CULTURA 28 decembrie 2021

Cum a fost anul 2021 pentru Trupa Osonó

de Iulia Drăghici - Taraș | 1674 vizualizări

În 2021, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a concentrat spre organizarea de tabere teatrale, workshopuri și proiecte de formare profesională – toate aceste activităţi au fost destinate atât tinerilor, cât şi adulţilor şi s-au desfăşurat  în patru țări, Ungaria, România, Serbia și Slovacia. Dar şi în astfel de condiţii, care ne-au forţat a ne limita în mod dramatic deplasările şi întâlnirile cu publicul, Osonó a organizat 146 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 2.500 de participanți, iar bugetul Trupei a fost de 40.700 EUR.  Din această sumă, 70% sunt bani câştigaţi prin aplicații de proiecte maghiare, românești și europene, iar 25% sunt venituri proprii realizate de către Trupă. 

În 2021, Trupa Osonó a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 125 de workshopuri și 11 tabere teatrale, a organizat 10 evenimente culturale și a câștigat un premiu important. În orașul Kaposvár din Ungaria, s-a desfăşurat Ediţia 20 a  Festivalului Internaţional Kaleidoszkóp, unde Trupa a participat cu filmul experimental „Magamban bíztam  / Am avut încredere în mine" şi a câştigat Premiul II. la categoria filme inspirate din creaţii lirice/poezii. Filmul a fost regizat de Fazakas Misi şi îl are drept protagonist pe Mucha Oszkár, actor al Trupei Osonó.

În 2021, 55% din activitatea Trupei s-a desfăşurat în Ungaria, 34%  în diverse localităţi din România, iar 11% în alte două ţări, Serbia şi Slovacia. Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat Cursuri de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi. Tot produsul acestei colaborări mai sunt şi organizarea Taberei Interetnice de Teatru şi Tabăra de Teatru pentru Tineri. Parteneriatul cu această instituţie şi proiectele organizate împreună vor continua și în anul viitor, cu implicarea unor noi participanți. Din cauza pandemiei, proiecte importante, precum,Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare au fost amânate, sperăm că în anul 2022 le vom putea organiza.

Trupa Osonó, care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, care durează deja de două decenii. Astfel, cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi, acest parteneriat s-a concretizat în  realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere,  în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.

În parteneriat cu Casa Maghiarilor, Teatrul Independent Osonó a organizat mai multe workshopuri de autocunoaștere și dezvoltare a personalității în mai multe școli din Ungaria. Trupa Osonó a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia: Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc. 

În anul 2021 s-au născut și două parteneriate importante. Primul cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely, care este un parteneriat pe termen lung şi are drept scop organizarea unor proiecte educaționale pentru tineri  şi a unor cursuri de formare pentru profesori. În vara acestui an a fost organizată prima activitate comună, Tabăra de Teatru, care desigur va fi organizată și anul viitor. Celălalt nou parteneriat este cu Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina și Institutul Cultural Maghiar din Voivodina, cu care Trupa Osonó a organizat mai multe cursuri dedicate dezvoltării comunităţilor din această Provincie a Serbiei. Educatori și profesori, lideri de grup, actori și regizori amatori, conducători de organizaţii de tineret  au făcut cunoştinţă – într-un weekend, în cele 20 de ore de ateliere formative – cu metodele educative ale Trupei Osonó.  

Anul 2022 va începe în Serbia, cu două cursuri de formare profesională pentru profesori, după care Trupa Osonó  se va implica în diferite proiecte educaționale care vor fi realizate la Budapesta. În cursul lunii februarie va fi finalizată și o premieră a Teatrului Independent Osonó. Spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár – va avea premiera la Budapesta și se vor susţine reprezentaţii în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă.

Teatrul Independent Osonó va continua și în anul viitor toate activitățile şi proiectele sale teatrale, educaționale și sociale.

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.