CULTURA 11 august 2021

DbutanT2021: interes copleșitor din partea tinerilor regizori și dramaturgi pentru festival

de Iulia Drăghici - Taraș | 1044 vizualizări

Marți, 10 august 2021, a fost ultima zi de înscrieri la cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT, atât pentru secțiunea de debut în regie, cât și pentru debut în dramaturgie. Astfel, 16 tineri absolvenți de Regie s-au înscris în competiție și 32 de dramaturgi debutanți au trimis texte.

Numărul mare de texte înscrise la DbutanT2021 a condus la prelungirea termenului limită până la care se va comunica lista celor cinci finaliști care vor merge în tabăra de creație de la Constanța, împreună cu Székely Csaba membru al juriului și coordonator al secțiunii de dramaturgie din festival. În loc de 15 august, rezultatele vor fi transmise vineri, 20 august 2021.

În timpul taberei de creație, cei cinci finaliști vor scrie un text cu titlul „La castel, poveste în cinci tablouri”. Textul desemnat câștigător va fi folosit de regizori pentru montarea colectivă de la Castelul Szentkereszty din Arcuș. Toate cele cinci texte vor fi reunite într-un volum pe care organizatorii îl vor trimite către toate teatrele din țară spre a fi promovate și, eventual, montate.

Cei cinci debutanți în regie care vor merge în etapa următoare vor fi votați de membrii Consiliului Artistic al teatrului „Andrei Mureșanu”, până la data de 10 septembrie 2021. Aceștia vor participa la două etape, respectiv „Creație colectivă” și „Spectacole în competiție”.

Întrucât în competiție sunt incluse cele două probe, la sfârșitul Festivalului DbutanT există posibilitatea să existe doi regizori finaliști, fiecare pentru câte una din probe. De asemenea, este posibil ca ambele probe să fie câștigate de un singur debutant în regie.

Reamintim faptul că spectacolele vor putea fi urmărite pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe în perioada 11-16 octombrie 2021. În ultima zi de festival, va putea fi urmărit spectacolul colectiv pe care finaliștii îl vor monta în perioada 06-11 octombrie, după textul câștigător la secțiunea de debut dramaturgic.  

Le mulțumim tuturor participanților pentru interesul acordat evenimentului nostru și le dorim mult succes.

Echipa DbutanT2021

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.