CULTURA 17 septembrie 2021

Actorii din trupa „N.R-Be You!” au intrat și în rolurile de scenariști

de Iulia Drăghici - Taraș | 1482 vizualizări

Clubul de teatru al Școlii „Nicolae Russu” din Sita Buzăului are opt scenarii semnate de elevi, care vor fi puse în scenă în cadrul Festivalului „Actor Fest” 

Chiar dacă în teorie vara este pentru vacanță, Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului - „N.R-Be You!” a profitat de timpul liber pentru a pregăti noul sezon artistic. Astfel, o tabără de creație la mare a fost cadrul perfect pentru acest lucru, fapt dovedit și prin faptul că tinerii artiști au reușit să scrie nu mai puțin de opt scenarii. Toate vor fi puse în scenă în perioada următoare. Luna acesta va avea loc și un casting, pentru a le permite și celor mai mici din școală, bobocii de a V-a, să intre în familia trupei de teatru, după cum ne-a mai dezvăluit coordonatoarea Otilia Buzea. 

Brandul „Actor Fest” a fost conceput pe trei paliere, iar primul dintre acestea a fost o tabără de creație la mare, derulată în perioada 29 august – 4 septembrie a.c..

Am avut activitate multă și în vacanța de vară. În ultima săptămână din august, până în 4 septembrie am fost la mare, în tabăra de vară. A fost o recompensă pentru ei, pentru toată munca lor, dar am zis să nu mergem doar pentru distracție, ci să mai facem ceva. Atunci am plecat pe ideea de a scrie cinci scenarii. Vreau să zic că am venit cu opt scenarii scrise de ei. Acum, la final de septembrie ne apucăm de muncă, pentru că trebuie puse în scenă. Dar ei deja știu ce costume vor purta, cum vor arăta pe scenă. Totul este gândit de copii. Sunt niște scenarii de se ridică părul pe tine. Unele dintre ele pot fi foarte bine transformate în film. Mă gândesc în perspectivă la o idee de genul, cu oameni specializați, pentru că au idei foarte bune, pe care le pun în valoare”, ne-a declarat profesoara Otilia Buzea, coordonatoarea trupei. 

Al doilea palier din spatele conceptului „Actor Fest” a constat în redactarea de proiecte pentru achiziționarea de materiale utile clubului de teatru. Cea mai recentă achiziție a fost o tablă interactivă, fixată într-una dintre clasele școlii nou-renovate. 

Nu în ultimul rând, o altă latură a acestui brand este deja renumitul Festival „Actor Fest - teatru în comuna ta”, care va reveni cu o nouă ediție în 28 noiembrie. Anul acesta, în cadrul evenimentului va fi inclusă o secțiune specială, dedicată copiilor care provin din case familiale. 

Toate acțiunile trupei de teatru din Sita Buzăului sunt susținute de Primărie și Consiliul Local, iar cea mai recentă finanțare s-a ridicat la 32.640 de lei. 

Urmează perioada de casting pentru clasa a V-a. Spre deosebire de anul trecut, i-am păstrat pe cei de-a VIII-a, până la festival, după care le dăm drumul să zboare spre liceu, pentru că au fost prinși pentru tabără, pentru că o meritau. Ei au scris un scenariu separat. Ne-am gândit că ei nu vor putea participa la concurs, pentru că se adresează elevilor de gimnaziu. Așa că vor veni cu un moment special în care vor juca doar ei. Luna aceasta vom avea casting pentru clasa a V-a și trupa se va mări cu câți membri vor vrea să vină. Cei care au fost a VIII-a ne-au zis că din noiembrie vor merge mai departe, la trupa „3T” a liceului”, ne-a mai spus Otilia Buzea. 

Trupa de teatru „N.R-Be You!” are în prezent 21 de membri. 

Clubul de teatru al Școlii „Nicolae Russu” din Sita Buzăului a luat ființă în 2019, înaintea primei ediții a festivalului „Actor Fest”. Atunci, alături de noua trupă de teatru a Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, „3T”, 40 de elevi au luat parte la cursuri sub îndrumarea Școlii de Actorie „Dream and Act” din București. 

Anul trecut, deși pandemia a influențat organizarea evenimentului, precum și întâlnirile pentru repetiții, aventura micilor actori a continuat. Festivalul a fost prezentat în mare parte în online și s-a bucurat de un succes deosebit. Semn că nimic nu stă în calea acestui proiect, care se dezvoltă cu fiecare an ce trece. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.