CULTURA 16 aprilie 2024

Conferinţă despre culisele recuperării unor tezaure din patrimoniul cultural naţional, la MNCR

de Agerpres | 1128 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe organizează miercuri o conferinţă publică despre culisele recuperării unor valoroase obiecte din patrimoniul cultural naţional.

Prelegerea „Patrimoniu pierdut - Patrimoniu regăsit. Recuperarea tezaurelor din Patrimoniul Cultural Naţional” va fi susţinută de conferenţiar universitar dr. habil. Marius-Mihai Ciută, care a făcut parte din echipa judiciară a dosarelor „Aurul Dacic”, în calitate de ofiţer specialist în protejarea patrimoniului cultural naţional, şi îşi propune să prezinte publicului din Sfântu Gheorghe detalii din culisele investigaţiilor judiciare care au dus la recuperarea multor bunuri culturale care au fost exportate ilegal.

„În intervalul de timp trecut după Revoluţia din 1989 şi până în 2005, o parte importantă a monumentelor arheologice celebre din România (Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, fortificaţiile şi oraşele romane din Transilvania şi din Dobrogea etc.), au căzut victimele braconierilor siturilor arheologice, o categorie de infractori care s-au dovedit a fi extrem de abili şi adaptaţi la cererea pieţei negre a antichităţilor din ţară, dar mai ales din Europa şi USA. În urma investigaţiilor judiciare, desfăşurate în cadrul unor dosare penale instrumentate la Alba Iulia, se estimează că România a pierdut, în artefacte arheologice cu valoare patrimonială, circa 250 kg de aur, peste 500 kg de argint, tone de piese din bronz, cupru şi fier. Odată cu aceste artefacte pierdute - marea lor majoritate aparţinând categoriei Tezaur - s-au pierdut informaţii istorice preţioase, cu privire la contextele lor originare, a căror cercetare profesionistă ar fi contribuit la mai buna înţelegere a unor importante segmente ale istoriei. Prelegerea de faţă îşi propune să prezinte publicului din Sfântu Gheorghe detalii din culisele investigaţiilor judiciare care au dus la recuperarea multor bunuri culturale care au fost exportate ilegal, în diverse state comunitare, au intrat în colecţii particulare, dar s-au repatriat prin utilizarea unor mijloace operative specifice şi a unor instrumente juridice internaţionale”, se arată înr-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

Marius-Mihai Ciută este absolvent al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe (promoţia 1989), absolvent al Facultăţii de Istorie a Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi cadru didactic universitar (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara).

Evenimentul va avea loc miercuri, 17 aprilie a.c, de la ora 18,00, la sediul Centrului de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe. 

 Sursa foto: MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.