ACTUALITATE 31 martie 2016

Voluntarii și ONG-urile din județ se vor găsi mai ușor printr-o platformă online

de Sever Ioan Miu | 919 vizualizări

Fie că vor să câștige o experiență, trecută în CV-ul trimis angajatorului, sau se distreze muncind, voluntarii covăsneni au acum mai multe șanse de a-și găsi ONG-ul pentru care să lucreze, grație platformei platz.ro. Firește, și ONG-urile covăsnene își vor afla mai ușor voluntarii de care a nevoie, prin această platformă. Platz.ro le va permite asociațiilor și fundațiilor să țină evidența orelor prestate de voluntari și să transforme timpul dăruit de către aceștia în puncte de credit, pe baza cărora să le ofere recompense. Cum site-ul încă nu e lansat, am vorbit cu reprezentanții Asociației Tineret Ecou și ai Fundației Comunitare Covasna, fiind curios cum se descurcă două ONG-uri din județ în a măsura implicarea voluntarilor și în a-i motiva.

Voluntarii conduc programul

„Anual avem în jur de 5-7 proiecte individuale. Acum avem în desfășurare programul YouthBank și programul Un pom pentru generația viitoare. În cel din urmă, prin care distribuim puieți de pomi fructiferi în sate din județul Covasna, am încheiat parteneriate cu opt ONG-uri din tot atâtea sate și tot ele își aduc voluntarii”, spune reprezentanta Fundației Comunitare Covasna, Nagy Lázár Kincső. „YouthBank-ul, în schimb, e un program pur de voluntariat”, subliniază Nagy. Programul anual YouthBank, aflat acum la a patra ediție, este axat pe colectarea de fonduri și distribuirea acestora pentru finanțarea programelor de tineret. O echipă de liceeni strânge bani, prin diverse evenimente, după care alți liceeni depun proiecte spre finanțare. „YouthBank presupune o implicare a liceenilor voluntari în comunitate. Voluntarii conduc programul, ei fac planificarea, ei fac acțiunile, ei decid ce proiecte sunt finanțate, iar adulții au numai rol de coordonare”, spune Nagy, care este coordonatoarea tinerilor din acest program.

„Acum, cât vorbim, s-au terminat o parte dintre proiectele noastre, încep altele”, spune Mădălin Guruianu, reprezentantul Asociației Tineret Ecou. Printre proiectele viitoare se numără Curtea Tinerilor. Organizată cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, Curtea Tinerilor aduce laolaltă voluntari români și maghiari, care „creează foarte multe programe împreună, tip concurs, treasure hunt, interviuri cu vedete. Plus o paradă mare cu un balaur prin oraș, la deschidera Zilelor Sfântu Gheorghe”, descrie Guruianu evenimentul. „Mai avem Zilele Ecou, o activitate care cred că a ajuns undeva la a V-a ediție și care va aduna mai multe spectacole, precum și un debate corner. Vom aduce și un spectacol de la București, O noapte furtunoasă, în regia lui Gelu Colceag. Încercăm să avem mai multe evenimente, ca un fel de paletă a ceea ce face Asociația Ecou peste an”, mai spune Guruianu.

100 de voluntari, recrutați în trei zile

Oare cum își recrutează voluntarii cele două ONG-uri? Mădălin Guruianu zice că în prezent Tineret Ecou folosește anunțurile de recrutare, sau „open call”-ul, postate pe Facebook. De exemplu, ONG-ul său postează un anunț săptămâna aceasta pentru Curtea Tinerilor, un proiect pentru care, ținând cont de mărime, e nevoie de mulți voluntari. „Pentru Zilele Tineret Ecou, open call-ul va fi undeva la sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai, că trebuie să treacă Zilele Sfântu Gheorghe. Nu ne suprapunem proiectele, sau nu ni le suprapunem pe cele mari care implică voluntari”, spune Guruianu. Tot el adaugă că, grație mărturiilor voluntarilor care au participat deja la evenimentele Tineret Ecou, după un anunț se strâng 100 de voluntari în maxim trei zile.

lansare aplicatie ONG-uri (2) (Copy)

Când tinerii (nu) sunt interesați

Pentru a aduce tineri în YouthBank, Fundația Comunitară a organizat șapte întâlniri în tot atâtea licee, în septembrie 2015. „Am mers în școli, în licee. În ziua și la ora stabilită, cei interesați de program puteau să vină și să afle detalii și chiar să se înscrie”, îmi spune Nagy. O întreb dacă au fost și licee de la care nu au venit voluntari. Îmi răspunde că au fost două cazuri în care tinerii, deși au venit la prezentare, nu i-au contactat pentru voluntariat: „Din liceele Puskás Tivadar și Kós Károly n-au venit aplicații, deși venise lume”. Aflu că înscrierea în echipa YouthBank a fost promovată și pe Facebook, dar nimeni din cei care au văzut nu s-au arătat interesați de proiect.

Cum este măsurată munca tinerilor?

La Tineret Ecou nu se pune accentul pe ore, îmi spune reprezentantul asociației. „În principiu lucrăm cu ei pe anumite paliere, nu facem o chestiune de 'la grămadă', îi împărțim pe departamente și fiecare are rolul lui”, precizează Mădălin Guruianu.

- Ce cuantificați? îl întreb eu

- Participarea lor, în primul rând. După fiecare eveniment, coordonatorul de voluntari și responsabilul de eveniment au un feedback pentru voluntari, iar feedback-urile se adună, la un moment dat. Există o bază de date prin care se transferă know-how-ul și buna informație: ‘la următorul proiect ne-ar plăcea să lucrăm cu acești voluntari, pentru că au fost foarte de încredere'.

Pentru a nota observațiile despre voluntari, Tineret Ecou folosește programul Excel și corespondentul său de pe Google Drive.

„În fiecare săptămână, YoutBank-erii au o întâlnire și de fapt ei alcătuiesc programul proiectului, ei zic când au de organizat evenimente. Și avem o evidență a orelor de voluntariat pe care o ținem noi, într-un tabel Excel”, zice Nagy Lazar Kincső.

lansare aplicatie ONG-uri (3) (Copy)Lipsa angajaților, o problemă pentru ONG-uri

Dacă Nagy Lazar Kincső este plătită și pentru a a se ocupa de voluntarii Fundației Comunitare Covasna, la Asociația Tineret Ecou nu există vreun angajat. O lipsă care s-a simțit când președintele executiv al ONG-ului, Alexandru Ujvarosi, a avut ideea unui program care să măsoare munca voluntarilor. „Acum vreo trei ani Alexandru Ujvarosi a început un proiect care a avut o mică dezvoltare. Se numea Banca de Timp Ecou și prin el încercam să cuantificăm numărul de ore de voluntariat și după aceea să-i recompensăm pe voluntari, dacă făceau 10 sau 100 de ore. Proiectul a trenat când ne-am dat seama că era o foarte mare investiție de resurse de timp în cuantificarea unor lucruri. Asta, în condițiile în care se făceau destul de multe evenimente de către Ecou și nu aveam niciun angajat. Și nu avem nici în momentul de față”, spune Guruianu.

El sugerează că această problemă nu se întâlnește doar în ONG-ul său: „Este una dintre marile probleme, probabil și a multor altor ONG-uri. În momentul în care nu ai pe cineva angajat care să poată munci un anumit număr de ore plătite în fiecare zi, normal că este greu să faci voluntariat. Și să realizezi la un moment dat că nu faci decât să contabilizezi niște voluntari, în condițiile în care sunt multe alte lucruri pe care le poți face”.

Spectacole și tabere

Cum sunt răsplătiți voluntarii pentru timpul și energia oferite organizației? La Tineret Ecou, este vorba de o festivitate de premiere: „Până la urmă, cuantificarea lor ajunge la punctul maxim când se apropie de finalul clasei a XII-a și când avem proiectul Viitorii lideri ai comunității. E o parte a Zilelor Ecou, în ultimii 5 ani, în care-i premiem pe cei mai buni. Au fost între 15 și 28 de oameni care au terminat în momentul acela liceul și au fost voluntari de excepție ai asociației. An de an există această cuantificare prin care li se dau diplome. Au loc discursuri pentru ei, fiecare dintre coordonatorii pe care i-au avut de-a lungul anilor vorbește despre un anumit voluntar și la final au un spectacol cadou”.

La finalul proiectului YouthBank, după ce au învățat multe lucruri și au acumulat experiență și amintiri de neprețuit, tinerii „bancheri” sunt trimiși într-o tabără: „YouthBank e un program educațional non-formal, au parte de training-uri, învață cum se organizează un eveniment, cum se promovează, ce trebuie să faci, cum se concepe ceva. Iar la sfârșitul programului merg la o tabără națională de YouthBank, cu alți YouthBank-eri din țară. Sunt 13 orașe din România”.

Diploma de voluntariat, importantă pentru burse

O altă răsplată pentru voluntari este diploma, după cum spune Nagy Lazar Kincső: „Le dăm o diplomă la sfârșitul fiecărui an de voluntariat. Până acum au folosit la obținerea unor burse din străinătate”

- La angajare contează?, o întreb eu.

- După legea voluntariatului ar trebui să conteze. Activitatea de voluntar înseamnă experiență în muncă. Atunci când aplică la un post unde se cere șase luni de experiență și el chiar acum a terminat liceul sau facultatea, voluntariatul ar trebui să conteze.

- Și practic?

-Practic, nu știu.

„Tuturor le dăm certificat în momentul în care ne solicită. De obicei ne solicită acest lucru, și spun din experiența ultimilor 10 ani, când urmează să depună un dosar la o facultate, mai ales dacă e la o facultate din străinătate. Acolo e obligatoriu să depună zona asta de voluntariat și atunci le cuantificăm cam tot ce au făcut în anii de liceu”, spune și Guruianu.

O legătură între voluntari și proiecte

La câteva zile după ce am vorbit cu Mădălin Guruianu și Nagy Lazar Kincső, am fost la prezentarea noii pratforme de voluntariat pentru județul Covasna creată de Asociația Turulmadár, Platz.ro. Platforma a fost realizată alături de o firmă de IT și cu ajutorul unui grant din fondurile EEA sau, cum mai sunt cunoscute, „fondurile norvegiene”. „Scopul platformei este de a stabili o legătură între voluntari și proiecte, să ofere ajutor organizațiilor și persoanelor fizice în căutarea unor voluntari adecvați”, a declarat Furus Levente, reprezentantul Turulmadár. Pentru a avea cont pe Platz.ro, voluntarii trebuie să aibă cel puțin 15 ani împliniți, așa cum cere legea voluntariatului.

Ulterior, Bihari Béla, reprezentantul companiei care a dezvoltat Platz.ro, a prezentat aplicația. Atât voluntarii, cât și ONG-urile își pot completa un profil atât în română, cât și în maghiară. Voluntarii caută proiectele de voluntariat după domeniile în care își desfășoară activitatea, localitate și un cuvânt cheie, iar ong-urile își aleg voluntarii tot după un cuvânt cheie, localitate, precum și după competențele tinerilor. ONG-urile vor fi anunțate prin mail dacă se înscrie un voluntar nou, la fel, și voluntarii, dacă sunt selectați.

Puncte de credite, răsplata pentru voluntari

De asemenea, asociațiile și fundațiile vor putea să țină evidența orelor lucrate de voluntari. Dezvoltatorii paginii intenționează să dea ONG-urilor și posibilitatea de a oferi voluntarilor puncte de credit, așa cum s-a discutat alături de reprezentanții altor ONG-uri, după prezentarea Platz.ro. Rămâne însă întrebarea cum vor fi valorificate aceste puncte de credit. De pildă, Turulmadár ar putea împrumuta voluntarilor biciclete în schimbul punctelor. Alt ONG prezent la dezbatere a anunțat că ar putea oferi câte o excursie într-o tabără pentru voluntarul care a adunat 50 de puncte de credit.

Înainte să introducă această funcție, însă, firma care a dezvoltat pagina și Turulmadár vor să se consulte cu ONG-urile din Sfântu Gheorghe, dar și din Târgu Secuiesc, Baraolt sau Covasna. Consultările vor avea loc și la Zilele Sfântu Gheorghe, la cortul Asociației Turulmadár.

În prezent, Platz.ro nu este încă disponibil pentru cei interesați. Furus Levente spune că cel mult până săptămâna viitoare site-ul va fi accesibil. Până atunci, pentru a vă face o primă impresie despre cum funcționează platforma pentru voluntarii covăsneni, puteți accesa demo.platz.ro.

Un proiect cool

I-am întrebat pe reprezentanții de la Tineret Ecou și Fundația Comunitară Covasna, dar și pe o reprezentantă a Crucii Roșii Covasna ce părere au de noua platformă Platz.ro. „Mi se „cool” proiectul. Dacă ar funcționa, ar ușura nu numai recrutarea voluntarilor pentru un proiect, ci și monitorizarea activității unui voluntar. Aceasta ar fi benefică și pentru voluntar, fiindcă activitatea voluntară poate fi considerată drept experiență în muncă”, a apreciat Nagy Lazar Kincső după ce a văzut varianta demo. „E foarte utilă platforma și salut inițiativa asociației Turulmadár”, a spus coordonatoarea de voluntari din cadrul Crucii Roșii, Opra Zsofia Szende, în timp ce Mădălin Guruianu a declarat: „Orice lucru făcut bun pentru un ONG este un lucru extrem de bun pentru România și pentru copii, pentru viitorul acestei țări".

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.