CULTURA 19 octombrie 2020

30 de tineri actori au intrat în semifinala Festivalului D-BUTAN-T

de Agerpres | 1200 vizualizări

30 de actori aflaţi la început de carieră concurează pentru premiile celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru D-BUTAN-T, organizat în perioada 19-26 octombrie de Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe în colaborare cu Teatrul de Stat din Constanţa.

Directoarea Teatrului „Andrei Mureşanu“, Anna Maria Popa, a declarat că D-BUTAN-T este singurul festival de teatru din ţară care se adresează artiştilor aflaţi la început de drum, iar fiecare ediţie este dedicată unei categorii artistice.

Astfel, prima ediţie a fost consacrată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografilor, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, iar, într-un ciclu prestabilit, ediţia din acest an readuce actorul în atenţia juriului.

„Luni suntem deja la Constanţa, unde participăm la deschiderea oficială (...) Anul acesta festivalul este organizat împreună cu Teatrul de Stat Constanţa, iar asta înseamnă că patru zile de festival se ţin la mare şi restul zilelor de festival, încă trei, se ţin la Sfântu Gheorghe, adică la munte. Iniţial au fost 27 de spectacole înscrise în competiţie, însumând 70 de tineri nominalizaţi şi a fost o sarcină foarte dificilă a juriului să reuşim, cumva, să ne rezumăm la cele opt spectacole selectate în concurs. În cadrul celor opt spectacole avem în acest moment 30 de nominalizaţi, iar dintre aceştia juriul va selecta la Constanţa cinci finalişti. Aceşti cinci finalişti vor veni împreună cu juriul şi cu echipa de producţie la Sfântu Gheorghe şi sâmbătă şi duminică, adică în 24 şi 25 octombrie, vor avea loc cinci performance-uri individuale aici, la Sfântu Gheorghe, care, la recomandarea noastră, nu depăşesc o oră şi dintre aceşti cinci finalişti vom alege cei doi mari câştigători“, a declarat pentru AGERPRES Anna Maria Popa.

Anul acesta vor fi acordate două premii I şi câştigătorilor li se va oferi posibilitatea să se alăture uneia dintre cele două trupe.

„Concursul este unul important, pentru că se bat pentru angajare într-o lume în care foarte greu se mai fac angajări, cu atât mai mult în cadrul instituţiilor de stat (...) Rămâne acelaşi premiu, precum a fost în fiecare an, doar că anul acesta, festivalul fiind realizat în coproducţie cu Teatrul din Constanţa, premiul se dublează, deci vom avea doi tineri debutanţi pe care îi aşteptăm în echipele noastre. Prin urmare, dintre cei doi câştigători, unul se va alătura echipei din Sfântu Gheorghe şi al doilea a se va latura echipei din Constanţa. Miza este suficient de mare“, a mai spus Anna Maria Popa.

Potrivit acesteia, ediţia de anul viitor va fi dedicată debutului regizoral.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.