CULTURA 21 octombrie 2022

ActorFest: cel mai îndrăgit festival de teatru pentru elevi din regiune revine!

de Iulia Drăghici - Taraș | 708 vizualizări

Joi s-a dat startul înscrierilor 

Vești bune pentru toți cei care înțeleg magia teatrului și beneficiile acestuia! Festivalul-concurs „ActorFest - teatru în comuna ta!” a dat startul înscrierilor pentru ediția cu numărul V. Astfel, trupele de teatru formate din elevi din ciclul gimnazial sau copii din case familiale pot să își anunțe participarea până în data de 10 noiembrie. Evenimentul va avea loc în 27 noiembrie, la Căminul Cultural din Sita Buzăului. 

Calendarul evenimentului notează perioada 20 octombrie – 10 noiembrie ca timp dedicat înscrierilor, iar până în 20 noiembrie participanții vor putea să transmită filmulețul de prezentare a echipajului și a scenetei ce urmează a fi interpretată, la adresa de e-mail: buzea.otilia@yahoo.com (maxim 2 minute). 

Față de edițiile anterioare, când evenimentele au fost organizate mai mult online din cauza pandemiei, cea de luna viitoare va fi marcată de bucuria reîntâlnirii, față în față, cu publicul. 

Cea mai mare bucurie a mea este că vom fi din nou în sală și ne vom bucura de tot ceea ce ne oferă copiii pe scenă. Îi îndemn pe micii actori să se simtă liberi, să vină cu entuziasm în așa fel încât energiile lor pozitive să se transmită tuturor celor prezenți în sală. Abia aștept să îi văd din nou pe scenă. Prin urmare, vă așteptăm în 27 noiembrie la Sita Buzăului. Coordonatorilor le mulțumesc anticipat pentru implicarea lor în acest festival, pentru disponibilitatea și dorința lor de a oferi elevilor lor o altă oportunitate! Aștept cu mare nerăbdare înscrierea lor în acest concurs de teatru pentru gimnaziu, festival, după cum îmi place să-l numesc”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, coordonatorul principal al programului, profesoara Otilia Buzea.

Un amănunt important este că, dacă până în 10 noiembrie se vor înscrie foarte multe echipaje, pentru a evita suprasolicitarea juriului, evenimentul va fi organizat pe durata a două zile, pe 26 și 27 noiembrie. Cert este că până în 15 noiembrie va fi lămurit acest aspect. 

Esențial de amintit sunt și condițiile de participare: pot lua parte la eveniment echipajele formate din elevi de gimnaziu pentru prima secțiune și echipaj format din copii proveniți din case familiale, medii dezavantajate, pentru secțiunea specială; fiecare echipaj va fi format din maxim 9 elevi; timpul maxim alocat fiecărui spectacol: 15 minute; transmiterea unui filmuleț de prezentare a echipajului și a scenetei ce urmează a fi interpretată, de maxim 2 minute. 

Trebuie știut și că premierea se va face pe două ramuri, secțiunea Școli Gimnaziale și secțiunea specială adresată copiilor cu nevoi speciale și celor din grupuri dezavantajate (case familiale, comunități sărace, familii monoparentale, copii cu părinți plecați în străinătate, copii în plasament). 

Pentru că este un concurs, se vor acorda și diverse premii pentru: locurile I, II, III ale fiecărei secțiuni în parte, dar și marele premiu - Trofeul ActorFest, premiul de popularitate, premiul special pentru cel mai bun actor, premiul special pentru cea mai bună actriţă.

La criterii de evaluare se va ține cont de calitatea actului interpretativ (originalitate, ritm, intonaţie şi mimică), decor, costumaţie. 

Festivalul este finanțat de Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului, prin Asociația părinților și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului - „Pro Comunitate”. 

Amănunte despre eveniment, procedura de înscriere, dar și link-ul unde se poate face aceasta sunt pe pagina de Facebook „ActorFest-teatru în comuna ta”. 

Prima ediție a fost organizată în 2016, când a fost un eveniment zonal. Din 2019, pentru că a fost cerere, s-a trecut la nivel interjudețean, iar din 2020 festivalul a devenit unul național, cel puțin din perspectiva participanților înscriși. La ediția din 2021, a IV-a, au fost înregistrate peste 30 de scenete. 

Organizatorii ne-au spus și că se fac demersuri pentru a transforma evenimentul în unul regional, pentru că anual participă multe trupe din afara granițelor micului nostru județ.

Festivalul-concurs de teatru de la Sita Buzăului, Actor Fest, ediția a IV-a, a fost desemnat de cititorii Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro evenimentului anului 2021 în cadrul campaniei Superlativele CovasnaMedia.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.