CULTURA 3 iulie 2019

Cetatea dacică Valea Zânelor prinde din nou viață

de Iulia Drăghici - Taraș | 1479 vizualizări

„Ziua Cetății Zânelor” revine în weekend cu a IV-a ediție 

Cetatea dacică Valea Zânelor din Covasna este adusă din nou în atenția covăsnenilor și vizitatorilor prin evenimentul anual „Ziua Cetății Zânelor”. A IV-a ediție a sărbătorii va avea loc sâmbătă, în data de 6 iulie a.c., începând cu ora 10:30, la Casa Nedeii din Valea Zânelor, orașul Covasna.

Printre activitățile care vor fi organizate cu această ocazie se numără: comunicări pe teme de arheologie dacică, expoziție de piese dacice descoperite la Cetatea Zânelor, excursie cu ghidaj de specialitate la Cetatea Valea Zânelor, ateliere de olărit (Ceșcuța Dacică) sau desen, jocuri tradiționale (oină, țurcă sau popice), dar și alte jocuri interesante (Războiul daco-roman, Vârtelnița buclucașă, Bastionul baloanelor, Aruncare la coșul dacic, Jocuri de construire a unor fortificații, Șah, Moară, Jocuri de tras cu arcul etc.). 

Vor fi și surprize, dar și premii pentru cei mai activi participanți, spun organizatorii. 

„Încercăm să aducem activități în care mișcarea are un rol prioritar, dar cu caracter de distracție în primul rând. Surpriza din edițiile trecute a fost că deși ne așteptam să participe îndeosebi cei tineri și voinici, ne-am bucurat să îi avem alături și pe cei în vârstă și voinici, care s-au implicat în activități. Vor fi și câteva premii surpriză pentru cei care participă activ la evenimente. Aceasta nu este o noutate, dar toată lumea trebuie să știe că toate activitățile se desfășoară gratuit, fără taxe de participare. (...) Încă de la înființare, Asociația Culturală „Cetatea Dacică - Valea Zânelor” și-a propus să promoveze în primul rând situl și să ajute activ la cercetarea și documentarea arheologiei, normal, în vederea unor valorificări ulterioare. (...) Deci mesajul nostru este să vină lumea alături de noi, să vadă, să încerce fără nicio reținere orice activitate, indiferent de vârstă”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA unul dintre organizatorii evenimentului, Dan Buzea. 

Prima ediție a Zilei Cetății Zânelor a avut loc în august 2016. Atunci s-a vorbit despre faptul că evenimentul are în spate scopul de a include impresionantul sit arheologic în lista UNESCO. Potrivit arheologilor, zidurile cetăţii au ieşit la iveală întâmplător în anul 1995, în urma unei furtuni puternice care a smuls arborii şi a culcat pădurea la pământ, iar săpăturile au început trei ani mai târziu. Cetatea a fost ridicată în urmă cu aproape 2000 de ani, iar potrivit specialiștilor, aceasta este una dintre cele mai mari cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei, fiind înconjurată de patru terase fortificate cu ziduri de piatră înalte de aproape doi metri, foarte bine conservate. Potrivit unei legende, cetatea de la Covasna ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal, iar potrivit alteia, aici ar fi ascunsă o importantă comoară, dar specialiştii nu pot confirma acest lucru.

„Ziua Cetății Zânelor” este un eveniment organizat de Asociația Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor”, în colaborare cu Primăria Orașului Covasna și Casa Orășenească de Cultură Covasna, cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Asociației Cultural – Creștină „Justinian Teculescu”, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna, Federației Române de Oină și Asociației Române a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.