CULTURA 1 iulie 2022

Directorul Teatrului „Tamási Áron” a demisionat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1392 vizualizări

Bocsárdi László rămâne până în octombrie 2023 alături de directorul interimar 

Pentru Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe a început o perioadă cu schimbări importante la nivelul conducerii instituției. După aproape trei decenii de activitate aici, din care 17 ani în funcția de director general, Bocsárdi László și-a depus demisia. Decizia este una personală, susținută de faptul că, pentru viitorul teatrului, la conducere trebuie să vină din spate și oameni tineri. Pentru că nu este ușoară preluarea unei astfel de atribuții și pentru o tranziție cât mai lină, el a decis să mai rămână până în octombrie 2023, când în mod normal i se încheia mandatul, alături de noul director interimar, Gyöngyi Pál-Ferenczi, actriţă a teatrului, și astfel să îi împărtășească secretele acestei meserii. 

Bocsárdi László a fost timp de 11 ani director artistic al Teatrului „Tamási Áron”, iar alți 17 director general. Ultimul mandat, de cinci ani, s-ar fi terminat în octombrie 2023, dar a luat decizia să se despartă, în acte, mai repede de echipă. 

Am luat decizia să renunț mai repede, cu mai mult de un an înainte, ca să pot sta lângă noul posibil director, să îl ajut să reușească să conducă instituția. Pentru mine este foarte important, pentru că după 28 de ani nu îmi este indiferent ce va fi aici. (...) Desigur, teatrul se va schimba, dar mi-aș dori ca esența să rămână aceeași, adică să nu devină superficial și să se devalorifice. Ideea de la început a fost (n.red.: caTamási Áron”) să ajungă să fie un teatru contemporan, care să reușească într-un oraș mic să adune cât mai mulți spectatori, să ridice nivelul de cultură al orașului”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Bocsárdi László. 

Acesta a punctat și că plecarea, anunțată oficial la mijlocul acestei săptămâni, vine din motive personale, nu politice sau de altă natură. În plus, decizia că nu va mai prelua încă un mandat a fost anunțată către angajați încă din 2020, deci demisia nu a venit ca o surpriză. 

„Eu de prea mult timp sunt aici și simt că nu e ok să încerc să țintesc spre infinit cu directoratul. A sosit momentul ca teatrul să fie condus de altcineva. Este un lucru normal ca după un timp cei care sunt mai în vârstă să se retragă. Așa cred eu. (...) Dar pot să ajut teatrul să nu ajungă într-o perioadă de criză. (...) Pentru o tranziție mai lină, eu încerc să stau un an lângă noul conducător și după aceea o să vedem ce ne pregătește soarta”, a punctat Bocsárdi László. 

Într-o măsură mai mică sau mai mare, și pandemia pare să fi contribuit la această decizie, ne-a mai împărtășit fostul director al Teatrului „Tamási Áron”. 

Poate că are de a face pandemia cu această decizie a mea. Poate. Acolo s-a rupt pentru toată lumea ceva, și încă nu s-a reconstruit o nouă structură, mai ales mental. Încercăm să ne adunăm, să găsim temele despre care trebuie să vorbim astăzi și modul în care trebuie să vorbim despre ele. Nu se mai poate vorbi la fel ca înainte. Așa a fost și după Al Doilea Război Mondial. După genocidele care au avut loc, lumea s-a schimbat. Nu se mai putea vorbi despre anumite probleme în același mod. Deci a fost o schimbare radicală în sufletul omenirii, ca să zic așa. Și acum este ceva pe care încă nu îl înțelegem foarte bine, dar anumite teme, probleme, au devenit mai importante, altele mai puțin importante”, a spus Bocsárdi László. 

Pentru moment, funcția de director interimar a preluat-o actrița Gyöngyi Pál-Ferenczi. Speranța este că, dacă totul va decurge bine, de la finele lui 2023 aceasta să preia oficial funcția, însă, spune Bocsárdi László, decizia îi va aparține acesteia, mai ales că ea a precizat că își dorește în continuare să urce și pe scenă. 

Eu rămân în teatru încă un an sigur, după aceea nu știu ce va fi, dar în acest an o să fiu lângă directorul interimar și o să o ajut să învețe tehnica de conducere. Este vorba despre o persoană despre care știu că este responsabilă, una dintre piesele cele mai importante ale teatrului nostru, o actriță foarte bună, care prin caracterul ei cred că este foarte potrivită pentru a fi director. Dar întotdeauna când se schimbă directoratul într-un teatru, iese cu tensiuni mari, pentru că în teatru sunt oameni care lucrează cu nervii și suntem mai speciali, mai nervoși, mai sensibili. Deci întotdeauna o schimbare de acest fel este mai complicată”, a explicat Bocsárdi. 

Acesta a precizat că, cel mai probabil, în viitor, va trebui să se alăture echipei de conducere și un director artistic, „un regizor tânăr, care să aibă o viziune puternică și care să poată să colaboreze cu directorul care va conduce teatrul. (...) Trebuie oameni cu idei, care să creadă în teatru. Asta e cel mai important”. 

Teatrul „Tamási Áron” are în prezent 107 angajați, împărțiți în trei secții: dramatică, Studio M și teatrul de păpuși. 

Bocsárdi László rămâne oricum în continuare în lumea teatrului și din postura de regizor, pentru că are multe colaborări în țară și în străinătate. 

Sursa foto: https://www.tasz.ro/

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.