CULTURA 12 ianuarie 2021

Cu peniță și călimară, de Ziua Culturii, chiar și la școala online

de Iulia Drăghici - Taraș | 1164 vizualizări

Chiar dacă școala continuă în online, clasa a V-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului va marca Ziua Culturii Naționale, așa cum se cuvine. Profesoara Otilia Buzea le-a pregătit celor 14 elevi pentru joi dimineața, 14 ianuarie, un program special, creat în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), pentru a celebra în avans nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu. 

Provocarea pentru săptămâna aceasta, pentru elevii clasei a V-a de la „Nicolae Russu” este să învețe cel puțin două poezii scrise de Mihai Eminescu, să exerseze și apoi să o recite pe cea preferată în cadrul orei online, de joi, 14 ianuarie, desfășurată prin platforma Zoom. 

O altă misiune pe care o vor avea de îndeplinit elevii este ca folosind penița, călimara și foaia specială puse la dispoziție de MNCR, să scrie poezia, exersând caligrafia. Materialele vor ajunge la elevi acasă miercuri, ne-a spus profesoara Otilia Buzea, iar la cursul special online va lua parte și muzeograful Florin Herțeg, care le va vorbi participanților despre Muzeu, Prima Școală Românească și alte aspecte legate de lucrul cu penița și călimara. 

Elevii vor fi premiați cu puncte în plus și diplome. 

Eminescu este poetul meu de suflet și încerc să aduc și în sufletul copiilor aceeași emoție pe care mi-o transmite mie poezia acestuia și să încercăm să îl vedem ca pe o personalitate, un om care a lăsat poporului român o adevărată moștenire, să trăim prin poeziile lui și să nu îl uităm. Chiar și în momente de criză putem să facem în așa fel încât să îi aducem un omagiu. Și iată, și online este această posibilitate. Ideea este să se vrea, că se poate”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, profesoara de limba română, Otilia Buzea. 

Sărbătoarea este marcată an de an la Școala „Nicolae Russu”, care în ultima vreme a devenit cunoscută pentru festivalul „Eminescu pentru eternitate”, un eveniment dedicat marelui poet. Din păcate, însă, pe fondul pandemiei anul acesta s-a anulat. Fără îndoială, spun organizatorii, în anii viitori, activitatea așteptată deopotrivă de elevi și profesori, va fi reluată. 

Ziua Culturii Naționale este marcată an de an pe 15 ianuarie, de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, încă din 2011. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale a fost semnat la data de 6 decembrie 2010. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.