CULTURA 30 martie 2022

Aproape 2.000 de lucrări realizate de artişti din peste 60 de ţări, înscrise la Bienala Grafică

de Agerpres | 828 vizualizări

Aproape 2.000 de lucrări realizate de 844 de artişti din peste 60 de ţări au fost înscrise la cea de-a 7-a ediţie a Bienalei de Grafică de la Sfântu Gheorghe, au anunţat, marţi, organizatorii.

În perioada 29-31 martie va avea loc prima etapă de jurizare, iar lista lucrărilor selectate va fi publicată pe pagina web a bienalei, care şi-a propus să aducă în prim plan tendinţele şi tehnicile graficii contemporane.

„Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a devenit un forum internaţional semnificativ al graficii contemporane, ceea ce s-a confirmat şi prin cantitatea şi calitatea lucrărilor, care au sosit la apelul de participare al bienalei din acest an. Importanţa G7 s-a dovedit şi prin faptul că în acest an s-au prezentat cu operele lor graficieni din 62 de ţări. Asemănător evenimentului precedent al bienalei, linia din Polonia, Ungaria şi România este încă cea mai puternică, dar în acest an a devenit mai accentuată şi reprezentarea unor ţări de pe continentul sud-american şi a mai multor ţări din Orient, ca Thailanda, India, China sau Taiwan. În cursul perioadei de înscriere de zece săptămâni au sosit aproape 2000 de lucrări de la 844 de artişti”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către organizatori.

Juriul G7 este compus din prof. dr. Bogdan Achimescu de la Universitatea de Artă din Cracovia, prof dr Istvan Eross, rectorul Universităţii Maghiare de Arte Frumoase, prof dr Adriana Lucaciu de la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, dr Andrea Pezman, adjunct la Catedra de Design Grafic din cadrul Universităţii de Arte Frumoase din Bratislava, dr Beata Bordas, istoric de artă, directorul Centrului de Artă din Transilvania cu sediul în Sfântu Gheorghe, dr Jozsef Szurcsik, prorector al Universităţii Maghiare de Arte Frumoase şi artistul plastic Apor Ferencz S, curatorul bienalei.

Lucrările selectate vor fi prezentate atât în cadrul expoziţiei, al cărei vernisaj va avea loc în data de 7 octombrie 2022 la Centrul de Artă din Transilvania din Sfântu Gheorghe, cât şi într-un catalog şi vor fi itinerate la Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Vernisajul va fi precedat de expoziţia artistului thailandez Mettrai Pongchomporn, câştigătorul ediţiei anterioare a bienalei.

Evenimentul este organizat în colaborare cu consiliile judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea şi Muzeul Judeţean Mureş.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.