CULTURA 5 iunie 2024

Concert SoNoRo la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 988 vizualizări

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe va găzdui, joi, un concert de cameră susţinut de artiştii Răzvan Popovici şi Diana Ketler în cadrul Turneului SoNoRo Conac.

Turneul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, şi-a propus să atragă atenţia asupra arhitecturii de patrimoniu şi a clădirilor excepţionale din România, iar, de-a lungul timpului, în cadrul acestuia au fost ţinute concerte în peste 120 de astfel de imobile din toată ţara.

„În cadrul turneului SoNoRo Conac din acest an, ajungem pentru prima dată - joi, 6 iunie, ora 19,00, - la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai vechi instituţii muzeale din ţara noastră. Muzeul s-a deschis într-un conac din judeţ, în 1875, şi a intrat repede în dialogul ştiinţific european, în 1876, prin participarea la Congresul Internaţional de Istorie Veche şi Antropologie, ediţia a VIII-a. Strămutat la Sfântu Gheorghe în 1879, a fost imediat vizitat şi aici de valoroşi oameni de ştiinţă, precum academicianul Nicolae Densuşianu. Musee Sicule National a ajuns cu exponate la Paris - în 1900, la Viena - în 1906, a câştigat autoritate ştiinţifică în cercuri germane, ruseşti şi britanice, iar între 1911-1912 a reuşit să-şi ridice şi propria clădire, cea din prezent. Muzeul a fost apreciat de elita românească interbelică şi postbelică, iar regele Ferdinand I i-a trecut pragul încă dinainte de Primul Război Mondial”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook SoNoRo.

Artiştii Răzvan Popovici (violă) şi Diana Ketler (pian) vor interpreta lucrări de Edward Elgar, Rebecca Clarke, Ernest Chausson, Frank Bridge, Gabriel Faure, Fritz Kreisler, Maurice Ravel şi Jules Massenet. Accesul la concert este liber, pe bază de invitaţie sau rezervare prealabilă.

Organizatorii SoNoRo Conac au mai precizat că turneul din acest an se apropie de final, ultimele concerte urmând să aibă loc la Castelul Peleş din Sinaia (miercuri, 5 iunie, ora 19,00), la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe (joi, 6 iunie, ora 19,00), la Palatul Culturii din Târgu Mureş (vineri, 7 iunie, ora 19,00) şi la Conacul Otetelişanu de la Beneşti, judeţul Vâlcea (joi, 13 iunie, ora 19,00).

„Iată că ajungem şi la ultima parte a turneului SoNoRo Conac din acest an! Lăsăm în urmă concerte minunate, în care am avut un public care s-a bucurat nu doar de muzică, ci a descoperit sau redescoperit existenţa unor clădiri care au rezistat unor perioade vitrege din istoria lor. Este foarte emoţionant pentru noi să discutăm la finalul concertelor cu persoane din public care ne spun că au trecut deseori pe lângă clădirea în care am susţinut concertul, dar că încă nu o vizitaseră sau poate că nici nu îi ştiau povestea. În definitiv, aceasta a fost şi este miza culturală a proiectului SoNoRo Conac - să facem cunoscute publicului local spaţiile de patrimoniu din oraşul lui'', a declarat, într-un comunicat de presă, directorul turneului SoNoRo Conac, Răzvan Popovici.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.