CULTURA 18 octombrie 2017

Festival folcloric unic în România, în noiembrie în zona Buzaielor

de Iulia Drăghici - Taraș | 697 vizualizări

„Mlădițe Românești” marchează cea de-a II-a ediție națională, respectiv a X-a de la fondare, la finele lunii noiembrie

Pregătirile sunt în toi pentru ce-a de-a doua ediție națională a Festivalului Folcloric „Mlădițe Românești”, desfășurat în zona Buzaielor. La sfârșitul lunii noiembrie, echipe de dansatori și coregrafi de la Palate și Cluburi ale Copiilor din toată România vor veni în zona Buzaielor pentru a lua parte la un eveniment folcloric unic în țară.

Festivalul folcloric inedit, „Mlădițe Românești”, unde participanții nu doar cântă și dansează, ci și învață și predau, revine în noiembrie în zona Buzaielor. Deși încă nu s-a stabilit exact în care dintre cele două date va avea loc evenimentul, 18 sau 25 noiembrie, coordonatorii spun că pregătirile decurg conform planurilor.

„Suntem în pregătiri intense. În curând vom lansa invitațiile pentru formațiile din țară, pentru că astăzi-mâine aflăm dacă vom desfășura evenimentul în 18 sau în 25 noiembrie. Festivalul se bazează pe același principiu ca și anul trecut, adică tot prin studiul folclorului coregrafic. Participanții vin la noi, studiază diverse dansuri, iar în final vom monta și vom reprezenta pe scenă, în cadrul festivalului, materialul lucrat pe parcursul celor trei zile de pregătiri. În plus, ca și anul trecut, formațiile participante, vor evolua și cu momente coregrafice din zonele lor”, ne-a declarat coordonatorul principal al festivalului, coregraful Rodica Boieru.

Festivalul se va încheia, la fel ca anul trecut, printr-un spectacol desfășurat la Căminul Cultural din Vama Buzăului, unde toate formațiile participante vor evolua pe scenă.

Scopul declarat al festivalului unicat în țară este „optimizarea procesului de predare şi învăţare a dansului popular, în vederea păstrării formei sale autentice, atingerea unui grad cât mai înalt al stilului de interpretare din vatra folclorică de origine şi totodată asigurarea viitorilor specialişti în coregrafie şi instruire cu mijloacele specifice educaţiei non-formale”, potrivit coordonatorilor.

Cu toate că evenimentul este la a doua ediție națională, Festivalul „Mlădițe Românești” ajunge anul acesta al a X-a ediție generală, dat fiind faptul că primele opt ediții au fost organizate la nivel local și regional. La prima ediție națională, cea din 2016, peste 100 de participanți de la cinci Cluburi ale Copiilor din țară au luat parte la evenimentul, catalogat atunci drept un real succes.

„Mlădițe Românești” este organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.