CULTURA 1 mai 2013

50 de capodopere ale picturii româneşti, expuse la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 760 vizualizări

Expoziţia „Vechi maeştri ai artei româneşti”, ce reuneşte 50 de tablouri semnate de cei mai renumiţi pictori români, va putea fi văzută la Centrul de Cultură Arcuş şi la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Directorul Centrului de Cultură, Kopacz Attila, a declarat că vernisajul oficial al expoziţiei va avea loc pe 8 mai, de la ora 18,00, iar aceasta va fi deschisă publicului până la ora 21,00, după care va fi mutată la Muzeul Secuiesc unde va putea fi vizitată joi, între orele 10,00 şi 21,00.

Printre cele mai valoroase lucrări prezentate în premieră se află „Oală cu flori de câmp” de Ioan Andreescu, „Întoarcerea de la târg” de Nicolae Grigorescu, „Natură moartă cu narghilea şi gutui” de Theodor Pallady şi „Vas cu garoafe” de Ştefan Luchian.

Directorul Muzeului, Vargha Mihaly, a declarat că expoziţia reprezintă un prilej unic pentru covăsneni de a vedea lucrările maeştrilor români, înainte de a fi scoase la licitaţie de Artmark.

„Este pentru prima dată după 1989 când avem posibilitatea să vedem la Sfântu Gheorghe lucrări atât de valoroase semnate de maeştri ai picturii româneşti. Vor fi lucrări din primul eşalon, de aceea am şi acceptat în calitate de promotori ai artei să participăm la realizarea acestei expoziţii”, a spus Vargha Mihaly.

Tablourile expuse vor figura ulterior într-o sesiune de licitaţii a Casei Artmark ce va avea loc în ziua de 15 mai, la Bucureşti. Valoarea de piaţă a lucrărilor care vor fi expuse este evaluată între 40.000 şi 200.000 de euro.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care pune în circuitul pieţei opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Începând cu 2010, prin susţinerea Artmark, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară şi străinătate (Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Braşov etc.). Totodată sediul Artmark găzduieşte, cu începere din 2011 în regim de vizitare gratuită, expoziţia permanentă a unei selecţii a patrimoniului Pinacotecii Bucureşti, în condiţiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.