CULTURA 14 august 2019

Conacul Pünkösti din Ozun, transformat în Centru Cultural

de Iulia Drăghici - Taraș | 1960 vizualizări

Reabilitarea costă aproape 3 milioane de lei 

Conacul Pünkösti din Ozun va fi transformat de autoritățile locale într-un centru cultural, unde vor avea sediul asociații și fundații din localitate. Reabilitarea, începută în urmă cu două luni, prevede și mansardarea clădirii de patrimoniu, urmând ca în noul spațiul să fie amenajată o sală de conferințe. 

Licitația de restaurare și conservare a clădirii fostei biblioteci din comuna Ozun fost câștigată de o firmă din Italia. Valoarea proiectului este de 2,951 de milioane de lei, investiție acoperită din fonduri europene alocate prin AFIR. 

În prezent, 35% din lucrare este executată și s-a concentrat în special pe întărirea fundației și lărgirea subsolului. 

Destinația clădirii va fi aceiași ca până acum, adică sediul asociațiilor din localitatea Ozun, respectiv a fanfarei, asociației pensionarilor, a tinerilor. În mansardă, va fi o sală de conferințe și la subsol va avea și o bucătărie și o sală de mese, vor fi și grupuri sanitare. Deci va fi un punct de cultură în care noi putem să desfășurăm activități de cultură. Asta la Ozun. La Bicfalău vom avea alt centru. De fapt, fiecare localitate va avea câte un centru cultural”, a declarat marți primarul Ráduly István. 

Recent, autoritățile au descoperit că această clădire a fost construită cu mult înainte de secolul XVII. 

„Noi știam că acest conac datează din secolul XVII. Acum, cu ocazia renovării, au găsit niște grinzi pe care scrie „Renovat în anul 1729”. Dacă a fost renovat atunci, e clar că a fost construit în anii 1600 sau poate și mai devreme”, a mai spus edilul.  

Mai mult, în timpul lucrărilor s-a găsit și o frescă pe fața exterioară a imobilului.

Termenul de finalizare al proiectului este aprilie 2020. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.