ACTUALITATE 19 ianuarie 2017

Vizită de studiu în Polonia pentru un grup de la Liceul „Mircea Eliade”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4375 vizualizări

Parteneriatul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului cu cele cinci şcoli europene în cadrul proiectului Erasmus+, „BESTeachers, BESTudents”, s-a concretizat din nou, de această dată, în perioada 9 - 13 ianuarie a.c., cu o vizită la o şcoală din Katowice, Polonia. Două cadre didactice întorsurene şi trei eleve de la „Mircea Eliade” au făcut parte din delegaţia care a participat la vizita de studiu.

„Activitățile organizate de gazdele noastre de la „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w Katowicach” au fost foarte complexe și interesante”, ne-a dezvăluit coordonatorul local al proiectului, profesoara Doina Pătrunjel. Aceasta ne-a mai precizat că în cadrul vizitei au avut parte de activităţi organizate în şcoală, dar şi în afara ei. „Cel mai puternic impact l-a avut vizitarea lagărelor de exterminare de la Auschwitz si Birkenau, locuri pe care toți oamenii ar trebui să le viziteze, pentru a cunoaște adevăratele dimensiuni ale ororilor războiului. Vizita la Castelul Regal Wavel, din Cracovia, plimbarea pe străzile orașului vechi și atmosfera centrului universitar au fost o încântare și o interesantă lecție de cultură și civilizație”, ne-a mai spus Doina Pătrunjel.

Impresiile participanţilor

Atât profesorii întorsureni implicaţi în proiect, cât şi elevele au fost de acord că acest tip de programe internaţionale au un rol evident în a scoate participanţii din zona lor de confort, dar şi în a le oferi oportunitatea de autocunoaştere în alt mediu decât cel al şcolii tradiţionale.

„Din punctul meu de vedere această experienţă a fost una extrem de interesantă, deoarece scoate atât elevii cât şi profesorii din propria zonă de confort şi îi pune în situaţii noi. Este de asemenea o bună motivaţie pentru realizarea performanţei, având în vedere faptul că proiectul se numeşte „BESTeachers – BESTudents”. (...) Cred că acest proiect îi determină pe elevii liceului nostru să îşi dorească mai mult şi să se străduiască să obţină ceea ce şi-au propus. Pentru participa la acest proiect elevii duc la bun sfârşit diferite sarcini care le dezvoltă trăsăturile şi competenţele. În aceeaşi măsură le sporeşte capacităţile de comunicare şi relaţionare, îi ajută să vorbească mai fluent limba engleza şi le dă posibilitatea de a lua contact cu mai multe culturi europene şi cu toată diversitatea care ţine de acestea”, ne-a spus al doilea cadru didactic participant la vizita din Polonia, Călin Murea.

Grupul reunit în Polonia a numărat 13 elevi şi 7 profesori. Potrivit spuselor celor trei eleve care au reprezentat Întorsura Buzăului, excursia de studii a avut un impact pozitiv asupra lor. Acestea au desprins lecţii despre încrederea în sine şi în cei din jur, despre răbdare şi empatie, despre organizare şi comunicare ori despre cum să te descurci într-o ţară străină.

„Sfatul meu, pentru toţi elevii care au oportunitatea să se implice într-un proiect internaţional este să nu stea pe gânduri şi să se înscrie, deoarece eu am participat până în prezent la două astfel de proiecte şi am avut doar de câştigat. (...) Cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost să am mai multă încredere în oameni”, ne-a spus Ioana Hermenean, din clasa a XI-a A.

Colega acesteia, Emilia Găitan, ne-a precizat de asemenea că proiectul i-a deschis uşi spre noi prietenii, dar şi ocazia de a călători. „În același timp am avut ocazia să îmi exersez vorbirea în limba engleză. Mi-aş dori ca toţi colegii mei să iasă din zona lor de confort şi să dea o şansă acestor proiecte”.

„Mă întristează să văd că nu există interes din partea colegilor pentru proiectele de genul. Îi sfătuiesc să uite de orice fel de reținere au în legătură cu acestea şi să păşească în „lumea” noastră, una în care activitățile pe care le desfăşurăm vin cu nenumărate bonusuri. Călătorii, oameni noi, experiențe de neuitat, locuri vizitate extrem de frumoase şi şansa de a se dezvolta personal. Îi îndemn să aibă curajul să iasă din rutină pentru ceva ce lor le va oferi cea mai mare satisfacție”, ne-a spus şi Alexandra Anghel din clasa a X-a. Aceasta ne-a mai dezvăluit că cele mai importante lecţii învăţate în această experienţă internaţională au fost despre răbdare şi empatie: „Am învățat să fiu mult mai răbdătoare şi empatică, asta datorită inabilității de a putea comunica liber, impedimentul fiind limba engleză, care nu era stăpânită prea bine de toată lumea”.

elevi Eliade in Polonia (1)Cât despre impresia pe care reprezentantele Întorsurii Buzăului le-au lăsat în urma vizitei din Polonia, coordonatorul proiectului, Doina Pătrunjel ne-a spus: „Gazdele lor din Polonia m-au rugat să le mulțumesc părinților și profesorilor lor pentru educația primită în familie și la școală.”

Sala Erasmus+

În perioada următoare, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” va inaugura Sala Erasmus+, o mărturie vie a participării la proiectele internaţionale europene, spaţiu care cu siguranţă va servi ca un imbold pentru ceilalţi elevi ai unităţii de învăţământ şi nu numai.

„Pe lângă pregătirea pentru întâlnirea din Polonia, pe tot parcursul călătoriei (24 de ore cu trenul!), dar și în timpul activităților de învățare, elevele au completat un Jurnal de călătorie Erasmus+, pe care îl vor prezenta colegilor de clasă, Consiliului Elevilor, Consiliului Profesoral și reprezentanților mass-media, iar fotografiile realizate în timpul schimbului de experiență le vor expune în Sala Erasmus+, special amenajată la Liceul teoretic Mircea Eliade”, ne-a mai spus profesoara Doina Pătrunjel.

În aprilie, Liceul „Mircea Eliade” va fi gazda celor 5 licee partenere

Experienţa europeană a reprezentanţilor Liceului „Mircea Eliade” nu s-a încheiat, ba mai mult, în aprilie urmează cel mai important pas: găzduirea activităţilor.

„Următoarea activitate a proiectului nostru este și cea mai importantă pentru noi: în perioada 3-7 aprilie 2017, Liceul teoretic „Mircea Eliade” va fi gazda unui schimb internațional de experiență cu elevii și cu profesorii „BESTeachers, BESTudents”. Vor participa 20 de elevi și 10 profesori din toate țările partenere. Sperăm ca autoritățile locale, asociațiile non-profit, părinții, elevii și profesorii să ne sprijine, așa cum au făcut de fiecare dată când i-am solicitat, astfel încât oaspeții noștri să se simtă bine la Întorsura Buzăului și să ducă în țările lor numai amintiri frumoase despre România”, a mai spus Doina Pătrunjel.

Proiect european de 23.000 de euro

Prima întâlnire transnaţională din cadrul proiectului „BESTeachers, BESTudents”a avut loc în noiembrie 2016, la şcoala din Turcia, coordonatoarea proiectului. La acţiune au luat parte atunci trei profesori întorsureni.

Programul „BESTeachers, BESTudents”, finanţat nerambursabil cu aproape 23.000 de euro, se derulează pe parcursul a 24 de luni, începând din septembrie 2016 până în august 2018. Şcolile partenere Liceului „Mircea Eliade” sunt „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredna odborna skola polnohospodarstva a sluzieb na vidieku” din Kosice, Slovacia, „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w Katowice” din Polonia şi „Centre Educatiu Balaguer, L’Hospitalet” din Spania.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.