Ziua Limbii Române, sărbătorită la Covasna
31 august este ziua în care se sărbătorește limba română. Un astfel de moment nu putea trece fără a fi marcat cum se cuvine de către cei care încă mai păstrează bucuria de a fi cetățeni ai acestei țări și vorbitori ai unei limbi străvechi, de o frumusețe recunoscută chiar și de străinii care nu o cunosc și nu o înțeleg, dar o judecă după melodicitate.
Astfel, Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” a sărbătorit sâmbătă evenimentul în Sala Unirea din Voinești, unde s-au reunit atât persoane în vârstă, cât și tineri și bătrâni pentru a aduce un omagiu limbii pe care o vorbesc.
Invitații au vorbit pe rând despre frumusețea limbii, dar și despre felul în care ea s-a menținut nealterată în ciuda episoadelor istorice care au expus-o de-a lungul timpului riscului de a se pierde sau de a se modifica. Ba mai mult, deși se vorbește pe un teritoriu vast, limba română nu suportă modificări foarte mari de la o zonă la alta, astfel încât vorbitorii ei se pot înțelege unii pe alții fără dificultăți. „Limba unei țări este primul element al identității acelui popor. Sigur, cea mai înaltă formă de a prețui limba română este s-o vorbim corect”, a spus prof. Florentina Teacă, reprezentanta Asociației Cultural Creștine „Justinian Teculescu”.
„Indiferent câte alte limbi vorbim, cordonul ombilical între noi și limba română nu se poate tăia niciodată. Indiferent unde locuim, indiferent câte limbi vorbim, dorul de limba română, dorul de locul în care ne-am născut, de plaiurile, de munții, de râurile noastre, dorul acesta nu ne părăsește niciodată”, a spus prof. Catinca Agache, membră a Uniunii Scriitorilor din România, prezentă la eveniment.
În program a fost inclus și un moment poetic „Odă limbii române”, susținut de Ion Ciurea, precum și lansarea albumului „Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut” semnat de prof. Florentina Teacă.
La sfârșitul discursurilor participanții s-au putut delecta cu un moment artistic deosebit susținut de Ansamblul folcloric Junii Covăsneni, care a încins atmosfera prin hore și chiuituri, făcând o demonstrație live despre ceea ce înseamnă spiritul de român.
Ziua Limbii Române a fost sărbătorită pentru prima dată la Chișinău pe data de 31 august 1990. În România, ziua festivă similară a fost instituită prin Legea nr. 53/2013.