CULTURA 24 februarie 2022

Ce vor locuitorii din Sfântu Gheorghe de la viața culturală a orașului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1113 vizualizări

Rezultatele inițiale ale studiului amplu început vara trecută au fost prezentate de viceprimarul Vargha Fruzsina

Sondajul de opinie pentru actualizarea strategiei culturale a municipiului Sfântu Gheorghe nu a relevat mari surprize pentru autorități, a spus miercuri, într-o conferință de presă viceprimarul Vargha Fruzsina. Rezultatele finale vor fi dezvăluite în perioada următoare, însă o concluzie care a putut fi extrasă încă din această etapă este că programele culturale ar trebui diversificate, astfel încât să se adreseze și altor categorii de public. 

Am început să prelucrăm datele împreună cu instituțiile culturale. Din ce am văzut până acum, nu sunt foarte mari surprize, mai ales pe planul instituțiilor culturale. Deja aproape știam care vor fi acele trei sau acele cinci care sunt mai faimoase, care sunt pe harta mentală a locuitorilor. Vorbim despre Muzeul Național Secuiesc, despre Teatrul Tamási Áron, Teatrul Andrei Mureșanu, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Cinema Arta, care a fost luat separat (n.red. deși aparține de Casa de Cultură). Deci, deja știam care vor fi cele mai cunoscute. A ieșit și că este nevoie de cultură, dar a fost remarcat de mai multe ori că mai ales instituțiile acestea prime nu sunt de multe ori pentru publicul larg, ci se adresează unui public mai restrâns, care se ocupă cu acel domeniu. Este absolut adevărat. Încercăm și în cadrul Parcului Cultural să avem programe care sunt pentru un public mai larg. Vorbim despre un stand-up, vorbim despre discuții cu artiștii care vor avea și concert, ca să lărgim acest public, ca să fie mai interactiv și să nu avem doar programe dedicate specialiștilor”, a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina, miercuri, într-o conferință de presă, în care s-a vorbit în principal despre activitatea Casei de Cultură „Kónya Ádám”. 

Sondajul a avut 1.200 de respondenți, selectați din diferite zone ale orașului, din diverse categorii sociale, pentru a se asigura că această consultare va reflecta în mod adecvat nevoile culturale ale locuitorilor orașului. Ulterior a fost organizată și o cercetare de tip focus grup. 

Nu a fost ușor. Ar fi trebuit să fie gata în iunie, dar am terminat numai în octombrie. Oamenii nu prea voiau să răspundă. Nu știu dacă din cauza pandemiei sau tematica nu a fost destul de apropiată de ei. Chestionarul a fost un pic lung, asta este sigur, dar am dorit să fie reprezentativ”, a mai spus viceprimarul. 

Prelucrarea datelor este în curs de procesare. Rezultatele studiului vor fi finalizate în maximum două săptămâni. 

Scopul acestui demers a fost de a vedea nevoile locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, astfel încât rezultatele să fie integrate în viitoarea strategie culturală a orașului, care va fi întocmită anul acesta. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.