CULTURA 29 septembrie 2021

Cinci spectacole în finala Festivalului DbutanT pentru regie

de Agerpres | 1177 vizualizări

Accesul publicului gratuit, locuri limitate

Cinci spectacole au intrat în finala celei de-a VI-a ediţii a Festivalului concurs DbutanT de la Sfântu Gheorghe, dedicată regizorilor debutanţi, iar câştigătorul va fi desemnat în data de 16 octombrie, informează organizatorii.

Potrivit acestora, în concurs au fost înscrise 16 spectacole, iar în urma voturilor exprimate de membrii Consiliului Artistic al Teatrului „Andrei Mureşanu”, în finală au intrat spectacolele „8 taţi”, regizat de Irisz Kovacs, „Unde mi-e sufletul?”, regizat de Norbert Boda, „Gen. Roz” regizat de Luiza Mihăilescu, „Hikikomori” regizat de Tudor Nicorici şi „Restul vieţii noastre”, regizat de Alin Neguţoiu.

Acestea vor fi prezentate în perioada 11-15 octombrie pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu”, iar accesul publicului în sală va fi gratuit, în limita locurilor disponibile şi în funcţie de situaţia epidemiologică.

„Accesul la toate spectacolele este gratuit, dar, din cauza numărului limitat de locuri, vă rugăm să vă rezervaţi locul telefonic la (0725) 112 225! Dacă până la 11 octombrie intră şi Sfântu Gheorghe în roşu (incidenţă de peste 3/1000) pentru accesul în sală vor fi necesare ori certificatul de vaccinare ori un test negativ făcut în ultimele 24 de ore sau chiar la faţa locului. Contravaloarea testelor va fi achitată de către spectatori. Deocamdată funcţionăm la 70% din capacitate, dar în cazul scenariului roşu scădem la 50%, deci rezervaţi rapid pentru a vă asigura locul în sală”, menţionează directoarea instituţiei, Anna-Maria Popa, pe pagina sa de Facebook.

Cei cinci regizori nominalizaţi vor avea de trecut încă o probă, cea de creaţie colectivă, urmând să monteze, la Castelul Szentkereszty din Arcuş, câte o scenă din textul desemnat câştigător la secţiunea de debut în dramaturgie, câştigată de Cornelia Iordache.

Scenele le vor fi repartizate regizorilor prin tragere la sorţi, iar spectacolul colectiv, la care îşi vor da concursul actorii Teatrului „Andrei Mureşanu”, va fi prezentat sâmbătă, 16 octombrie, în ultima zi a festivalului, la Castelul de la Arcuş.

În perioada 11-15 octombrie, membrii juriului de debut în regie - Eugen Gyemant, Cristian Ban, Bobi Pricop, Radu Afrim şi Mihaela Drăgan - vor susţine câte un master-class la Sfântu Gheorghe.

Decernarea premiilor va avea loc pe16 octombrie, de la ora 19,00, iar festivalul se va încheia în aceeaşi zi cu un concert susţinut de White Betty, începând cu ora 20,00.

Conform organizatorilor, Festivalul DbutanT este singurul din ţară care se adresează artiştilor debutanţi.

„Fiecare ediţie este dedicată unei alte categorii artistice, astfel ediţia întâi a fost dedicată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografilor, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, iar cea de-a cincea actorilor. Într-un ciclu prestabilit, ediţia din 2021 aduce în atenţia juriului regizorii debutanţi, iar, în premieră, şi dramaturgii. Conceptul gândit de organizatori la iniţierea acestui program, structurat în proiecte anuale, are la bază tocmai această ciclicitate, astfel că, în ediţiile viitoare, categoriile artistice sunt reluate în aceeaşi ordine, fiind dedicate noilor generaţii de absolvenţi de facultate, master sau studii doctorale”, a precizat Anna-Maria Popa.

Festivalul DbutanT2021 este realizat de Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi Consiliul Judeţean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.