ACTUALITATE 26 noiembrie 2014

Vremea se răceşte simţitor. Fenomenele meteo majore sunt ceaţa şi poleiul

de Covasna Media | 64 vizualizări

Meteorologii au anunţat că temperaturile vor scădea simţitor în următoarele zile, iar poleiul şi ceaţa sunt cele mai notabile fenomene meteo zilnice.

Joi, meteorologii ne anunţă că vremea rămâne rece, chiar deosebit de rece în regiunile extracarpatice. Cerul va fi temporar acoperit de nori ce lasă izolat precipitaţii slabe, mai ales fulguieli, în zona subcarpatică a Moldovei şi Munteniei. Mai ales dimineaţa pe alocuri este ceaţă şi în condiții de umezeală ceva mai ridicată se poate forma polei. Temperaturile maxime vor pleca de la -3 grade în Moldova şi ajung la 6 grade în vest şi nord-vest.

Vineri, vremea se anunţă în continuare deosebit de rece atât prin regiunile extracarpatice, cât şi prin depresiuni, în timp ce în vestul teritoriului valorile termice, în creştere faţă de intervalul precedent, vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros, dimineaţa pe alocuri va fi ceaţă, apoi se extind precipitaţiile în cea mai mare parte a ţării şi vor fi predominant sub formă de ninsoare în centru şi est, mixte în sud şi mai ales ploi în vest. Izolat, mai ales în sud, va fi polei. Vântul va fi cel mult moderat, iar temperaturile maxime nu trec de -4 grade în unele localități din Moldova, în timp ce în Banat vor fi cel mult 8 grade.

În regiunile intracarpatice, temperatura aerului va marca o creştere uşoară pe parcursul zilei de sâmbătă, astfel că regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, în timp ce în restul teritoriului vremea se va menţine deosebit de rece pentru această dată calendaristică. Este soare în nord-vest şi cer înnorat în rest. Cad precipitații slabe, sub formă de ninsoare în Moldova, mai ales ploi în Banat şi mixte în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi local în Transilvania, aşa că se poate forma  polei. Vântul prinde şi el putere prin sud-est, sporind senzaţia de rece, mai ales că mercurul în termometre nu trece la amiază de minus 3 grade în Moldova, iar în Dealurile de Vest ajunge până la 9 grade.

Încheiem săptămâna cu vreme deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi normală termic în rest. Sunt aşteptate ceva mai multe precipitatii în sud-vestul şi sudul ţării, atât ploi, cât şi lapoviţe sau ninsori, în timp ce în restul teritoriului stratul de nori este mai puţin consistent, iar precipitaţiile mai puţine, fulguieli în Moldova şi mai ales ploi în Crişana şi Transilvania ceea ce ar putea duce la formarea poleiului.

De altfel, primele zile ale săptămânii viitoare nu aduc variaţii importante în ceea ce priveşte temperatura aerului, adică peste zi se vor înregistra cel mult minus 4 grade în unele zone până la 8 grade în partea de vest a teritoriului. Probabilitatea pentru precipitaţii, mixte la începutul intervalului, apoi predominant ninsori, va fi ridicată în sud-vestul şi sudul ţării, unde şi vântul va avea intensificări temporare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.