Ziua Micii Uniri și a marilor orgolii
„Hotarele le fac politicienii, noi oamenii simțim la fel”
Am vrut schimbare și, iată!, a venit. Ziua Unirii Principatelor a fost marcată vineri, 24 Ianuarie 2020, atât la Sfântu Gheorghe, cât și în orașul Covasna, parcă mai abitir ca în anii trecuți. În reședința de județ, Urșii din Dărmănești și-au făcut simțită prezența în fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, iar în Covasna sărbătoarea, organizată în premieră, s-a bucurat de vizita unui grup de elevi din Republica Moldova.
Cu fiecare an ce trece, județul Covasna devine parcă un fel de loc de pelerinaj pentru oameni din toate colțurile țării care vor să celebreze în alt fel evenimentele importante din istoria românilor. Așa s-a întâmplat și vineri, pe 24 ianuarie, când s-a marcat nu doar împlinirea a 161 de ani de când Moldova și Țara Românească se uneau sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza, ci și celebrarea evenimentului în două puncte importante ale județului – Sfântu Gheorghe și Covasna.
„Momentele simbolice se marchează, dar ar fi timpul să trecem și la fapte”
La Sfântu Gheorghe, startul evenimentului s-a dat la prânz. A fost primul eveniment public de la învestire, în care noul prefect de Covasna, Iulian Todor, a ieșit în fața covăsnenilor și a celorlalți invitați, veniți aici din mai multe colțuri ale țării. După ce a dat citire mesajului primului ministru Ludovic Orban, s-a retras în zona oficialităților, unde a stat umăr la umăr, deoparte cu liderii PMP și PSD și de alta de cei ai Armatei.
„Sărbătoarea reprezintă pentru noi un moment de a ne imagina trecutul și a pune bazele unei unități a neamului, așa cum au pus și înaintașii noștri, lăsând la o parte apartenențele politice sau de alte naturi. Sper ca toată lumea să fie în asentimentul meu, mai ales că avem participare din jurul nostru și din alte județe, care înțeleg să vină lângă noi să simtă românește așa cum simțim și noi. I-am invitat să vină mai des pe aici, nu numai cu ocazia acestor evenimente, de altfel, ci ca turiști și să inițieze alături de noi chiar și activități din domeniul economic și al dezvoltării. Nu putem să ne gândim toată ziua numai la simboluri. Momentele simbolice se marchează, dar ar fi timpul să trecem și la fapte”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, după defilarea militarilor și înainte de momentele artistice programate, prefectul de Covasna, Iulian Todor.
Sutele de oameni care s-au strâns să marcheze sărbătoarea de la Sfântu Gheorghe au urmărit cu entuziasm, ca de obicei, defilarea militarilor, care a urmat după obișnuitele discursuri și depuneri de coroane, în amintirea eroilor.
„Cuza, ca și domnitor, printr-o serie de reforme, a reușit modernizarea României și în special modernizarea armatei. Este cu atât mai important să evocăm aceste momente, este cu atât mai important să ne cunoaștem istoria, să îi cinstim pe înaintașii noștri care au făcut lucruri mărețe pentru acest popor și să ne omagiem eroii”, a punctat comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, locotenent colonelul Dorin Neagu, care a încheiat discursul purtat în fața audienței din reședința de județ, citându-l pe Nicolae Bălcescu: „Poporul care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.”
„E o sărbătoare pentru toți românii, și pentru cei din Ardeal! Pentru că și ei au fost cu gândul la Unire, numai că nu au putut-o realiza. Au fost unii care ne-au strâns de gât. E ceva foarte important. Eu mă mândresc că sunt moldovean, pentru că de la noi a plecat prima dată. E ceva frumos, important, bine că se dă o importanță deosebită acestei sărbători și ne mândrim”, ne-a spus unul dintre participanții la evenimentul din Sfântu Gheorghe, colonelul (r) Ioachim Grigorescu.
După ce Hora Unirii de la Sfântu Gheorghe s-a disipat și mulțimea și-a luat locul care pe unde a putut, a urmat un moment de așteptare între debutul programului artistic și sosirea primilor invitați. Cu alte cuvinte, Urșii de la Dărmănești și-au făcut o intrare plină de suspans, iar mai apoi în forță, în ritm de tobe, hărmălaie și dans. Simbolic, momentul transmitea mesajul că omul se poate impune prin forță asupra naturii, în acest caz, asupra amenințării urșilor, ori, ceva mai „poetic” asupra „dușmanilor neamului”.
„Ăstea sunt obiceiuri de sărbători de iarnă. Ce caută aici acum?” s-a întrebat cineva din public.
Un posibil răspuns la întrebare ar fi acela că s-a dorit transmiterea mesajului că nu s-a stins conflictul izbucnit anul trecut în jurul Cimitirului din Valea Uzului, care ține de localitatea Dărmănești. Probabil că nu a fost întâmplător nici faptul că în fruntea alaiului de urși a fost chiar primarul din localitate, Constantin Toma.
Nu am putut să nu remarcăm că mulți dintre participanți zâmbeau din spatele telefoanelor mobile cu care filmau, vrăjiți de amploarea acțiunii, prin numărul mare de participanți și costumele din blănuri de urși.
Momentul tradițional al urșilor din Dărmănești a durat mai mult decât am putut noi urmări, în condițiile în care de la ora 14:00 erau programate evenimente similare și la Covasna. Așa că am plecat înainte ca aceștia să își încheie spectacolul și bineînțeles înainte să îi putem vedea pe călușari sau pe ceilalți invitați pe scena improvizată în fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul”. În aceeași situație au fost, probabil, toți cei care și-au dorit să asiste la ambele activități, atât de la Sfântu Gheorghe, cât și de la Covasna.
„Sunt român, sunt patriot, indiferent de coloratura politică. Acesta este un eveniment deosebit de frumos și important pentru țară și pentru români și am hotărât să ajung și la Sfântu Gheorghe și la Covasna, fiind o zi atât de importantă”, ne-a spus primarul din Boroșneu Mare, Ilie Nicolae, pe care l-am întâlnit la ambele acțiuni.
Covasna a marcat sărbătoarea cu o serie de premiere
Pentru orașul Covasna, împlinirea celor 161 de ani de la Mica, dar importanta Unire a fost de departe un eveniment ca oricare altul. Asta în primul rând pentru că este o premieră ca la Covasna să fie organizată o activitate așa oficială cu acest prilej. Ideea a fost bine primită de localnici și turiștii veniți aici la tratament. Relaxarea, bucuria și căldura sufletească a participanților, parcă aveau darul să mai înmoaie din frigul care se simțea mai înțepător decât la Sfântu Gheorghe.
„Le mulțumesc celor care au participat într-un număr atât de mare și nu în ultimul rând instituțiilor statului, în special Armatei, MAI-ului, care au înțeles importanța evenimentului și să fie alături de noi și să dea acestui moment demnitatea și solemnitatea necesară marcării acestei sărbători. Este pentru prima oară în orașul Covasna când pe data de 24 ianuarie se sărbătorește Unirea Principatelor Române, în acest format. Și aici, în Voineștii Covasnei, este de asemenea pentru prima oară când armata defilează pe străzile din Voinești. Este practic începutul mai multor pași și inaugurarea unor noi tradiții pe care sper ca de acum încolo să le putem păstra și în anii care vin”, ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, consilierul local Gheorghe Tabalai.
Acesta a ținut să puncteze și de ce a fost important să marcheze evenimentul și la Covasna, nu doar la Sfântu Gheorghe.
„Consider că și Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost la fel de măreață ca și cea din 1918 și că nu există nicio diferență între ele. Tocmai de aceea trebuie să sărbătorim aceste evenimente. Ele fac parte din trecutul nostru și în prezent ne reprezintă ca identitate și de asemenea trebuie să învățăm din trecutul nostru, tocmai pentru a putea transmite și generațiilor care vin după noi într-o lume tumultuoasă care, vedeți foarte bine, este într-o permanentă schimbare și încercare de anulare a identităților, pentru a face parte dintr-o nouă generație a lumii care vine. Atunci, ceea ce ne mai poate ține uniți sunt aceste tradiții, obiceiuri, momente și evenimente ale trecutului nostru istoric, care întotdeauna ne reprezintă ca rădăcină și identitate într-un anumit spațiu identitar. De aceea am ținut să putem să sărbătorim împreună Unirea Principatelor Române, chiar dacă pentru mulți nu este atât de importantă. Pentru noi, aici, este chiar foarte importantă”, a explicat consilierul local din Covasna.
„Hotarele le fac politicienii, noi oamenii simțim la fel”
În linii mari, activitatea a fost construită pe același calapod ca și la Sfântu Gheorghe: primirea oficialităților, intonarea Imnului de Stat, discursuri, depuneri de coroane, defilare și moment artistic. Totuși, este de remarcat faptul că aici s-a înfăptuit o unire simbolică.
Oaspeții de onoare ai sărbătorii au fost 16 elevi basarabeni, din orașul înfrățit Călărași, alături de trei reprezentanți ai unor instituții, care au s-au bucurat de sărbătoare alături de covăsneni. Pe lângă scopul pragmatic al vizitei, în cadrul unui proiect de parteneriat cu Primăria Covasna, invitații au participat sâmbătă și la Serbările Zăpezii și s-au bucurat în acest weekend de facilitățile oferite de pârtia de schi sau patinoarul din orașul Covasna.
„Noi am primit invitație din partea primarului orașului Covasna și a consilierilor orășenești care au pregătit această sărbătoare extraordinară, fără să exagerez. Am avut emoții și un nod în gât la discurs. Am hotărât să venim cu copiii din Consiliul Local de Tineri nu doar la schi, ci ne dorim să formăm o legătură mai trainică, mai durabilă între consilierii noștri, 23 la număr, din diferite instituții de învățământ din oraș, cu consilierii din orașul Covasna. E important să facem lucruri frumoase împreună pentru comunitate și pentru copii. Astfel, venirea noastră aici este utilă și distractivă pentru copiii care au venit cu noi. E o sărbătoare care cu adevărat ne unește, indiferent de faptul că Basarabia în 1812 era deja a Imperiului Rus. Hotarele le fac politicienii, noi oamenii simțim la fel”, ne-a spus reprezentantul Primăriei Călărași, Aurica Amariei.
„Ne bucurăm că i-am avut alături de noi pe frații noștri basarabeni, din orașul înfrățit Călărași, care au venit cu mare drag și este pentru prima dată când participă și la Serbările Zăpezii. Chiar îmi spuneau că ei nu au deloc zăpadă și este o bucurie, la fel ca și pentru noi. Le-am transmis să se simtă aici, în Covasna, ca la ei acasă, pentru că de fapt așa este. Sper să se bucure de ceea ce le putem oferi”, a mai adăugat și Gheorghe Tabalai.
„Este un eveniment întregitor”
De eveniment s-au bucurat desigur toți cei prezenți la Grupul Statuar din Parcul Tineretului din Voinești, deopotrivă localnici și turiști veniți la tratament.
„Sunt din București și vin la tratament aici de 20 de ani, după operația de inimă și mă simt extraordinar. Mă bucur că am prins această sărbătoare foarte frumoasă. Mai vin și la vară, la Nedeie. Mi-am programat să vin din șase în șase luni. E extraordinar de frumos. Acum vorbeam cu colegii mei care sunt din Suceava că a fost foarte frumos organizat. Nu am decât laude. Nota 10. Îmi pare bine că sunt aici. Și timpul a ținut cu noi”, ne-a spus unul dintre participanți, Aurel Pascaru.
„Este o sărbătoare deosebită. Emoția este mare și suntem bucuroși că putem sărbători aici. Este un eveniment întregitor, mai ales în ideea că am avut invitați basarabeni, care s-au simțit iubiți, de-ai casei. E un început. Se poate continua ideea”, ne-a spus și profesorul covăsnean Radu Moisoiu, pe care l-am întâlnit în mulțimea de la Covasna.
Activitatea de la Covasna a continuat seara la Casa de Cultură, unde a avut loc un spectacol folcloric.
Până acum, am remarcat în repetate rânduri că sărbătorile românești sunt, în județul Covasna, lipsite de originalitate, dar, se pare că anul acesta organizatorii au reușit să ne uimească. Pe de o parte în mod plăcut, cu evenimente organizate în premieră, cu momente demne, pe măsura importanței datei din calendar. Pe de alta – încercările de a dovedi cine unde e stăpân nu fac decât să amintească ideea că războiul la război duce și nimic bun nu iese din asta. Așteptăm încă momentul în care vom putea afirma că sărbătorile naționale ne învață să fim mai buni, mai deschiși, mai liberi, mai creativi, nu mai orgolioși, mai stăpâni, mai dezbinați.
Iulia Drăghici – Taraș
Daniela Luca