AUTO 3 iulie 2013

Voucherele covăsnenilor, vânate de judeţele vecine

de Monica Vrânceanu | 792 vizualizări

A doua sesiune a programului Rabla 2013 a adus în judeţ 200 de noi vouchere, dar s-ar fi consumat şi 400

Cele 200 de tichete distribuite judeţului Covasna în cadrul Programului Rabla 2013 în a doua tranşă a acestuia s-au epuizat în doar câteva zile. În această a doua etapă, voucherele au ajuns la un singur colector, o firmă din oraşul Covasna, în vreme ce alţi colectori, inclusiv cei din Sfântu Gheorghe, au rămas doar cu cele 17 vouchere primite de fiecare în prima tură.

Succesul primei sesiuni, garanţie pentru un plus de vouchere

Imediat după ce  Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat pe site-ul său lista cu colectorii ce s-au calificat în cea de-a doua tranşă pentru Rabla 2013, oamenii s-au şi îndreptat spre colectorul din Covasna, care a primit 200 de tichete după cele 17 de la începutul lunii iunie. Reprezentantul firmei colectoare din Covasna, Mihail Bohăţel, ne-a declarat că oamenii au început să se intereseze de vouchere încă dinainte de alocarea acestora, existând foarte mulţi dornici de a-şi da rablele.

Potrivit lui Bohăţel, societatea sa a reuşit să primească 200 de vouchere în cea de-a doua tură tocmai pentru că s-a mişcat repede cu distribuirea voucherelor din prima etapă, depunând apoi în timp rapid documentaţia necesară.

Faptul că le-am eliberat repede pe primele 17 şi am făcut imediat decontul, după Ghid, ne-am dus apoi la Bucureşti, la AFM, pentru depunerea decontului şi am cerut încă 200 pe care le-am primit, demonstrează că se poate. Au fost multe firme acolo, se stătea la cozi, însă s-a mers pe principiul primul venit, primul servit. Şi pe acelaşi principiu am mers şi noi când a venit vorba despre distribuirea tichetelor: am luat dosarele în funcţie de cum au venit, cu condiţia de a fi complete”, explică Bohăţel.

Voucherele de la noi, atrăgătoare şi pentru alţii

Judeţul nostru a primit cele 200 de tichete, în condiţiile în care judeţul vecin Braşov nu a primit nimic în a doua sesiune a Rabla 2013, iar explicaţia e, se pare, că firmele colectoare de acolo nu au depus deconturile la timp. Tocmai din cauză că Braşovul nu a mai primit vouchere, proprietarii de maşini vechi de acolo, dornici de scăpa de ele, s-au îndreptat către colectorul din Covasna. Mihail Bohăţel spune că nu a refuzat pe nimeni, chiar dacă a încercat să ţină cont, desigur, de proprietarii covăsneni în primul rând.

Au venit cereri şi din Harghita, şi din Braşov. Eu am încercat să-i servesc întâi pe cei din Covasna, dar dacă nu au venit la timp, nu suntem noi de vină. Nu am dat pe nimeni la o parte. Nu ştiu câte vouchere ar fi fost necesare pentru a mulţumi pe toată lumea, dar cred că dacă am mai fi primit încă pe atâta, adică 400 în total, le-am fi dat pe toate. Pentru că există cerere în continuare”, susţine Mihail Bohăţel.

Potrivit acestuia, la depunerea documentelor pentru vouchere nu a existat niciun scandal la Covasna, şi asta pentru că cei de la firma colectoare nu au acceptat să primească maşinile înainte de a primi voucherele de la AFM şi de a vedea documentaţia pentru fiecare rablă.

Vouchere de 6.500 de lei, comercializate şi la jumătate de preţ

În ceea ce priveşte opţiunile oamenilor cu privire la vouchere, Mihail Bohăţel spune că, din discuţiile avute cu proprietarii care au predat rable, reiese că în jur de 40% dintre aceştia le vor folosi pentru achiziţionarea unor autoturisme noi, în vreme ce restul, cei mai mulţi, intenţionează să le valorifice.

Cei care doresc să cumpere un autoturism nou și dețin un voucher îl pot depune în cel mult 45 de zile la producătorul sau dealerul auto acceptat în Program, fără a depăși însă data de 20 noiembrie a acestui an. În acest an se utilizează un singur voucher, spre deosebire de anii trecuți când se puteau utiliza până la trei vouchere. Valoarea unui voucher în acest an este de 6.500 de lei, față de 3.800 de lei în 2012.

În ceea ce priveşte vânzarea voucherelor, există varianta de comercializare pe cont propriu sau către un dealer auto. Neoficial însă, unii dealeri auto oferă un preţ foarte mic pe un voucher – undeva la maxim 2.000 de lei, în vreme ce oamenii ar vrea să obţină măcar jumătate din valoarea voucherului, adică peste 3.000 de lei. Pentru că Braşovul nu a primit însă decât foarte puţine vouchere în acest an, majoritatea posesorilor de vouchere din judeţul nostru se orientează spre vânzarea către braşoveni, dat fiind că şi puterea de cumpărare a acestora e mai mare, deci se poate obţine un preţ mai bun.

În prima sesiune a Rabla 2013, judeţul nostru a primit un total de 51 de tichete, iar în cea de-a doua sesiune încă 200, astfel că s-au însumat 251 de vouchere în 2013.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.