CULTURA 11 noiembrie 2019

Exemplul că pictura încă umple săli

de Iulia Drăghici - Taraș | 1461 vizualizări

Expoziția lui Lőrincz Róbert s-a bucurat de un real succes

Până la finele lunii noiembrie, picturile realizate de artistul covăsnean Lőrincz Róbert vor putea fi văzute și admirate, în fiecare zi, la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe. Creațiile tânărului au stârnit deja mare interes în rândul publicului avizat și neavizat, care a participat în număr mare la vernisajul din 7 noiembrie. 

Lucrarea cu cea mai mare vechime a fost făcută în anul II de Facultate, iar cea mai recentă – în urmă cu două luni. Este vorba despre picturi pe pânză și desene, care prezintă mai multe teme, de la erotism, la moarte, la vanitate, din perspectiva tânărului pictor Lőrincz Róbert. 

Fotografii de la vernisaj, aici

Aș putea să mă aventurez să fac o afirmație generală să spun că erotismul și moartea sunt obsesiile omenirii și există legături stranii între aceste două realități. Nu știu cât de profund am reușit eu să sondez această tematică, dar cum s-a vorbit și în această seară, arta este mai mult decât tehnică. Acum, sincer, eu nu cred că orice lucrare trebuie să te arunce într-o meditație profundă. Mi se pare că frumusețea formei corpului, simplitatea, echilibrul și seninătatea au un efect terapeutic și asupra mea, ca artist, dar și asupra publicului”, ne-a împărtășit joi, la vernisaj, artistul. 

Totodată, acesta s-a declarat copleșit de numărul mare de participanți și a ținut să le mulțumească celor care și-au făcut joi seara timp să ajungă la vernisaj. 

Nu prea sunt obișnuit să mă felicite atâta lume. De obicei sunt în singurătatea mea, cu munca și obsesiile mele, dar a fost ok și sunt foarte recunoscător pentru oportunitate”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, Lőrincz Róbert. 

Vernisajul s-a desfășurat în prezența mai multor invitați, printre care s-a numărat și artistul Ramon Grosos. 

Mă bucur extraordinar de mult să văd câtă maturitate aduc picturile lui Róbert. Cred că iubitorii de artă își pot da seama că astfel de lucrări sunt nemaipomenit de văzut live. (...) Vă spun foarte sincer că eu le apreciez, în adevăratul sens al cuvântului. Îmi este foarte ușor să vorbesc în acest moment, datorită muncii lui”, a spus, la vernisajul expoziției, artistul Ramon Grosos, care a mai folosit printre cuvintele sale adjective precum curat, conștiincios, prolific și curajos. 

Le-aș recomanda oamenilor să vină să vadă lucrările pentru că sunt creațiile unui tânăr de la noi din oraș, pentru că Liceul de Artă a dat și dă în continuare talente, (...) pentru că absolut toate lucrările de aici transmit foarte multă emoție. Trebuie văzut, trebuie promovat și trebuie cumpărat”, ne-a spus unul dintre participanții la vernisaj, un cunoscător și iubitor al artei și frumosului, Zsombori Katalin. 

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai larg al Centrului de Cultură Arcuș, după cum ne-a precizat chiar directorul instituției.  

Avem un proiect care se numește „Rampă experiment” unde promovăm artiștii tineri. Asta este datoria noastră. Aceasta este prima expoziție personală a lui Róbert, pe care noi cu drag o găzduim”, ne-a declarat Kopacz Attila. 

Lőrincz Róbert, în vârstă de 24 de ani și-a finalizat studiile la Facultatea de Pictură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj Napoca ( diplomă de master - 2019 și licență - 2017). Este, totodată, absolvent al Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe (promoția 2014). Între anii de școală au stat o mulțime de premii și reușite, cele mai notabile fiind câștigarea în 2013 a Concursului Național „Carmen Sylva” pentru Tinere Talente, categoria Pictură, cu 5 lucrări, prezentate la expoziția temporară la Castelul Pelișor din Sinaia sau distingerea cu diplomă și medalie în cadrul Galei Festive pentru aniversarea a 550 de ani de existență a orașului Sfântu Gheorghe, în decembrie 2011, la Teatrul „Tamási Áron”.

Cea mai recentă reușită s-a concretizat în perioada 16 – 22 septembrie a.c., când o lucrare de-a sa, prezentă acum și la expoziția de la Sfântu Gheorghe, a ocupat un binemeritat loc în expoziția „Imaginile lui Enescu”, de la Biblioteca Națională a României din București. Lucrarea lui  Róbert  a fost selectată printre cele mai bune 30 din cele peste 180 înscrise în concursul național cu același nume ca expoziția, dedicat marelui George Enescu.

Lucrările lui Lőrincz Róbert pot, așadar, fi văzute în fiecare zi, între orele 09:00 – 15:00, la Centrul de Cultură Arcuș. Intrarea este liberă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.