CULTURA 6 iunie 2024

MNCR lansează proiectul „Învăţământul românesc din Depresiunea Întorsurii Buzăului”

de Agerpres | 1037 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe a demarat proiectul „Învăţământul românesc din Depresiunea Întorsurii Buzăului în imagini şi mărturii”, propunându-şi să realizeze o colecţie de fotografii din perioada 1948-1970, precum şi interviuri cu o serie de foşti elevi şi dascăli ai şcolilor din zonă.

„Proiectul are ca principal obiectiv realizarea unei colecţii de fotografii (în format electronic), referitoare la tema abordată şi a unui grupaj de interviuri cu foşti elevi şi dascăli ai şcolilor din zona avută în vedere, din perioada de după reforma învăţământului din 1948 şi până la implementarea reglementărilor aduse prin actul normativ din 1968. În prezent este în plină desfăşurare etapa de identificare de mărturii fotografice şi de scanare a lor şi avem alături de noi în acest demers, ca parteneri, şcolile din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Ciumernic, Bobocea, Zăbrătău, Barcani şi Brădet (...) Deosebit de activi sunt elevii, care sunt încântaţi să participe la proiect şi au contribuit, până acum, cu mai multe fotografii descoperite chiar de ei în colecţiile familiilor lor”, menţionează reprezentanţii instituţiei într-o postare pe internet.

Pe pagina de Facebook a instituţiei au fost postate deja câteva fotografii din colecţii private, reprezentând elevi din Zăbrătău şi Bobocea împreună cu dascălii lor, datate 1955, 1961 şi 1964.

Muzeografii au făcut un apel către persoanele care au fotografii sau alte mărturii documentare referitoare la subiect şi doresc să contribuie la realizarea colecţiei să contacteze instituţia la numărul de telefon 0267 314139 sau pe email secretariat@mncr.ro, menţionând că muzeograful Florin Herţeg este coordonatorul acestui proiect.

Anunţul a fost făcut miercuri, în contextul sărbătoririi Zilei Învăţătorului, care coincide cu ziua naşterii dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.

Sursa foto: MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.