CULTURA 5 decembrie 2019

Castelul Mikes de la Zăbala îşi deschide porţile pentru public: ateliere de creaţie şi evenimente culturale

de Agerpres | 1022 vizualizări

Castelul Mikes din localitatea Zăbala îşi deschide porţile pentru public înaintea sărbătorilor de iarnă, urmând să găzduiască, la sfârşitul acestei săptămâni, mai multe ateliere de creaţie şi evenimente cultural-artistice.

Potrivit organizatorilor, participanţii vor putea crea felicitări personalizate pentru Moş Crăciun, globuri din hârtie, suporturi pentru lumânări, precum şi alte decoraţiuni şi, de asemenea, vor putea vizita domeniul castelului, care cuprinde, printre altele, un parc englezesc şi mai mute lacuri.

„După ediţiile din ultimii doi ani, care au atras în total în jur de 1.000 de persoane care au venit să ne pregătim împreună pentru sărbători, şi anul acesta îi aşteptăm pe mici şi mari cu de activităţi pentru toată familia. Sâmbătă, 7 decembrie, între orele 10,00 şi 17,00 atmosfera de sărbătoare soseşte cu programe variate: jocuri cu jucăriile EduCastel, ateliere de creaţie de decoraţiuni şi felicitări de Crăciun, teatru de păpuşi, poveşti, vânătoare de comori şi căluţi prietenoşi. Felicitările pot fi trimise prin poşta lui Moş Crăciun de la faţa locului - evident, şi poşta adevărată ne va ajuta ca felicitările să ajungă la destinatari. Astfel, copiii, şi nu numai, vor putea crea cărţi poştale personalizate şi să le trimită, de aceea rugăm participanţii să se pregătească şi cu adresele poştale ale destinatarilor. Desigur, felicitările pot fi luate şi acasă şi predate personal sau folosite pur şi simplu ca decoraţiune. La eveniment elevii secţiei de muzică a Şcolii 'Molnár Józsiás' din Târgu Secuiesc vor susţine un recital muzical, iar cântecele lor de Crăciun vor crea o adevărată atmosferă de sărbătoare de la ora 14,30. Cei mici şi mai mari se pot bucura de crearea decoraţiunilor de Crăciun: globuri de hârtie pentru colorat, suporturi de lumânări decorate folosind tehnica şerveţelului, turtă dulce şi alte decoraţiuni simpatice îi aşteaptă pe tot parcursul zilei. Pe lângă activităţile de interior, vizitatorii vor putea cutreiera şi grădina de castel. Atmosfera de iarnă va fi completă cu ceai şi cafea fierbinte, vin fiert şi alte bunătăţi vor fi disponibile la domeniul Mikes. La finalul evenimentului ne vom aduna cu toţii în jurul unui uriaş foc de tabără”, menţionează echipa Castel în Transilvania, într-un comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES.

Pe durata evenimentului, oaspeţii vor putea cumpăra obiecte unicat, realizate special pentru webshopul Castel în Transilvania, cumpărătorii contribuind, astfel, la Fondul Castel în Transilvania.

„Programul Castel în Transilvania doreşte să contribuie şi prin evenimente la readucerea castelelor din Transilvania în atenţia publică şi în viaţa comunităţilor din jurul lor şi la valorificarea culturală, turistică, economică a acestora (...) Castelele din Transilvania reprezintă poate cea mai semnificativă moştenire culturală construită din Transilvania, pe lângă cetăţi, dar potenţialul lor nu este exploatat la nivel corespunzător. Pentru ca acestea să poate avea un rol important atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere socio-cultural, este nevoie de strategie şi o reţe, care să valorifice pe termen lung potenţialul economic şi social al castelelor şi conacelor din Transilvania. În acest scop a fost lansat programul strategic de anvergură Castel în Transilvania în luna martie a anului 2015 de către Grupul PONT. În cadrul programului, în ultimii cinci ani, cu ajutorul experţilor am reuşit să elaborăm strategia de dezvoltare în trei limbi, am lansat website-ul tot în trei limbi şi aplicaţia mobilă, care conţine informaţii necesare şi valoroase despre 300 de castele şi conace din Transilvania. Pe termen lung, obiectivul iniţiativei Castel în Transilvania este să se transforme într-o mişcare comunitară şi să devină o reţea amplă, care să facă posibilă conexiunea dintre persoane şi organizaţii”, se mai arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.