Oamenii fac cozi la reciclatori cu „rablele”
În acest an, tichetele oferite în cadrul programului au valoarea de 6.500 de lei
Covăsnenii sunt foarte interesați de Rabla 2013 și așteaptă cu nerăbdare ca programul să înceapă, pentru a intra în posesia voucherelor care, în acest an, vor avea valoarea de 6.500 de lei pentru fiecare mașină casată. Chiar dacă programul va începe în câteva zile, în județul nostru nu se cunosc încă reciclatorii care vor primi tichete pentru Rabla, deși fiecare speră că va fi inclus în program, după ce a depus documentația în acest sens.
Directorul Ariadne, Dávid Pozna, a declarat că nu se cunoaște încă numărul voucherelor care vor sosi în Covasna, însă sute de oameni se interesează zilnic despre startul programului.
„Zeci de proprietari și-au adus deja mașinile în fața Ariadne, în speranța că așa vor prinde un voucher. Nu am mai văzut niciodată așa ceva, oamenii sunt atât de nerăbdători... Le-am spus că asta nu garantează nimic, pentru că într-adevăr nu știm pe ce număr să ne bazăm, dar oamenii insistă să țină acolo mașinile”, a spus Pozna, menționând că pe site-ul Ministerului Mediului nu au fost încă afișați acei reciclatori care s-au calificat pentru Rabla 2013.
Reprezentanta Remat Brașov – filiala Sfântu Gheorghe, Claudia Spirea-Tartler, a declarat la rândul său că nu se știe încă nimic despre numărul de vouchere și nici despre reciclatorii calificați.
„Oamenii sună non-stop la noi, ne spun că își aduc mașinile în fața Remat-ului. Le-am spus oamenilor că o pot face, pe propria răspundere, căci nu ne obligă nimeni să păzim mașinile de pe domeniul public. Problema e că oamenii nu ne cred, au auzit la televizor că se depun dosarele pentru Rabla 2013, nu au înțeles că era vorba despre reciclatori ci despre dosarele pe mașini. Și ne învinovățesc pe noi de faptul că programul întârzie, ne acuză de rea-voință, când de fapt e o harababură generală”, a declarat Claudia Spirea-Tartler.
Număr infim de vouchere pentru județul Covasna
Potrivit unor date neoficiale, patru reciclatori din județul nostru ar urma să beneficieze de vouchere, iar numărul acestora va fi atât de scăzut încât e foarte posibil ca unii să nu mai intre în Program. Aceleași date neoficiale susțin că în județul Covasna ar urma să ajungă în jur de 55-60 de vouchere, un număr foarte mic în comparație cu cel al cărora doresc să scape de o mașină veche.
Din cauza întârzierilor din Program față de desfășurătorul inițial, se pare că oamenii vor ajunge să obțină voucherele abia la finele acestei luni.
Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate permite proprietarilor de maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculele la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal şi poate fi vândut şi folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obţine reducerea la achiziţionarea unei maşini noi, care începând din acest an va fi de 6.500 de lei.
La nivel de țară se vor distribui 20.000 de vouchere totalizând o finanţare de 30 de milioane de euro (130 de milioane de lei). Dintre tichete, emise o singură dată anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice şi juridice, iar restul de 3.000 instituţiilor publice.
Tichetele vor fi transmisibile şi vor putea fi decontate la achiziţionarea unei maşini noi, până la data de 20 noiembrie. Noutatea programului este că, la repartiţia tichetelor se va ţine cont de numărul de maşini mai vechi de 10 ani din fiecare judeţ şi nu de numărul de locuitori, ca până acum. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în 2012, în ţară erau înmatriculate aproape 2,4 milioane de autoturisme mai vechi de 10 ani.