ACTUALITATE 22 septembrie 2009

Zi incredibilă pe căile ferate române

de Covasna Media | 761 vizualizări
[singlepic=344,400,200,,left]Un tren de călători a deraiat ieri dimineaţă în judeţul Dolj, circulaţia fiind deviată. Un alt accident feroviar s-a produs ieri la prânz în Dâmboviţa, unde o locomotivă a lovit un autotren încărcat cu cărămidă. Al treilea accident feroviar în mai puţin de 16 ore a avut loc în judeţul Cluj, unde un tren încărcat cu produse petroliere a deraiat. Din fericire, în niciunul dintre accidente nu s-au înregistrat victime.

Un tren de călători a deraiat ieri dimineaţă în judeţul Dolj, circulaţia fiind deviată. Un alt accident feroviar s-a produs ieri la prânz în Dâmboviţa, unde o locomotivă a lovit un autotren încărcat cu cărămidă. Al treilea accident feroviar în mai puţin de 16 ore a avut loc în judeţul Cluj, unde un tren încărcat cu produse petroliere a deraiat. Din fericire, în niciunul dintre accidente nu s-au înregistrat victime.

Un tren de călători a deraiat în judeţul Dolj

Grav accident feroviar lângă Craiova. Locomotiva şi opt vagoane ale unui tren accelerat au deraiat ieri dimineaţă. Ipoteza şocantă, lansată chiar de oficiali din ministerul Transporturilor, este că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. 15 pasageri au ajuns la spital.

Opt vagoane şi locomotiva trenului accelerat au sărit de pe şine. Accidentul s-a petrecut în dreptul localităţii Cârcea, în jurul orei 02.30. Nicio persoană din tren nu a fost grav rănită. 15 pasageri au ajuns la spital şi mulţi alţii au primit îngrijiri la faţa locului. Trenul e în continuare pe şine şi nu poate fi mutat până când ancheta asupra accidentului nu va fi terminată la faţa locului. Toţi călătorii au fost eva cuaţi şi au fost preluaţi de autocare.

Mulţi dintre pasageri au fost în stare de şoc, jandarmii fiind nevoiţi să-i scoată pe geam. Unele vagoane au fost arun cate la trei metri de şină. Trenul ducea 200 de persoane pe ruta Timişoara - Bucureşti. Întreaga circulaţie între Craiova şi Caracal a fost blocată. Toate trenurile de pe această rută au fost deviate prin Piatra Olt. Medicul coordonator al acţiunii de tratare a persoanelor rănite în accident a declarat că niciunui pacient nu i-a fost pusă viaţa în pericol. Totuşi, mai multe persoane au suferit traume psihice.

Unul dintre pasagerii din tren a declarat că din cauza accidentului a ratat îmbarcarea în autocarul care trebuia săl ducă în Turcia, pentru o vacanţă de o săptămână. Bărbatul a fost asigurat de directorul CFR Călători că va fi despăgubit. Un călător a suferit un atac de panică şi va avea nevoie de consiliere psihilogică şi va rămâne sub supraveghere medicală.

Motivele accidentului rămân un mister. Conductorul trenului a declarat că circula cu viteză regulamentară (100 km/oră) şi că nu a avut niciun obstacol în faţă. 100 de jandarmi au venit la faţa locului pentru a ajuta pasagerii speriaţi din tren şi personalul medical din Craiova s-a aflat în alertă, pentru că iniţial s-a bănuit că numărul victimelor va fi mult mai mare.

Radu Berceanu: Deraierea trenului accelerat, posibil act criminal

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că deraierea trenului a fost produsă din cauza unor acte intenţionate, criminale. „Putea să se întâmple o tragedie astăzi (ieri, n.r.) pe calea ferată, iar cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru“, a mai declarat Radu Berceanu. „După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit azi noapte ca să facă verificări, se pare că e un act intenţionat, pentru că au fost deşurubate şuruburile. S-a găsit şi bidonul cu o substanţă specială“, a declarat ministrul Transporturilor. Ministrul Transporturilor mai spune că la locul accidentului „e totul uns cu ulei, s-a lucrat cu scule, şuruburile practic sunt nedeformate. Nu vreau să fac niciun fel de presupuneri, vom lua toate măsurile pentru a ne feri de repetarea acestei situaţii“.

Despre pagubele produse de deraierea acestui tren accelerat ministrul Transporturilor a estimat că este vorba despre aproximativ cinci milioane de euro. „E greu să fac o estimare, sunt opt vagoane şi o locomotivă care sunt destul de grav avariate, deci putem să vorbim aşa cu uşurinţă de, probabil, peste cinci milioane de euro, dar depinde dacă cei care vor verifica aici constată că s-ar mai putea repara ceva sau pur şi simplu trebuie date la fier vechi“, a declarat Berceanu.

„Nu ştim dacă ce s-a întâmplat mai poate fi reparat. Aici putea să fie o tragedie colosală. Era un tren de luni dimineaţă, totul s-a petrecut în intervalul de o oră şi jumătate pentru că a trecut un tren înainte cu o oră şi jumătate“, a adăugat Radu Berceanu.

O altă ipoteză lansată în cercetarea deraierii trenului accelerat este că aceasta ar fi fost provocată de hoţii de fier vechi. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat că accidentul s-a produs pentru că nişte şuruburi care fixau şina au fost desfăcute, iar cuponul de şină sa deplasat. Cu toate acestea, Radu Berceanu spune că cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru şi nu poate fi vorba despre furt deoarece foarte aproape de locul accidentului erau mai multe şine tăiate pe care eventualii hoţi le-ar fi putut fura. Constantin Axinia a mai declarat că pasagerii trenului sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri, deoarece CFR-ul are obligaţia să asigure siguranţa călătorilor.

Mai multe persoane audiate

Mai multe persoane au fost audiate de procurori în cazul trenului deraiat în Dolj, una dintre acestea fiind un angajat al CFR. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au declarat că nu vor exclude nicio variantă care ar putea fi investigată. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au infirmat informaţiile potrivit cărora principalul suspect al anchetei este un fost angajat CFR Craiova care a fost disponibilizat pe motive medicale şi care suferă de tulburări psihice.

Procurorul general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a confirmat că în cercul suspecţilor este şi o persoană din CFR dar care nu a fost nici dată afară şi nici nu suferă de vreo boală psihică. „Pedepsele se duc până la 25 de ani de închisoare, dacă vom dovedi că una sau mai multe persoane se fac vinovate de producerea acestui accident“, a adăugat Elisabeta Drăguţ.

Ministrul Transporturilor a declarat că persoana care a desfăcut şuruburile care fixau şina, în zona unde a deraiat trenul, ştia ce face, întrucât a desfăcut o eclisă care prinde două porţiuni de şină, şi nu prinderile verticale, astfel încât trenul nu putea trece fără să se întâmple un accident.

Accident feroviar şi în Dâmboviţa, la Gura Ocniţei

Un accident feroviar s-a produs ieri şi în Dâmboviţa, la Gura Ocniţei. O locomotivă a lovit un autotren încărcat cu cărămidă. Un marfar a lovit un camion încărcat cu cărămidă. Şoferul a reuşit să sară din cabina autocamionului înainte de impact. Nicio persoană nu a fost rănită.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Ioana Preda, accidentul a avut loc în jurul orei 15.00, la Gura Ocniţei, cel mai probabil din cauză că şoferul camionului nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată şi a fost lovit de locomotiva unui marfar. Accidentul de ieri de la Gura Ocniţei s-a produs la trecerea cu calea ferată unde acum doi ani 9 oameni au murit într-un autocar care se întorcea de la o nuntă. Vizibilitatea este de aproximativ 1 km în stanga şi în dreapta.

Alţi 27 de oameni au fost răniţi în urmă cu doi ani după ce un autocar a fost lovit în plin de un tren personal. Este unul dintre cele mai grave accidente din România, care se află pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai multe accidente mortale din Uniunea Europeană.

Un tren încărcat cu produse petroliere a deraiat în Cluj

Un tren cu 36 de vagoane care transporta produse petroliere a deraiat la Boju, în judeţul Cluj. Aceasta este a doua deraiere a unui tren pe căile ferate române şi este al treilea accident feroviar în decurs de 16 ore.

Din primele informaţii se pare că şase vagoane au sărit de pe şine. Produsele petroliere transportate de către trenul care a deraiat la Boju sunt periculoase. Constantin Dănilă de la Poliţia TF Cluj a declarat că „la locul accidentului sunt scurgeri de motorină din cele şase vagoane care au deraiat“.

Aproape 3.000 de tone de produse petroliere erau transportate cu trenul deraiat la Cluj. Oficialii Poliţiei Transporturi au mai decalarat că că traficul feroviar este blocat în zonă.

Mai multe autospeciale ale pompierilor au ajuns în zona accidentului. „Este vorba de o deraiere a şapte vagoane pline cu benzină şi motorină. Şase dintre ele sunt căzute într-o râpă“, a declarat Gheorghe Şurubaru, director de infrastructură la CFR Cluj.

Realitatea.net

Sursa foto: realitatea.net

Teme articol: accident tren raniti deraiere
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.