CULTURA 12 noiembrie 2019

Cea mai nouă trupă de teatru cu liceeni își pregătește debutul

de Iulia Drăghici - Taraș | 2991 vizualizări

Primul spectacol, numit „Tot ce-i românesc nu piere”, este inspirat din dramaturgia românească 

Trupa de teatru 3T, a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, debutează în lumina reflectoarelor în perioada 25 – 28 noiembrie, cu spectacolul „Tot ce-i românesc nu piere”. Actorii, elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, se pregătesc pentru acest moment încă din septembrie, când au început cursurile alături de profesoarele de la Școala de Actorie „Dream&Act” din București. 

În perioada 25-28 noiembrie, trupa de teatru 3T (Teatru pentru Toți Tinerii) se va afla pe scena Sălii de Festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” și va oferi câteva spectacole gratuite elevilor și profesorilor de la cele două licee din Întorsura Buzăului și de la Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu. 

Totodată, „Tot ce-i românesc nu piere” va fi prezentat, ca spectacol invitat, și la Festivalul „Actor Fest- Teatru în comuna ta”, care va avea loc în 29 noiembrie a.c., la Sita Buzăului.

Turneu de Crăciun 

Mai mult, și prima parte a lunii decembrie se anunță plină pentru cea mai nouă trupă de teatru din județ, care are programat un turneu în zona Buzaielor. 

Turneul trupei de teatru 3T va fi un cadou de Crăciun pentru întreaga comunitate. În perioada 01-20 decembrie, în baza parteneriatelor încheiate cu Primăriile din zonă, vom oferi spectacole gratuite la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, la Căminele Culturale Brădet, Floroaia, Vama-Buzăului, Barcani și oriunde vom mai fi invitați. Sperăm ca toți oamenii care apreciază cultura, mai ales iubitorii teatrului, să se desprindă pentru o oră și jumătate din activitățile zilnice și să vină la spectacolele noastre. Munca intensă a voluntarilor echipei de proiect și eforturile susținute ale actorilor întorsureni pentru a oferi comunității un act de cultură, pot fi răsplătite numai de aplauzele spectatorilor”, ne-a declarat coordonatoarea Centrului de Tineret, profesoara Doina Pătrunjel.

Proiectul 3T a luat ființă concret în septembrie, când au avut loc primele cursuri. 

Scopul proiectului 3T este valorificarea timpului, energiei și talentului tinerilor din zona Întorsura Buzăului prin activități culturale, folosind oportunitățile oferite de Centrul de Tineret și finanțarea Consiliului Local al Orașului Întorsura Buzăului.

În urma unui proces de selecție, am constituit trupa de teatru 3T a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, alcătuită din cei mai talentați și curajoși tineri întorsureni. „Actorii” au început cursurile de pregătire cu specialiștii de la Școala de actorie Dream&Act București, învață textele, pregătesc costumele, exersează mișcările și  repetă pe scenă”, ne-a mai spus profesoara Doina Pătrunjel. 

Cursurile se vor finaliza în 23 noiembrie, iar rezultatul final va fi, așadar „un spectacol dinamic, amuzant, realist, atractiv și plin de emoție, inspirat din dramaturgia românească și intitulat «Tot ce-i românesc nu piere»”, ne-a mai dezvăluit aceasta. 

„Pe scenă, emoțiile vor fi triple”

Cu pregătirile pe ultima sută de metri, emoțiile se întețesc pe măsură ce debutul pe scenă e tot mai aproape, ne-au mărturisit tinerii actori. 

Dacă până acum aveam emoții în sala de curs, pe scenă vor fi triple, dar sperăm că energia publicului ne va ajuta să trecem peste acest amănunt. Am pregătit câteva reprezentații memorabile, aș spune eu. Nu suntem profesioniști, dar ne-ar plăcea să fim la un moment dat. Sperăm să vă placă ceea ce am creat! Vă așteptăm cu mare drag să luați parte la evenimentele următoare. (...) Sper să iasă totul bine, mai ales că toți am muncit mult asupra fiecărui personaj în parte. Au fost ore de stres, ore de distracție, și multe cuvinte pe care a trebuit să le memorăm pe lângă cursuri și teme. Sperăm că spectacolele vor avea succes și oamenii vor rămâne cu un zâmbet pe buze sau cu o replică întipărită în minte. Sperăm că ei se vor regăsi în personajele pe care le vom juca”, ne-a spus unul dintre membri trupei 3T, Roxana Păcurar.  

Centrul de Tineret Întorsura Buzăului beneficiază anul acesta de o finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Orașului pentru implementarea a două proiecte: „Teatru pentru Toți Tinerii”(3T), la categoria - proiecte de tineret și „Tradiții și obiceiuri populare din zona Buzăului Ardelean”, la categoria - proiecte culturale.

Proiectele  se încadrează în politicile publice din domeniul tineretului, privind promovarea egalității de șanse pentru tinerii proveniți din medii dezavantajate pentru integrarea socială și profesională a acestora, au mai spus coordonatorii acțiunilor. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.