CULTURA 17 iulie 2019

Județul Covasna, atracție în cel mai mare muzeu etnografic din Europa

de Iulia Drăghici - Taraș | 1169 vizualizări

Centrul de Cultură a fost prezent la Festivalul ASTRA Multicultural de la Sibiu 

Centrul de Cultură al Județului Covasna a participat, în perioada 11 – 14 iulie a.c., la Festivalul ASTRA Multicultural, organizat la cel mai mare muzeu etnografic din Europa - Muzeul Astra din Sibiu. Covăsnenii au pregătit pentru vizitatori un festin gastronomic și cultural, cu varză secuiască, pâine de casă cu cartofi, kürtőskalács, în muzica Grupului vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus.  

„Anul acesta, reprezentaţiile scenice au fost asigurate tot de celebrul Grup vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, semn că formaţia s-a bucurat de succes în 2016, iar organizatorii au dorit să bucure şi publicul ediţiei din 2019 cu frumuseţea cântecelor şi portului tradiţional al femeilor din comunitatea covăsneană. La Maratonul gastronomic multietnic, judeţul Covasna a fost reprezentat de Simon Aranka și de familia sa, care au pregătit cel mai gustos kürtőskalács, premiat în 2018 la Festivalul Deliciilor Dulci, iar meniul a fost completat cu varza secuiască, cu pâine de casă, desigur pâine cu cartofi. Nu au lipsit nici acum filmele documentare ale instituției, care au fost vizionate în mai multe locații ale Muzeului Astra”, informează Centrul de Cultură covăsnean. 

Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, tradiție de aproape 50 de ani 

Despre grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, aceeași sursă informează că acesta există încă din august 1970, când s-a format la iniţiativa profesorului de muzică László Attila. 

„Câteva din femeile care au fost membre fondatoare ale formaţiei mai cântă şi azi în acest grup vocal, care este cunoscut drept cea mai mare formaţie corală feminină din judeţul Covasna. Repertoriul cuprinde piese din folclorul muzical local, pe care femeile din formaţie îl promovează inclusiv prin păstrarea autenticităţii costumelor populare specifice Racoşului de Sus. Formaţia corală a susţinut concerte în Bucureşti şi alte localităţi din ţara noastră şi a fost recompensată cu nenumărate premii. De reţinut faptul că la numai 5 ani de la înfiinţare, în 1975, Televiziunea Română, prin Emisiunea în limba maghiară, a realizat un film documentar despre Formaţia corală feminină din Racoşul de Sus. În ciuda vârstei membrelor, Grupul este prezent şi astăzi oriunde este invitat, contribuind la colorarea evenimentelor locale şi naţionale la care participă, prin frumuseţea cântecelor şi portului tradiţional”, scrie, pe pagina de Facebook, Centrul de Cultură al Județului Covasna. 

Prima participare a covăsnenilor la Festivalul de la Sibiu a fost în 2016, când lista artiștilor a fost mai amplă.  

„Nu este prima dată când instituţia participă la acest prestigios Festival, prin care organizatorii îşi propun să valorifice şi să promoveze patrimoniul cultural multietnic din România. Şi în 2016, Centrul a răspuns invitaţiei Muzeului Astrei, iar atunci mesagerii culturii covăsnene au fost : Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, Ansamblul Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul de dans popular Százlábú – Miriapod, zece meşteri populari, o Expoziţie despre patrimoniul cultural şi natural al judeţului Covasna şi filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale care sunt mărcile identitare ale comunităţilor din judeţul nostru”, arată informarea Centrului. 

Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeu etnografic din Europa, se întinde pe 96 de hectare şi este străbătut de 10 kilometri de alei, de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de case reprezentative pentru fiecare zonă din România. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.