-ul instituţiei.

Printre exponate se numără cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna şi un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta, precum şi un crocodil de Nil în lungime de peste patru metri.

Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe este închis vizitatorilor pe parcusul acestei luni, din cauza executării unor lucrări interioare de întreţinere, urmând să fie redeschis cel târziu pe 1 martie, dar trenuleţul turistic, Centrul ecvestru şi Şcoala Pădurii de la Şugaş Băi, coordonate tot de asociaţia Vadon, îşi continuă activitatea. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.