Vitezomanii – vânaţi cu radare nedetectabile
Opt autoturisme Dacia Logan break dotate cu aparate radar care nu pot fi detectate au ajuns în judeţ
Şoferii vitezomani au de acum încolo şi mai multe motive să îşi facă griji că vor fi prinşi de poliţişti, după ce şi în judeţul nostru au ajuns maşinile cu aparate radar imposibil de detectat în timp util cu aparatele existente pe piaţă.
Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul şef Corneliu Câmpeanu, a anunţat ieri că este vorba despre opt autoturisme cu aparatură nedetectabilă. Cinci dintre acestea vor fi utilizate în oraşe, în timp ce trei vor fi puse la dispoziţia Poliţiei Rutiere.
Totodată, poliţiștii care lucrează cu aceste aparate sunt instruiţi pentru această tehnică nouă ultraperformantă.
Funcţionează şi noaptea
Maşinile cu aparate radar nedetectabile vor putea să descopere vitezomanii de la o distanţă de 1.000 de metri, inclusiv pe timpul nopţii sau la temperaturi foarte scăzute, de minus 20 de grade.
Fabricate în Marea Britanie, radarele au încorporate un sistem GPS care arată exact locul în care a fost încălcată legea – atât dacă vorbim despre depăşirea legii, cât şi dacă e vorba despre vreo depăşire neregulamentară.
„E foarte bine că se introduc, la cum conduc unii șoferi – inclusiv în oraș, nu numai în afara lui”, a spus un șofer, în timp ce altul crede că indiferent dacă sunt sau nu radare, legea și regulile de circulaţie trebuie respectate oricum.
Datele înregistrate de noile radare vor fi stocate pe un hard disk extern, care poate înmagazina 30 de ore de înregistrare continuă. Mai mult, aparatele pornesc şi se opresc automat când sesizează o depăşire a vitezei legale, în rest filmând fără a înregistra. Radarul de tip nou poate fi setat să înregistreze 30 de secunde anterior de producerea infracţiunii şi 30 după, pentru a surprinde contextul producerii unei fapte.
Toate aceste mașini sunt marca Dacia Logan break – sunt înmatriculate în București și la noi numărul de mașină începe cu H -, au motoare 1,5 dci de 85 CP, dotate cu geamuri electrice, ABS și aer condiţionat.
Blocurile optice de pe capotă vor fi echipate cu sirenă, girofare și proiectoare cu difuzoare de 100 W, astfel încât șoferii din trafic să nu mai poată susţine că n-au auzit când au fost somaţi să tragă pe dreapta.
În toată ţara au fost repartizate 450 de astfel de maşini cu radare noi, iar valoarea unei autospeciale de acest gen se ridică la aproximativ 150.000 de lei. Odată cu introducerea lor în circulaţie – în cât mai scurt timp – vor fi eliminate total și eventualele contestaţii pe care se vor gândi să le depună cei care au încălcat legea.
În judeţul nostru factorul principal în producerea accidentelor grave este neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic.
Ana Sidon
Foto: Tinca Teddy