CULTURA 14 ianuarie 2020

Eminescu revine, prin glasuri de copii, la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1229 vizualizări

În concursul de creații literare și plastice s-au înscris 126 de participanți din tot județul 

Sita Buzăului celebrează miercuri, 15 ianuarie, împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Sărbătoarea constă într-un spectacol omagial, care cuprinde un concurs județean de recitare, premierea în competiția de creații literare și plastice, dar și un program al Corului Siteanca. Evenimentul „Eminescu pentru eternitate”, care ajunge miercuri la a doua ediție, începe de la ora 16:00 și are loc la Căminul Cultural din comună. 

Etapa premergătoare spectacolului a constat într-un concurs de creații literare și plastice la care s-au înscris 126 de participanți din tot județul. Număr care i-a bucurat pe organizatori.  

Astăzi a avut loc evaluarea creațiilor literare și plastice primite din județ înainte de vacanță. Ne-am bucurat să descoperim printre participanți copii de la Școli din Comandău, Bixad, Reci, Târgu Secuiesc, Belin, Covasna, Sfântu Gheorghe, pe lângă copii de la Școlile din zonă ( Sita Buzăului, Barcani, Întorsura Buzăului), care au realizat niște creații artistice deosebite inspirate din opera scriitorului. Mulțumim profesorilor coordonatori și elevilor pentru interesul acordat acestui proiect. Premierea la cele două secțiuni va avea loc tot miercuri”, ne-a transmis unul dintre organizatorii principali ai evenimentului, profesoara Otilia Buzea. 

Partea a doua, care constă în competiția de recitare, are rolul de a-i învăța pe elevi să transmită emoția prin interpretări memorabile. 

Dacă anul trecut, la ediția I, am mers pe ideea de a cunoaște viața, activitatea și opera scriitorului printr-un concurs interactiv pe echipe și prin prezentarea unor portofolii, anul acesta, împreună cu echipa de proiect, colegele mele de la „Nicolae Russu”, ne-am gândit că trebuie să îi punem în contact direct pe elevi cu versurile poetului și nu așa oricum, ci printr-un concurs de recitare. Trebuie să îi învățăm pe elevii noștri să transmită emoția și sentimentele poetului prin interpretări originale, prin recitări expresive, care să facă auditoriul să tresară. Prin urmare, nu competiția contează, ci transformarea acestui concurs într-un spectacol. Sperăm ca acest concurs de recitare să placă tuturor celor prezenți. Nu e suficient să memorezi o poezie! E important să știi să o transmiți pentru a rămâne în sufletul celui care o ascultă”, ne-a mai spus Otilia Buzea. 

Evenimentul „Eminescu pentru eternitate” este organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, cu Primăria comunei Sita Buzăului, Biblioteca comunală și Căminul Cultural din Sita Buzăului. 

La spectacol sunt așteptați toți cei care vor să trăiască, în această zi specială, magia creațiilor marelui Eminescu. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.