Young Caritas Point Sfântu Gheorghe, biroul tinerilor voluntari
Asociaţia Caritas – Asistenţă Socială a inaugurat marți la Sfântu Gheorghe un birou pentru tineret, denumit „Young Caritas Point”. Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, „Young Caritas – Create Future!”, al cărui scop este acela de a încuraja participarea activă a tinerilor în viața comunității și de a facilita rezolvarea unor probleme sociale ale comunității, prin activităţi de voluntariat, dezvoltând un cadru instituţional adecvat pentru aceste activităţi şi utilizând metode eficiente în implicarea tinerilor.
În cadrul proiectului va exista un număr de 355 de tineri beneficiari direcți și 700 de beneficiari indirecți, respectiv copii aflați în situații de dificultate. În proiect vor fi implicate, de asemenea, 150 de cadre medicale, îngrijitori și cadre didactice.
Inițiatorii proiectului și-au stabilit trei obiective majore. Primul constă în dezvoltarea și asigurarea unui suport infrastructural și instituțional adecvat pentru tinerii voluntari, prin înființarea a trei birouri „Young Caritas Point”, în trei regiuni diferite. Al doilea obiectiv major este acela de a promova voluntariatul în județele Mureș, Harghita și Covasna, iar cel de-al treilea obiectiv constă în organizarea a patru sesiuni de pregătire pentru voluntarii implicați în activități de voluntariat cu caracter social. „Noi sperăm ca acest proiect să creeze o modă a voluntariatului, să dea o identitate acestor tineri, în cadrul a ceva bun, făcut pentru alții, pentru comunitate. Noi credem că va avea sorți de izbândă. În Europa mai multe organizații partenere derulează asemenea proiecte și programe și cred că doar așa putem fundamenta un viitor mai frumos, mai viabil pentru toți”, a declarat directorul Caritas Alba Iulia, Márton András, care a participat la inaugurarea biroului din Sfântu Gheorghe.
Birourile „Young Caritas Point” vor funcționa pe de o parte ca suport infrastructural, iar pe de altă parte vor fi un spațiu pentru petrecerea creativă a timpului liber și un loc în care se vor organiza întâlniri tematice periodice, destinate voluntarilor.
Proiectul are o valoare totală de de peste 39 de mii euro, din care 34.655 euro reprezintă finanţare nerambursabilă.