CULTURA 20 martie 2019

Expoziție despre Familia Regală a României, la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 660 vizualizări

„Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” ajunge la Galeria de Artă „Kádár László”

Expoziţia itinerantă „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” va fi vernisată miercuri, 20 martie, începând cu ora 18:00, la Galeria de Artă „Kádár László” din orașul Covasna (str. Școlii nr.34). La deschidere va lua cuvântul directorul adjunct al Muzeul Național Cotroceni, Ștefania Dinu.

Expoziția este un proiect al Muzeul Național Cotroceni, dedicat marcării Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.

Aceasta „trece practic în revistă contribuţia pe care Familia Regală a României a avut-o în deciziile cu privire la intrarea României în Primul Război Mondial, dar și întreaga cronologie a evenimentelor desfășurate pe tot parcursul acestuia.

Grație imaginilor imortalizate de aparatul fotografic în urmă cu un veac, expoziția „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” amintește privitorului atât despre victoriile militare pe care Armata Română le-a obținut în bătăliile din triunghiul de foc, la Mărăști, Mărășești și Oituz, în anul 1917, despre activitatea sanitară şi de asistenţă socială a reginei Maria pe linia frontului şi în spatele acestuia, dar și despre statutul palatului Cotroceni, acela de reşedinţă regală și de martor tăcut al zbuciumului interior al Regelui Ferdinand în decizia sa istorică de a intra în conflagrația mondială de partea Antantei, împotriva familiei și a țării natale, pentru realizarea idealului României Mari.

În expoziție sunt ilustrate și momente oficiale în care Familia Regală s-a aflat alături de personalităţi ale vremii, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate, şefi ai misiunilor militare, dar și momente în care - aflați în mijlocul trupelor, Suveranii acordau decorații militare sau luau parte la slujbe de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de bătălie.

Expoziţia este realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Arhivele Diplomatice - Ministerul Afacerilor Externe, Arhivelor Militare Naţionale Române, Arhiva Naţională de Filme, colecţionari particulari”, arată o informare de presă.

Expoziția a fost vernisată la 25 octombrie 2017 în Spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni, și itinerată în multe zone ale țării, dar și în afara granițelor.

În orașul Covasna, aceasta se poate vizita în perioada 20-30 martie 2019.

Pentru mai multe informații, înscrieri grupuri organizate, cei interesați pot să sune la numerele de telefon: 0770-420087 sau 0762-674516.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.