AUTO 3 iulie 2013

Amenzi pentru şoferii care parchează pe pistele pentru biciclişti

de Székely Emőke | 708 vizualizări

Asociația Sepsi Bike a organizat un flashmob de protest. Şoferii prinși că parchează pe pistele de bicicliști vor fi amendați

Pistele pentru bicicliști se înmulțesc la Sfântu Gheorghe, însă cei care ar trebui să le folosească nu pot pentru că pe piste parchează mașini. Așa s-a întâmplat și ieri pe strada Oltului, unde, sătui să li se ocupe teritoriul, bicicliștii s-au adunat într-un flashmob și și-au parcat bicicletele pe șosea în semn de protest.

Primul protest, dar nu și ultimul

Peste 30 de biciliști au luat parte la flashmob, fiind nemulțumiți de faptul că pista le-a fost ocupată. Chiar în timp ce protestau, unii șoferi au parcat nestingheriți în continuare pe pistă, şi degeaba au fost aplaudați ironic de bicicliști, fiecare a avut o replică: „și alții parchează aici” sau „nu am alt loc unde să opresc”.

„Situația pistelor pentru bicicliști este din ce în ce mai bună în Sfântu Gheorghe, însă degeaba avem piste de bună calitate dacă nu le putem folosi. Iată, de pildă, situația actuală. Pista este ocupată de mașini, șoferii nu au văzut sau nu au vrut să vadă marcajul galben. Nu cred că situația se va remedia prea curând, așadar asemenea acțiuni vor mai continua” – ne-a declarat președintele Asociației Sepsi Bike, Vrabie-Kovács Zsolt.

Șoferi neatenți?

Bicicliștii ne-au spus că șoferii nu îi consideră parteneri de același rang în trafic, ceea ce îi nemulțumește. Dániel Attila și Codrea Árpád, sportivi de performanță, ne-au spus că ei se antrenează zilnic cu bicicleta și s-au întâlnit cu tot felul de situații supărătoare. „Nu numai că ne claxonează, dar chiar se opresc și strigă la noi. Nu spun că bicicliștii sunt perfecți, dar unii șoferi sunt revoltați și pentru simplul fapt că suntem pe șosea” – spune Attila. Árpád în schimb are altă nemulțumire. „Mi s-a întâmplat de mai mult ca șoferii să nu se uite în oglinda retrovizoare înainte de a deschide ușa. Am avut multe ocazii în care am fost la un pas de a fi lovit de ușa mașinii” – afirmă acesta.

Păreri împărțite

Șoferii au păreri împărțite. Lóránd, șofer de taxi, ne-a spus că într-adevăr bicicliștii nu sunt întotdeauna în siguranță în trafic, iar dacă au pistă pentru ei, să o folosească, iar mașinile să caute alt loc de parcare. „Ne ajută și pe noi dacă bicicliștii nu circulă pe șosea. Să meargă fiecare pe locul lui” – ne-a declarat el. Un alt șofer însă spune că bicicliștii nu cunosc regulile de circulație și merg de capul lor, ceea ce este periculos nu numai pentru ei, ci și pentru ceilalți participanți la trafic. „Nu am nimic cu cei care au biciclete dotate și merg pe șosea respectând regulile de circulație. Dar sunt foarte supărat pe cei care seara nu au veste reflectorizante, nu au lumini, și merg aiurea pe străzi” – este de părere șoferul.

Controale intensificate

Controlul parcărilor aparține de Poliția Locală. Șeful acestuia, Hadnagy István, care și el circulă de regulă pe bicicletă, salută inițiativa celor de la Sepsi Bike și spune că atât Poliţia Locală, cât și polițiștii de la IPJ vor intensifica în următoarea perioadă controalele. „Polițiștii au controlat și până acum, și vor controla în continuare parcările ilegale. Și eu circul cu bicicleta și mă deranjează faptul că pe piste apar și mașini parcate, de aceea în perioada următoare vom intensifica acțiunile de control în acest sens, iar cei prinși că parchează pe pistele de bicicliști vor fi amendați” – spune Hadnagy.

Distribuie articolul:  
|

AUTO

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eu, 4 iulie 2013
De acord si cu aceasta varianta, circulatia sa fie numai pietonala, fara auto, fara biciclisti in centru.
tu, 4 iulie 2013
Ar fi bine ca circulatia autovehiculelor sa fie interzisa in centru.
eu, 4 iulie 2013
Orasul este mic, soselele sunt la dimensiunile anilor 80, parcari nu sunt, masini foarte multe, unii biciclisti circula pe trotuar iar in unele cazuri pe contrasens unde exista sens unic, ce mai, este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.