CULTURA 7 septembrie 2017

10 spectacole de teatru cu intrare liberă, în noiembrie, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 895 vizualizări

Festivalul D-Butan-T, dedicat în această ediție tinerilor regizori, aduce spectacole pe alese și alte evenimente interesante

Festivalului național „D-Butan-T”, dedicat tinerilor care își încep cariera în teatru, revine la Sfântu Gheorghe în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie. Evenimentul va cuprinde 10 spectacole cu intrare liberă, în cele cinci zile cât durează festivalul, în reședința județului Covasna.

Teatrul „Andrei Mureșanu” aduce în reședința județului Covasna Festivalul Național de Debut în Regie, respectiv ediția a II-a a concursului „D-Butan-T”, adresat tinerilor regizori.

Generație de artiști extraordinar de talentată

Potrivit managerului TAM, Anna-Maria Popa, juriul, care trebuie să selecteze un singur câștigător, are o misiune extrem de grea, dat fiind faptul că toate spectacolele înscrise în concurs sunt de excepţie.

„Au fost aproape 20 de înscrieri, din care noi trebuia să ne rezumăm la 10. Problema nu a fost numărul înscrierilor, ci calitatea excepţională a producțiilor înscrise. Din punctul meu de vedere, jos pălăria! Avem de-a face cu o generație extraordinar de talentată. A fost foarte greu să alegem. Sunt niște spectacole absolut senzaționale, la nivelul marilor spectacole din marile teatre ale lumii. Eu sunt foarte încântată de această tânără generație, nu doar de regizori, cât și de actori. (...) Pe undeva mi-e milă de membrii juriului. Vor avea o sarcină extrem de dificilă. Va fi foarte greu de ales dintre 10 regizori foarte talentați și 10 spectacole foarte bune. Selecția celor 10 spectacole este foarte variată. Sunt şi producţii independente, dar sunt și de la teatre de stat. Vin spectacole de la Teatrul Național București, de la Teatrul de Comedie, de la Teatrul de Stat Gheorgheni, dar în același timp vin şi de la Cuibul Artiștilor, şi un spectacol de licență, şi un spectacol de la Reactor de la Cluj. Avem spectacole și cu actori foarte cunoscuți în distribuție, deci avem de toate pentru toți”, a declarat pentru Observatorul de Covasna managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna-Maria Popa. 

Organizatorii subliniază, pe pagina de Facebook, faptul că Festivalul „D-butan-T” este o competiție. „Câștigătorul marelui premiu va semna un contract cu „Teatrul Andrei Mureșanu” pentru regia următorului spectacol produs de acesta. Textul și echipa de colaboratori (scenografie, coregrafie etc.) sunt la alegerea regizorului, dar trebuie ținut cont de spațiul scenic și de echipa artistică a teatrului”, arată TAM.

10 spectacole cu intrare gratuită

În fiecare zi, pe parcursul evenimentului, vor avea loc câte două spectacole, în mai multe locații din oraș. Programul este făcut public pe pagina de Facebook a evenimentului.

„În fiecare zi, avem două spectacole. În majoritatea zilelor, un spectacol se ține la noi, al doilea, la sala studio, cu sprijinul celor de la Háromszék. Trei zile din cinci ne ajută cu sala, așa că le mulțumim. În altă zi, o să avem un spectacol și în sala mare a Teatrului Tamási Áron.  (...) Nu am fi putut să programăm festivalul așa cum am făcut-o, drept urmare, chiar avem niște parteneri extraordinari, de la Háromszék, la Tamási Áron, la Centrul de Cultură Arcuș și la colegii de clădire de la Cinema Arta”, ne-a mai precizat Anna-Maria Popa.

De asemenea, organizatorii au programat, în cadrul evenimentului, și activități suplimentare, printre care și trei lansări de carte: „Spovedania unui preot ateu”, scrisă de Ion Aion, „O vară ce nu mai apune”, de Radu Sergiu Ruba și volumul colectiv coordonat de Mihai Ignat de la Facultatea de Litere din Brașov, al masteranzilor la secția de dramaturgie.

Cei interesați vor putea vedea și proiecții de film românesc, la finalul serilor, la Cinema Arta sau expoziții de fotografii.

Organizatorii subliniază, de asemenea, că pentru bunul mers al lucrurilor, locurile la spectacolele gratuite trebuie totuși rezervate din timp, iar acest lucru se poate face la numărul 0725112225.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.