CULTURA 14 octombrie 2012

IPS Ioan Selejan a resfinţit biserica veche din Întorsura Buzăului, refăcută după incendiu

de Agerpres | 561 vizualizări

Câteva mii de persoane au participat duminică la resfinţirea bisericii vechi din Întorsura Buzăului, care a fost refăcută după incendiul de anul trecut, ceremoniile fiind oficiate de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi.

Cu acest prilej, IPS Ioan i-a acordat preotului Ciprian Popica brâul roşu şi distincţia de iconom pentru activitatea bisericească remarcabilă pe care a desfăşurat-o din 1995, de când păstoreşte parohia, dar şi în semn de cinstire faţă de comunitatea locală, care a contribuit la reconstruirea vechiului lăcaş de cult distrus de flăcări, precum şi la ridicarea unei noi biserici ortodoxe la Întorsura Buzăului, una dintre cele mai mari din zonă.

Biserica veche din Întorsura Buzăului cu hramul „Marele Mucenic Gheorghe” şi „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a ars parţial anul trecut, chiar în noaptea de Revelion. Potrivit conducerii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, incendiul s-a produs din cauza coşului de fum al sobei, care era deteriorat. Focul a distrus acoperişul bisericii în proporţie de 90% iar plafonul acesteia s-a prăbuşit parţial.

Biserica a fost refăcută din donaţiile credincioşilor, dar şi cu sprijinul Primăriei Întorsura Buzăului, iar costul picturii, realizată de un pictor basarabean, a fost acoperit de Consiliul Judeţean Covasna, care a contribuit cu suma de 80.000 lei. În biserică au fost repuse stranele, precum şi obiectele de cult salvate din incendiu, printre acestea numărându-se şi o icoană a Maicii Domnului cu pruncul.

Părintele Ciprian Popica spunea că întâmplarea nefastă petrecută anul trecut, la cumpăna dintre ani, a adus mai multă smerenie şi unitate în comunitatea locală, fiind un semn pentru oameni de a se „întoarce cu faţa către Dumnezeu”.

Biserica datează din anul 1840, fiind ridicată pe locul uneia mai vechi, atestată documentar din 1775. Cu prilejul resfinţirii acesteia, toţi enoriaşii au putut intra în sfântul altar, inclusiv femeile, care conform rânduielilor Bisericii Ortodoxe pot trece dincolo de catapeteasmă numai cu un asemenea prilej.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.