CULTURA 11 martie 2021

AROC: „Toată lumea vrea să revină la evenimente”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1286 vizualizări

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), din care face parte și Comparty Events – diMANSIONS Hit Music Festival, arată, prin publicarea rezultatelor unui studiu realizat pe un eșantion de aproape 13.600 de persoane, că oamenii (72% dintre respondenți) ar fi dispuși să se vaccineze pentru a putea participa la concerte și alte evenimente. Totodată, 76% dintre cei care au participat la chestionar ar fi de acord și cu testarea COVID pentru a lua parte la astfel de activități. Mai mult, studiul mai arată că 90% dintre cei chestionați își doresc să participe la evenimente dacă se va permite organizarea acestora. 

În ceea ce privește participarea internațională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar ști că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment. Mutarea în mediul online nu este considerată o soluție bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta. Chestionarul are o marjă de eroare de 1%”, se arată într-o analiză a studiului, transmisă de AROC.

Din Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale face parte și Comparty Events – diMANSIONS Hit Music Festival, eveniment care a avut prima ediție în 2019, la Olteni, în județul Covasna, unde au fost invitați artiștii Thomas Anders & Modern Talking Band, Dr. Alban, Lou Bega, The DIRE STRAITS Experience, Mirabela Dauer, Bosquito și Compact B. 

„În calitate de membru AROC, am participat alături de colegii din asociație la realizarea și implementarea acestui sondaj. La el au participat și câteva sute de oameni din zona Covasna-Brașov și rezultatele de la nivel național se confirmă: și în zona noastră publicul de festivaluri este unul responsabil, dispus să se adapteze regulilor și măsurilor speciale și deschis vaccinării și testării la scară largă pentru a putea să participe la evenimente. 

Cred că e foarte pertinentă propunerea recentă a Ministrului Culturii, ca din iunie evenimentele în aer liber să poată fi reluate, fără limită de participanți, atâta vreme cât accesul la eveniment se face pe bază de test negativ sau certificat de vaccinare. 

O țară fără cultură și entertainment este condamnată la depresie, sănătatea mentală este cel puțin la fel de importantă precum cea fizică, dar pare că nimeni nu vrea să înțeleagă asta. Studiul realizat de AROC confirmă că oamenii își doresc cu ardoare evenimente și că sunt dispuși să respecte reguli suplimentare pentru ca acestea să fie posibile”, ne-a declarat organizatorul principal al diMANSIONS Hit Music Festival, Daniel Santa. 

Organizatorii de evenimente spun și că își doresc crearea unui grup de lucru la nivelul Guvernului.  

Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente. Depunem eforturi uriașe pentru a convinge autoritățile să se așeze la aceeași masă cu noi și împreună să găsim soluții pentru redeschiderea sectorului cultural. Din păcate, până acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuși să muncim zi și noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere care să ia în calcul toate variantele. Suntem cel mai afectat sector și, la exact un an de la închidere, nu a existat vreun moment un grup de lucru la nivel guvernamental care să ofere predictibilitate organizatorilor, să înțeleagă problemele și să găsească soluții. Doar la Ministerul Culturii am găsit înțelegere, însă și ei se lovesc de aceeași indiferență din partea Guvernului. Există soluții, putem pune la dispoziția autorităților studii, propuneri de măsuri și documente de sute de pagini realizate de experți, care arată că evenimentele se pot relua în siguranță. Noi solicităm același lucru pe care l-am solicitat încă de la început: crearea unui grup de lucru, la nivel de Prim-Ministru, care să analizeze opțiunile de redeschidere a sectorului nostru și urgentarea aprobării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural”, a declarat Guido Janssens, președinte AROC, potrivit unui comunicat de presă. 

Sondajul de opinie privind participarea la evenimente în 2020 și 2021 a avut un număr de 13.568 de respondenți (persoane care au participat activ la evenimente în 2019, indiferent de vârstă sau sex, de pe teritoriul României) și s-a desfășurat în perioada 3 – 12 februarie 2021.

Distribuția chestionarului a fost făcută prin newslettere trimise de către principalele companii de ticketing din România către baza de date de cumpărători activi și informări ale membrilor AROC către bazele de date și urmăritori activi. 

Din cei peste 13.000 de respondenți, o treime au participat la între 2 și 5 evenimente live în 2020, iar dintre aceștia, aproximativ 90% s-au simțit bine și în siguranță. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei le-au displăcut, mai arată coordonatorii studiului, potrivit unui comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.