ACTUALITATE 11 octombrie 2016

„Visuri la Cheie” la Mănăstirea Mărcuş din Dobârlău

de Iulia Drăghici - Taraș | 6575 vizualizări

Emisiunea va fi difuzată miercuri, 12 octombrie, la ProTv

Fetele de la prima casă familială din România, construită lângă mănăstirea de maici ortodoxe de la Mărcuş, din comuna covăsneană Dobârlău, sunt miercuri, 12 octombrie, de la 20,30, personajele principale în emisiunea „Visuri la Cheie”, difuzată de ProTv.

În vară, Maica Stareţă Serafima şi fetele au primit vizita surpriză a echipei care le-a ajutat să continue lucrările la a doua casă destinată copiilor orfani aflaţi sau care urmează să vină în plasament la Mărcuş.

„Era necesară a doua casă pentru că altfel nu putem funcţiona. Eu am început-o în urmă cu 7-8 ani cu forţe proprii şi nu mai reuşeam să o terminăm. Dumnezeu, ca de fiecare dată, şi-a făcut milă de noi şi ne-a ajutat. Chiar a fost o minune că au venit! Nu le-am scris, nu am apelat la ei, doar că am strigat la Dumnezeu că avem nevoie de casă. În 26 iulie au venit, prin august au finalizat lucrările şi pe 2 octombrie am sfinţit-o. E o investiţie mare. S-au băgat vreo 80.000 de euro. (...) E de vis casa. Fetele au tot ce le trebuie în ea. Stau câte două în cameră. (...) Cei din echipa „Visuri la Cheie” au făcut o treabă foarte bună şi eu le mulţumesc. Am fost ca o familie. Ne-au spus că la noi s-au simţit foarte bine şi că le-a plăcut mult”, ne-a spus Maica Stareţă Serafima.

Potrivit www.visurilacheie.protv.ro, a doua casă a fost ridicată cu scopul de a crea locuri de primire în plasament pentru încă 12 copii. „Maica Stareţă a ridicat cu forţe proprii casa familială, cerând ajutor în biserici, gări sau pictând icoane. A făcut tot ce a putut ca să ridice casa pentru cele 10 fetiţe luate iniţial în plasament. Acum, Maica Serafima îşi doreşte să mai ajute încă 12 copii, dar casa în care locuiesc în prezent a devenit neîncăpătoare, aşa că a reuşit să mai ridice încă o clădire, pe structură de lemn, însă nu are fondurile necesare pentru a o termina şi a putea fi folosită. Deşi nu îi este uşor să facă faţă cheltuielilor zilnice, zâmbetul sincer şi bucuria de pe chipul celor 16 fete, care îi spun din inimă „mami”, i-au dat putere întotdeauna să caute soluţii pentru plata facturilor şi a celor necesare unui trai decent”.

Lipsa lemnelor de foc, acum cea mai „arzătoare” problemă a Mănăstirii Mărcuşmarcusa 2

Chiar dacă echipa „Visuri la Cheie” i-a ajutat pe binefăcătorii de la Mănăstirea cu rol de centru de plasament, greutăţile nu sunt nici pe departe de a se fi terminat. Cu iarna care bate la uşă, Mănăstirea se confruntă acum cu o problemă care nu suferă amânare: lipsa lemnelor de foc. „Suntem la pământ cu lemnele. În primul rând s-au scumpit enorm, dar nici scumpe nu am găsit să cumpărăm. Întotdeauna au fost probleme, dar au început mai puternic de anul trecut şi anul acesta este teribil”, ne-a explicat Maica Stareţă.

Potrivit acesteia, ca să treacă cu bine peste iarnă, Mănăstirea are nevoie de circa 140 de metri steri de lemne. „Avem centrala mare, care trebuie să deservească Biserica, clădirea maicilor şi casa de copii”, explică Maica Serafima.

Cei care vor să dea o mână de ajutor lăcaşului de cult care se implică în creşterea a 16 fete orfane pot să doneze în contul Asociaţiei de Binefacere „Sfânta Iustina”: Cod Fiscal: 14152220, Orfelinatul Sfintei Mănăstiri Mărcuş, Loc. Mărcuş, jud. Covasna, tel: 0754032252 / 0267375651 sau 0267375624, Cont BCR Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001.

În prezent, 16 fete cresc la casa de copii de la Mănăstirea Mărcuş. „Sunt deja domnişoare. Anul viitor merg la liceu. Au crescut împreună şi s-au obişnuit toate împreună şi cred că vor fi împreună până când vor pleca fiecare pe drumul ei, dar şi atunci sper ca măcar la sfârşit de săptămână să ne reunim”, ne-a mai spus Maica Serafima, cea care în urmă cu 15 ani punea bazele primei case familiale lângă Mănăstirea din Mărcuş.

Sursă foto: www.manastirea-marcus.com şi Facebook Mănăstirea Mărcuş pictată de SchinteieArt

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.