CULTURA 14 octombrie 2019

Dana Rogoz s-a întâlnit cu publicul din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1190 vizualizări

Caravana TIFF a adus la Cinema ARTA lungmetrajul în care actrița joacă un rol principal  

Dana Rogoz și soțul ei, regizorul Radu Dragomir, s-au aflat vineri seara, la Cinema Arta din Sfântu Gheorghe, la premiera de gală a filmului „MO”, primul lungmetraj în care actrița joacă un rol principal. Evenimentul a făcut parte din turneul național de promovare al filmului, respectiv din Caravana TIFF – Zilele Filmului Românesc. 

Cea pe care o știam dintotdeauna drept Abramburica, personajul copilăriei multora dintre noi, Dana Rogoz a revenit pe marile ecrane și surprinde cu o interpretare dramatică, într-un rol monumental, cel al unei tinere studente care ajunge să fie abuzată de profesorul ei. 

După difuzarea filmului la Sfântu Gheorghe, cei doi, Dana Rogoz și Radu Dragomir, au venit în fața publicului prezent în sală și au vorbit despre ce a însemnat pentru aceștia realizarea filmului și au luat parte la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Astfel, s-a discutat deschis despre abuzuri, despre drame, despre limitele fine și consecințele încălcării acestora, despre victimă și abuzator, despre conștientizare și despre faptul că 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite circumstanțe, conform unui studiu Eurostat. S-a precizat și că rolul filmului este acela de a îi face pe privitori să empatizeze cu victima și să depășească prejudecățile. 

Cred că avem cu toții prejudecăți și ne apropiem greu de un astfel de subiect și ce ne-am propus și ce cred eu că are ca premisă filmul e că el chiar reprezintă un canal care oferă timp de a empatiza cu subiectul, cu personajele. Adică îi dă timp spectatorului să se confrunte cu tot ceea ce crede despre acest subiect. Și, cred eu, că filmul este așa construit încât la un moment dat să te cucerească și agresorul, adică să cazi și tu în plasă, la fel ca MO. Adică să vezi că mecanica unei astfel de seri este foarte complicată, că abuzul e de multe ori invizibil, că ai senzația că deții controlul, dar de fapt nu îl deții, că limita între avans și hărțuire e foarte sensibilă”, a spus, în fața spectatorilor veniți să vadă filmul în proiecția de gală de la Sfântu Gheorghe, Dana Rogoz. 

Vreau să te felicit, Dana, pentru rolul ăsta. A fost absolut minunat. Vă felicit pe toți! (...) Cred că este un film pe care ar trebui să îl vadă toți tinerii, și părinții, și profesorii și din ce în ce mai multă lume. Este un film absolut binevenit”, a spus unul dintre spectatori. 

Vă felicit pentru acest film! Eu sunt profesor, pensionar. Sunt pasionat de filme și pot să spun că este un film puternic, foarte curajos. Mi s-a părut un film foarte simplu, fără modernisme, fără fantasme și totuși mi-a plăcut foarte mult. Felicitări Danei, care a fost sinceră, credibilă și foarte autentică!”, a fost o altă reacție venită din public. 

În final, concluzia serii a fost că cei care nu au ajuns la premieră au avut mult de pierdut, dar că mai au o șansă la următoare difuzare a filmului la Sfântu Gheorghe sau chiar să întâlnească personal cuplul din spatele filmului „MO”, pe Dana Rogoz și Radu Dragomir, la evenimente similare din țară, după cum ne-a declarat chiar actrița.  

„Vă așteptăm aici, la Cinema Arta, pentru că încă mai sunt programate proiecții ale filmului MO, pentru că eu cred că este un film extrem de actual, un film care te trece prin toate stările, te cucerește și la final eu cred că te lasă așa pe gânduri. Cred că e important să îl vedem. În fiecare zi noi suntem practic în alt oraș. Este o caravană „MO”. Am trecut prin foarte multe locuri și încă mai urmează o serie și cel mai bine ar fi ca cei care vor să ne fie alături să verifice programul de pe pagina de Facebook „MO filmul”. Acolo un membru al echipei răspunde foarte repede, inclusiv la mesajele private. Deci dacă sunt dornici să ne vadă și să ne găsească în alte orașe o pot face. Vom avea în curând o proiecție și la Brașov. Vor fi ocazii ca cei care sunt interesați să ne vadă, să ne întâlnească. Iarăși cred că aceste Q&A -uri (n.red. întrebări și răspunsuri) de după proiecții sunt foarte importante și mulți au ocazia să își răspundă la anumite întrebări cu care rămân”, a declarat vineri seara, pentru Observatorul de Covasna, Dana Rogoz. 

Filmul „MO” îi mai are în rolurile principale și pe Răzvan Vasilescu și Mădălina Craiu. Acesta a avut premiera în 4 octombrie. 

Caravana TIFF, cu „Zilele Filmului Românesc”, a fost la Cinema ARTA din Sfântu Gheorghe joi și vineri, 10 și 11 octombrie. Pe lângă „MO”, au fost prezentate și filmele „Arest”, „Parking”, dar și celebrul „La Gomera”, nominalizarea României la Premiile Oscar de anul acesta, fiind considerat cel mai bun film românesc al anului. Totodată, pe lista invitaților care s-au întâlnit cu publicul din Sfântu Gheorghe s-au aflat, pe lângă Dana Rogoz și Radu Dragomir, și Mihai Smarandache, George Piștereanu, Iulian Postelnicu și celebrul regizor Tudor Giurgiu. 

Totuși, este de remarcat și faptul că prezența publicului a lăsat mult de dorit, în sensul că foarte puține persoane au participat la aceste proiecții de gală unice. 

În ceea ce privește filmul „MO”, acesta urmează să mai fie rulat în Cinema Arta miercuri, 16 octombrie, la ora 18:45. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.