CULTURA 15 noiembrie 2019

„Dragonul de Aur” pleacă în turneu în țară și peste hotare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2056 vizualizări

TAM a obținut o nouă finanțare de la AFCN 

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a declarat câștigător un nou proiect al Teatrului Andrei Mureșanu, pe care îl va sprijini cu o finanțare de peste 84.000 de lei. „«Dragonul de aur» – Turneu de conștientizare a statutului migranților” va ajunge în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare. 

Proiectul va fi implementat începând cu primăvara anului viitor, în perioada martie – mai la nivel național, urmând ca apoi etapa internațională să se desfășoare în luna mai. Astfel, spectacolul realizat în regia Catincăi Drăgănescu va ajunge în Cluj, Iași, București, Craiova și Constanța. În străinătate, echipa TAM va merge în două orașe din Italia. 

Nu e un turneu simplu, ci e un turneu de conștientizare al statutului migranților, cum o spune și titlul proiectului. Ceea ce înseamnă că în afară de spectacol vom avea și alte activități adiacente extrem de interesante: conferințe, workshop-uri etc.. Partea internațională a proiectului presupune prezența noastră în Italia cu acest spectacol, dar și trupa italiană va prezenta, în iunie, la Sfântu Gheorghe un spectacol al lor, tot pe tema migrației. Mulțumim AFCN pentru această ocazie minunată, precum și tuturor partenerilor, atât din țară, cât și din străinătate”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa.

Rezultatele concursului de proiecte la AFCN au fost făcute publice în 13 noiembrie a.c.. „Dragonul de Aur - turneu de conștientizare a statului migranților” a obținut 90,33 de puncte și o finanțare de 84.518 lei. 

Spectacolul poate fi revăzut din nou la Sfântu Gheorghe 

Spectacolul ce stă la baza acestui turneu poate fi revăzut în 26 și 27 noiembrie la Teatrul Andrei Mureșanu. 

Este despre statutul imigrantului. Textul face aluzie la imigranții din Asia, în speță China în Europa Occidentală, dar noi credem, și unul dintre motivele pentru care am ales acest text, este că problema este la fel de relevantă și în România. Și noi suntem „o pepinieră” de imigranți, ceea ce înseamnă muncă necalificată la negru, oameni expuși unor riscuri sociale foarte mari și, în același timp, ceea ce mi se pare foarte interesant, suntem o țară care primește imigranți. Povestea cu imigranții vietnamezi care termoizolează blocuri în București și stau în niște condiții infime, este direct proporțională cu cea a imigranților români care stau în Italia în aceleași tipuri de condiții. Problema pe care noi o deschidem cu acest spectacol e „unde ne poziționăm real?”, noi fiind o țară în această dublă ipostază”, a declarat, înaintea premierei din 11 mai a.c., pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, regizorul spectacolului, Catinca Drăgănescu.

Regizoarea nu este la prima colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, ci a mai lucrat la spectacole, cum ar fi celebrul „Orb de mină”, realizat după textul lui de Székely Csaba, în colaborare cu Teatrul Osonó.

Spectacolul este realizat pe un text de Roland Schimmelpfennig. Traducerea: Ioana Petre, scenografia: Ioana Pashca, coregrafia şi ilustrația muzicală: Simona Deaconescu. Din distribuție fac parte: Costi Apostol, Claudia Ardelean / Anca Pitaru, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina și Elena Popa.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.