CULTURA 24 iunie 2021

De Sânziene, persoanele îmbrăcate în ie au acces gratuit la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

de Agerpres | 1085 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea Ministerului Culturii, va oferi, joi, acces gratuit la expoziţiile sale tuturor persoanelor îmbrăcate în ie.

„În data de 24 iunie, de Ziua Iei, la toate expoziţiile Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, intrarea este gratuită pentru persoanele care poartă ie”, menţionează reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat de presă.

Pe platforma Muzeului virtual al Carpaţilor Răsăriteni (https://muzeu.net4u.ro/index.php) sunt prezentate, la capitolul Etnografie, mai multe costume populare şi piese vestimentare specifice comunităţilor rurale cu populaţie majoritar românească din judeţele Harghita şi Covasna, datând din prima jumătate a secolului XX.

Printre acestea se numără năframe, pălării, căciuli, brâie bărbăteşti şi femeieşti, chimire, ii, catrinţe, pieptare, iţari, cizme, pantofi, opinci şi sumane, iar exponatul zilei este o cămaşă tradiţională femeiască, brodată într-o bogată paletă cromatică.

„Aleasa noastră de Sânziene, declarată neoficial Ziua Universală a Iei, este o cămaşă tradiţională din satul Livezi, comuna Mihăileni, judeţul Harghita. Ca parte a costumului tradiţional, cămaşa se impune în ansamblul vestimentar prin atenţia dedicată ornamenticii, materialelor şi execuţiei, fiind o expresie a statutului social, a vârstei purtătoarei, precum şi a spaţiului de unde provine. Cămaşa selectată se înscrie în tipologia cămăşii încreţite la gât, cu ornamentaţia centrată pe suprafaţa mânecii, guler şi piept, cu elemente de ornamentică specifice cămăşilor moldoveneşti îmbinate cu elemente ale cămăşilor transilvănene”, se arată în comunicat.

Totodată, din punct de vedere al croiului, cămaşa respectivă are faţa dintr-un lat prins de doi laţi de pânză despicaţi în dreptul mânecilor şi care se unesc pe mijlocul spatelui. Mâneca este croită dintr-un singur lat de pânză. Sistemul de ornamentare a mânecii prezintă unele particularităţi: altiţa compactă brodată în cruci cu motivul cruciform care nu se mai repetă în alt loc pe cămaşă, încreţul lipseşte, astfel râurile pe mânecă pornesc de sub altiţă. Volanul mânecii, fodorul este susţinut de lanşeţ, o cusătură realizată peste creţuri, pe care o regăsim şi sub guler.

„Pe pieptul cămăşii ornamentul îngust este plasat în sens vertical. Pe guler sunt redate ornamente mărunte, delicate specifice acestei porţiuni. Remarcăm motivele geometrice alături de cele floral-stilizate, precum şi paleta cromatică bogată. Un rol decorativ deosebit îl are dantela, numită local cipcă, ce termină volanul mânecii”, mai descrie comunicatul menţionat.

Cămaşa a fost achiziţionată în anul 2008 şi poate fi admirată la sediul central al Muzeului Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.