CULTURA 23 ianuarie 2020

Cum poate poezia să creeze punți între români și maghiari

de Iulia Drăghici - Taraș | 3492 vizualizări

Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) și Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie) au fost marcate la comun 

Cu puțină creativitate, dorință și muncă, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna a arătat marți, 21 ianuarie, că poezia poate să creeze legături între români și maghiari. „Experimentul” s-a întâmplat în cadrul evenimentului „O punte între culturi: poezia - kultúra: híd, nem fal”, la care au luat parte aproximativ 200 de elevi ai școlii și care a avut loc la Casa Orășenească de Cultură Covasna. 

Scopul evenimentului „O punte între culturi: poezia - kultúra: híd, nem fal” este unul inter-cultural, de creare a unei legături între cele două culturi conlocuitoare prin poezie. Astfel, în data de 21 ianuarie, la Casa de Cultură Covasna, elevii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, secțiile română și maghiară, au recitat poezii ale clasicilor români și maghiari, traduse în maghiară și, respectiv, română. Elevii au fost acompaniați la pian de către colegi de-ai lor”, ne-a explicat unul dintre profesorii coordonatori, Márk Laura.   

La eveniment au participat aproximativ 200 de elevi ai liceului, profesori de română și maghiară, precum și Anna Maria Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

A fost un eveniment foarte reușit. Este pentru prima oară când am auzit Eminescu sau Blaga recitat în maghiară și poeți celebri maghiari recitați în română. Mi s-a părut o idee foarte bună și un eveniment important și bine organizat pentru tineret. Sper că au învățat copiii ceva și de la mine și că astfel evenimentul a putut cu adevărat să mai construiască o punte între cele două culturi că de ziduri între noi avem parte suficient. Am spus-o și ieri și o repet și acum, m-am luptat și până acum și o voi face și de acum înainte să dărâm toate zidurile dintre noi și pe cât posibil să le înlocuiesc cu punți solide care să ne ajute pe noi toți să evoluăm împreună și să devenim o comunitate unită și puternică”, ne-a declarat Anna Maria Popa. 

Evenimentul a cuprins, de asemenea, și o dezbatere cu temă culturală, principalele subiecte de discuție vizând importanța traducerilor în actul cultural, accesul tinerilor la cultură și relevanța lecturii în societatea contemporană.

Evenimentul „O punte între culturi: poezia - kultúra: híd, nem fal” a fost organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie) şi cu ocazia Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie).

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.