CULTURA 21 martie 2022

Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” marchează 30 de ani în slujba comunităţii româneşti

de Agerpres | 724 vizualizări

Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe aniversează luna aceasta 30 de ani de existenţă, perioadă în care a jucat un rol important în păstrarea şi afirmarea culturii, istoriei, limbii şi identităţii româneşti în Arcul intracarpatic.

Evenimentul va fi marcat luni, 21 martie, de la ora 14,00, în cadrul celei de-a 30 ediţii a Primăverii Culturale la Sfântu Gheorghe, printr-o conferinţă la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu, la care vor fi prezenţi, printre alţii, şi o parte dintre fondatori şi colaboratori.

Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna” a fost înfiinţată în data de 14 martie 1992 la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe de către un grup de intelectuali, iar de-a lungul timpului şi-a adus contribuţia la crearea unor instituţii fundamentale pentru românii din această zonă, cum ar fi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Muzeul Spiritualităţii Româneşti, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna.

De asemenea, a contribuit la cinstirea memoriei strămoşilor, prin ridicarea unor monumente, printre care statuia mitropolitului Andrei Şaguna, bustul mitropolitului Nicolae Colan şi însemnul ASTRA din Sfântu Gheorghe, precum şi a unor troiţe în locurile fostelor biserici ortodoxe din Vârghiş, Căpeni şi Reci dărâmate în timpul ocupaţiei horthyste.

Nu în ultimul rând, a instituit în 2003 titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” care se acordă în fiecare an în semn de recunoştinţă persoanelor care au activat pentru binele public.

Manifestările reunite sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”, organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, au început în data de 14 martie, cu reuniunea „Români pentru români” şi înmânarea premiilor „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”.

Acestea vor continua pe 28 martie cu conferinţa „Basarabia. Istorie şi contemporaneitate” şi pe 4 aprilie cu conferinţa „Sf. Ioan Scărarul”, în cadrul Anului omagial al rugăciunii în viaţa bisericii şi a creştinului.

În încheierea „Primăverii culturale”, pe 11 aprilie, va avea loc prezentarea mai multor cărţi apărute la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, iar pe 25 aprilie, festivitatea de înmânare a titlului „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe” la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.