CULTURA 30 noiembrie 2020

Festivalul „Actor Fest”, o victorie importantă în vremuri de pandemie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1385 vizualizări

Evenimentul s-a derulat duminică online, unde și-a desemnat și câștigătorii

Festivalul de teatru „Actor Fest – Teatru în comuna ta” a reușit să depășească toate obstacolele impuse de restricțiile pandemiei de coronavirus și a oferit publicului său, de această dată din online, momente de neuitat, prin spectacolele oferite de elevii de gimnaziu din mai multe școli din zonă, județ și din țară.

Evenimentul online, care a rulat aproape 4 ore live, pe pagina de Facebook a festivalului, a strâns peste 9.700 de vizualizări în mai puțin de 24 de ore, peste 300 de aprecieri și aproape 140 de comentarii, majoritatea cu felicitări.

Premianții ediției a III-a

Juriul festivalului-concurs a fost prezent în sala Căminului Cultural de la Sita Buzăului, unde a urmărit, în condiții de siguranță, toate spectacolele. În final, clasamentul a fost următorul:

  • Marele Premiu/ Trofeul „Actor Fest”: spectacolul „Gaițele” al trupei „N. R. Be You”, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului.
  • Premiul I: „Inspecție de sărbători”, interpretat de „N. R. Be You”, Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului.
  • Premiul II: „În cabinetul directorului”, interpretat de „N. R. Be You”, Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului.
  • Premiul III: Spectacolul „Noul director al școlii”, interpretat de „N. R. Be You”, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului.
  • Cea mai bună actriță: Andreea Mutu, de la Școala Gimnazială din Gârcov, Olt.
  • Cel mai bun actor: Vlad Bobeș, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului.
  • Premii speciale: „Da, o iubesc”, monolog de Marian Calcea, de la Casa Familială Nr.1 din Întorsura Buzăului și spectacolul „Cu bunica în pandemie”, Școala Gimnazială Nr. 2 Ciumernic, Sita Buzăului.
  • Premiul de popularitate: „Da, o iubesc”, monolog de Marian Calcea, de la Casa Familială Nr.1 din Întorsura Buzăului, coordonator Gheorghița Băilă, care a obținut 17,8%, adică 64 din totalul de 359 de voturi exprimate online.

Toate celelalte echipe au primit mențiuni: Școala Gimnazială „Gârcov”, coordonator Cosma Nineta, Școala Gimnazială „Nicolae Russu”- trupa „N.R.-Be You”, coordonator Otilia Buzea, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului, coordonator Angelica Leu, Școala Gimnazială Zăbrătău, coordonator Maria Bularca. 

Așa cum se vede din clasament, chiar dacă mari câștigători ai ediției au fost toți participanții, care au primit premii în bani, dulciuri, diplome și altele, trupa de teatru „N.R. Be You” a școlii din Sita Buzăului, care a intrat în concurs cu 8 spectacole, a cucerit juriul la mai multe categorii.

Le spuneam copiilor mei, care acum ne urmăresc într-un context special, că la acest festival noi nu vrem să câștigăm, noi vrem să facem spectacol pentru că a face spectacol înseamnă a aduce bucurie. De asta m-am retras (n.red. din juriu), de asta am adus juriu de specialitate și am vrut un juriu obiectiv și de asta nici nu am vrut să fiu aici, la festivitatea de premiere și mai ales să fiu singură aici, și nu înconjurată de ei, pe scenă, cum ne-am obișnuit. Mi-e greu, dar au muncit mult, la fel ca și ceilalți deosebiți copii, cu deosebite momente. Eu zic că merită, toți copiii merită. Ce s-a întâmplat astăzi este un efort susținut din partea copiilor, coordonatorilor. Vreau și să menționez că trofeul Actor Fest este realizat de Mariana Pachis, este unicat, handmade. Vă felicit, „N.R. Be You”, pentru efortul pe care l-ați depus împreună, toți cei 20 de copii din trupă. (...) Ne bucurăm și ne bucurăm pentru tot ceea ce a venit odată cu festivalul acesta”, a spus, cu ochii în lacrimi, coordonatoarea trupei „N.R. Be You”, totodată organizatorul principal al evenimentului „Actor Fest”, Otilia Buzea.

„Este o magie foarte specială aici la Sita”

Președintele juriului a fost, la fel ca anul trecut, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa. Alături de aceasta au mai fost: regizoarea și scenografa de la Pakiss Brand din București, mentor al elevilor implicați în proiectul 3T, Mariana Pachis, actorul Silvian Duica, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Cătălina Stoica. 

Din partea juriului aș dori să mulțumesc și eu tuturor echipelor înscrise, tuturor profesorilor, coordonatorilor, elevilor minunați. Ne-ați făcut o zi excepțională. Eu sunt a doua oară consecutiv pe scena evenimentului din Sita Buzăului. Dacă mă veți invita și anul viitor, cu siguranță o să îmi fac o tradiție din această participare, pentru că este o magie foarte specială aici la Sita. Sunt convinsă că această magie s-a transmis și celor de acasă. Sper din suflet că v-ați bucurat alături de noi. Felicitări din suflet tuturor copiilor extraordinari! Să trecem cu bine peste aceste grele încercări și să sperăm că ne vom revedea aici pe scenă, live, față în față, să ne bucurăm de tot ceea ce reprezintă teatrul și toată bucuria pe care teatrul poate să o aducă în viețile noastre”, a spus președintele juriului, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa.

„Cea mai provocatoare idee a fost asta: Teatru în comuna ta”

Prezent în sala Căminului Cultural de la Sita Buzăului a fost și primarul comunei, Nicolae Stoica.

Îmi pare rău. Îmi pare rău că s-a încheiat. Așa se întâmplă în viață, tot ce e frumos, se termină repede. Am trăit momente frumoase, am văzut piese unice, mă bucur că au fost prezente pe o scenă dintr-o comună, așa cum este Sita Buzăului. De multe ori avem așteptări de la orașele mari, unde și influența financiară este mult mai mare, dar eu consider că astă-seară copiii noștri au dovedit că se poate. Asta mă bucură foarte mult”, a spus, la finalul evenimentului, primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, cel care a susținut ideea acestui proiect, financiar și cu alte resurse, încă din prima ediție. „Și pentru mine este un proiect de suflet. Întotdeauna am sprijinit activitățile culturale. Dar cea mai provocatoare idee a fost asta: Teatru în comuna ta. Mi s-a părut ceva wow, la nivel de comună. Ne aflăm la a treia ediție și chiar dacă suntem în situația în care suntem, eu mă bucur că există. (...) Voi încerca să sprijin și în viitor acest tip de evenimente”, a mai punctat edilul, în cadrul evenimentului.

Festivalul a fost organizat de Asociația părinților și cadrelor didactice a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”- Pro Comunitate și finanțat de Primăria și Consiliul Local al comunei Sita Buzăului.  Evenimentul a fost difuzat online cu sprijinul echipei BvTV.

Invitatul special al ediției a fost trupa de teatru 3T a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului.

Întregul eveniment poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/108917864332561/videos/314470312917471

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.