ACTUALITATE 22 decembrie 2019

Zona Întorsurii, în alertă din cauza metodei „accidentul”

de Iulia Drăghici - Taraș | 6215 vizualizări

S-ar părea că cel puțin șase cazuri au ajuns sâmbătă în atenția polițiștilor covăsneni 

Mai multe familii din zona Întorsurii Buzăului au primit sâmbătă apeluri telefonice, care anunțau că cei dragi ai lor au fost implicați în accidente grave de circulație și li se solicitau de urgență sume mari de bani pentru salvarea acestora. Polițiștii au fost sesizați și acum se fac cercetări pentru a-i descoperi pe cei care au încercat să obțină bani necuveniți prin metoda „accidentul”.

Ceea ce părea a fi o altă seară normală s-a transformat într-o poveste desprinsă parcă dintr-un film de groază pentru mai multe familii din Întorsura Buzăului, printre care și cea a lui Ionuț Ola. Se întorcea de la serviciu, dar înainte să meargă acasă, a intrat să își salute soția la magazinul la care aceasta lucrează. La scurt timp, tânărul a plecat spre casa părinților lui, în grija cărora se aflau copiii. Doar că atunci când a ajuns la ei, i-a găsit speriați, agitați, cu o grămadă de bani pe masă. Cu temere i-au explicat că au fost sunați de un medic că soția lui a fost accidentată grav, că este la spital la Sfântu Gheorghe, are bazinul fracturat și pentru a-i salva un picior de la a fi amputat, trebuie să trimită de urgență o sumă foarte mare de bani, cam 12.000 de euro. Banii trebuiau să fie puși în plic, împărțiți în bancnote de câte 100 de lei.

Șocați de această veste, fără să stea pe gânduri, din dorința de a-și salva nora, părinții au scos toți banii pe care îi aveau puși deoparte și erau pe punctul de a se întâlni cu un intermediar, care urma să îi livreze așa-zisului medic.

Și-au dat seama că erau pe cale să fie înșelați în cel mai josnic mod cu putință după ce Ionuț le-a explicat că s-a întâlnit, cu nici cinci minute în urmă cu soția lui și că totul era o minciună.

Culmea este că în timp ce se lămureau aceste aspecte, telefonul fix a sunat din nou, iar când a răspuns Ionuț, o voce de femeie, care pretindea că este soția, plângea și îi ruga să rezolve cât mai repede situația, după cum ne-a descris acesta.

Între timp, a fost contactat în același fel, pe telefonul fix, un alt membru al familiei, care însă fusese pus la curent cu situația.

Când s-a dus la poliție, Ionuț a aflat că  era a șasea persoană care raporta așa ceva. Diferențe erau la sumele solicitate: 5.000, 7.000, 10.000 sau 12.000 de euro.

La scurt timp, tânărul a publicat informații despre întâmplare pe profilul lui de Facebook.

Părinții mei au primit un telefon suspect în legătură cu soția mea precum că ar fi avut un accident pe trecerea de pietoni în față la Profi și cer sume foarte mari de bani. Vă rog, dacă răspundeți la telefon,  să îi țineți de vorbă și între timp sunați la poliție. Am fost la ei și am primit acordul lor de a face public acest anunț. Atenție! (N.red. Escrocii) sunt foarte bine informați știu absolut totul despre așa zisele „victime””, a scris, sâmbătă seara, Ionuț Ola.

Reacțiile au început să curgă imediat și au ieșit la iveală noi și noi situații similare.

„Un vecin a fost sunat astăzi, că nepoata lui a fost accidentată pe trecere de pietoni”, a scris cineva.

„Și altă doamnă a primit telefon în legătură cu soacră-mea, tot cu aceeași poveste, ca a pățit ceva și trebuie sa dea o sumă mare de bani!”, a fost un alt răspuns.

„Și eu am primit aseară telefon . Am tras o sperietură groaznică”, a scris o altă victimă.

Acum, Ionuț Ola spune că este de părere că și dacă planul a fost ticluit de cineva din afară comunității întorsurene, tot trebuie să fie avut complici locali, pentru că informațiile pe care autorii le aveau despre familia sa nu pot fi doar coincidențe. Tot tânărul ne-a precizat că speră că cei care au încercat să obțină bani prin această metodă să fie trași la socoteală, mai ales că cei dragi au lui au tras o sperietură groaznică.  

Recomandările polițiștilor covăsneni

IPJ Covasna ne-a confirmat că polițiștii întorsureni fac verificări.

Au fost înregistrate mai multe sesizări cu privire la tentative de înșelăciune prin metoda accidentul. Se efectuează în continuare cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și identificarea autorilor”, ne-a declarat duminică purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe.

Acesta nu este primul caz din „metoda accidentul” întâlnit pe raza județului Covasna, ci, din păcate, este practicată de ani buni și, din nefericire, au fost și persoane care au căzut în capcană.

Polițiștii vin și cu o serie de recomandări importante, de care trebuie ținut cont pentru a nu deveni victimele acestor escroci.

Dacă cetățenii sunt contactați de persoane care susțin că sună din partea unei rude, cunoștințe apropiate și așa mai departe, că au nevoie urgentă de bani pentru a rezolva unele probleme create de un accident rutier, niciodată nu trebuie dat curs solicitării, în ciuda impulsului imediat creat de o reacție emoțională. Trebuie verificat dacă persoana în cauză a fost într-adevăr implicată într-un accident rutier, trebuie cerute date despre unitatea medicală, unitatea de Poliție sau Parchet unde s-ar afla aceasta și trebuie sunat pentru a vedea dacă se confirmă cele spuse și eventual pentru a lua legătura chiar cu persoana în cauză. Este important, pentru a se asigura dacă este sau nu vorba despre o înșelăciune și dacă sunt sau nu probleme de acest gen. De asemenea, dacă cetățeniilor li se solicită bani sau o întâlnire directă pentru a da bani trebuie sunat de urgență la 112”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.