Ziua Porţilor Deschise la fosta Fabrică de Ţigarete din Sfântu Gheorghe; înscrieri - până pe 5 aprilie
Fosta Fabrică de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, care a fost închisă în urmă cu mai bine de un deceniu şi achiziţionată anul trecut de autorităţile locale, va putea fi vizitată în prima parte a lunii aprilie.
Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat, marţi, că în data de 9 aprilie va organiza Ziua Porţilor Deschise la fosta fabrică şi înscrierile se pot face până pe data de 5 aprilie, numărul locurilor fiind limitat.
„Ziua Porţilor Deschise la fosta fabrică de ţigarete din Sfântu Gheorghe (...) face parte dintr-un proiect mai amplu de evaluare a nevoilor comunităţii, lansat recent pe site-ul sepsitabak.ro, care are ca scop explorarea oportunităţilor viitoare pentru complexul care este monument istoric de patrimoniu. Tururile ghidate, care încep din oră în oră între orele 10:00 şi 17:00, îi vor conduce pe vizitatori într-un tur al curţii şi al clădirii principale a fabricii, oferindu-le o perspectivă asupra trecutului, prezentului şi viitorului fabricii. Participanţii vor afla informaţii despre istoria de 113 ani a fabricii, pot vota proiectele preferate pentru viitorul clădirii şi pot vedea cum au transformat alte ţări clădirile închise ale fabricilor. Organizatorii pregătesc însă şi câteva surprize plus un concert în aer liber la finalul zilei”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Primăriei.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în data de 9 aprilie vor fi organizate 8 tururi ghidate şi fiecare grup va fi format din maximum 25 de persoane, prin urmare sunt doar 200 de locuri disponibile.
Înscrierile se pot face fie online, pe site-ul Primăriei, fie telefonic la numărul 0267 312 000, de luni până vineri între orele 11:00-14:00.
„Puteţi alege dacă doriţi să vizitaţi fabrica dimineaţa sau după-amiaza, iar după închiderea înscrierilor, organizatorii vor pregăti programul şi lista participanţilor şi vor contacta toţi participanţii pentru confirmare. La faţa locului, tururile ghidate se vor baza pe acest orar şi pe lista de nume. În cazul în care există un interes mai mare pentru vizita ghidată decât numărul de locuri disponibile, organizatorii vor lua în considerare o vizită similară la fabrică în viitor”, se mai arată în comunicat.
Ultimul tur ghidat se va încheia la ora 18:00, după care în curtea fabricii va avea loc un concert susţinut de trupa clujeană FUNKorporation, la care intrarea va fi liberă.
Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe invită cetăţenii să facă un tur virtual al fostei Fabrici de Ţigarete şi să participe la un sondaj de opinie privind modalitatea în care ar putea fi pusă în valoare clădirea.
Sondajul conţine 34 de întrebări, integrate într-un tur virtual al fabricii, care poate fi accesat pe site-ul sepsitabak.ro.
Vizitatorii virtuali pot explora spaţiile interioare şi exterioare atât la sol, dar şi prin imagini aeriene, iar accesând anumite puncte interactive pot afla informaţii despre istoria clădirii. De asemenea, pot să îşi exprime prin vot opiniile cu privire la proiectele pe care autorităţile locale doresc să le deruleze în acest spaţiu sau să vină cu idei noi.
Sondajul se va încheia pe 21 aprilie, dar pagina web şi turul virtual vor rămâne în continuare active şi vor putea fi accesate de cei interesaţi.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a precizat că fabrica a fost construită între anii 1902-1907 cu sprijinul guvernului Ungariei iar în perioadele sale de înfloritoare a avut chiar şi o mie de angajaţi.
Fabrica şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.
Primăria Sfântu Gheorghe şi-ai exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar şi le-a achiziţionat anul trecut cu suma de 4,9 milioane de euro.
Autorităţile locale au decis ca în fosta magazie de tutun a fabricii, care are o suprafaţă de aproximativ 3000 de metri pătraţi, reprezentând circa 10% din total, să înfiinţeze un muzeu al comunismului, pentru care au obţinut deja o finanţare de 11,3 milioane de euro prin PNRR.
Totodată, pentru a „testa” posibilităţile spaţiului, în incinta fabricii vor fi organizate mai multe evenimente publice cu prilejul Zilelor oraşului, care vor avea loc luna viitoare.