CULTURA 23 ianuarie 2013

Biblioteca Judeţeană a întocmit topul celor mai citite cărţi

de Agerpres | 586 vizualizări

Biblioteca Judeţeană a întocmit topul celor mai citite cărţiBiblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe a întocmit topul celor mai citite o sută de cărţi în anul 2012, printre cei mai solicitaţi autori numărându-se Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Ion Creangă, Tamási Áron, Saint-Exupery şi Laura Leiner.

Directorul Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, a declarat că anul trecut cel mai mare succes l-a avut cartea scriitoarei maghiare Laura Leiner, intitulată „A Szent Johanna gimi”, care evocă peripeţiile unor elevi de gimnaziu.

În top 10 se regăsesc „Micul prinţ” de Saint-Exupery, „Jurnalul unui puşti” de Jeff Kinney, „Maitreyi” de Mircea Eliade, „Ion” de Liviu Rebreanu şi „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Szonda Szabolcs a menţionat că majoritatea cărţilor au fost împrumutate de elevi şi figurează pe lista lecturilor obligatorii cerute la şcoală.

Acesta a remarcat că în topul celor mai citite o sută de cărţi au intrat foarte multe poveşti, iar interesant este că unele cărţi care făceau furori în anii trecuţi, cum ar fi „Harry Potter” de J.K. Rowling, apar doar în a doua jumătate a topului. În schimb, au câştigat teren poveştile despre vampiri, remarca Szonda Szabolcs.

Anul trecut Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe a avut peste 70.000 de solicitări, un număr în uşoară creştere faţă de anul precedent. Acest lucru s-a datorat atât serviciilor de internet şi sălii de lectură, cât şi unor programe cu caracter periodic sau permanent, cum ar fi biblioteca mobilă prin şcoli şi grădiniţe, abonamentele pentru bebeluşi şi cartea la domiciliul persoanelor vârstnice.

Pentru a crea condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii, conducerea instituţiei a început încă de anul trecut, cu sprijinul Ministerului Culturii, să facă o serie de lucrări de modernizare şi reamenajare a clădirii. Imobilul în care funcţionează Biblioteca Judeţeană este monument istoric, iar întregul proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a fost evaluat la aproape un milion de euro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.