Viitoare stea a natației românești
La vârsta de 14 ani, înotătoarea Maria Raluca Artene din Sfântu Gheorghe și-a făcut un nume în natația de performanță
La doar 14 ani cucerește podium după podium la competiții de înot și duce numele municipiului Sfântu Gheorghe, al județului Covasna și implicit al României pe cele mai frumoase culmi ale gloriei. Covăsneanca Maria Raluca Artene se dedică la această vârstă performanței în natație și petrece uneori până la șase ore pe zi, aproape în fiecare zi a săptămânii, antrenându-se chiar în acest scop, fără a-și neglija nici școala și nici alte activități ce țin de o dezvoltare completă.
Talentul, pasiunea, dăruirea și ambiția pe care ea le pune pentru a evolua în acest sport au fost apreciate și de specialiștii în domeniu, astfel că pentru al doilea an consecutiv, tânăra este membră a lotului național de înot, fiind singurul sportiv din județul Covasna care a reușit în momentul de față această performanță în domeniul natației.
Cu o modestie exemplară, pentru o adolescentă care deja a realizat foarte multe cu viața ei, Maria Raluca Artene spune că practică înotul în primul rând pentru că îi face plăcere, dar și pentru că a devenit un stil de viață.
„Am început să fac sport îndrumată de părinții mei, chiar de la vârsta de trei ani, pentru a fi cât mai sănătoasă și pentru a mă dezvolta fizic armonios. După ce am descoperit sportul de performanță, mi-am dat seama că, în plus, acesta îmi dezvoltă caracterul, psihicul, disciplina și îmi impune și un anumit regim alimentar sănătos. (...) Pentru mine înotul a devenit un mod de viață, iar rezultatele de până acum mă încurajează să continui acest sport. Părinții m-au dus la înot de la vârstă fragedă și de atunci mi-a intrat în sânge”, ne-a spus înotătoarea vineri, după ce tocmai își primise un binemeritat premiu din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, în cadrul festivității de premiere a celor mai buni sportivi în cadrul Zilelor Sportive 2017.
O zi din viața sportivei Artene
După discuțiile purtate cu ea, am aflat că o zi din viața adolescentei nu e nici pe departe asemănătoare cu cea a majorității colegilor ei, respectiv a tinerilor de aceeași vârstă. Dacă de dimineață merge la școala unde învață, respectiv „Váradi József”, și participă la orele de curs, după masa merge direct la bazin unde începe câte un antrenament care durează de la două până la șase ore. Acest antrenament presupune de fiecare dată efort suplimentar și depășirea unor anumite obiective, lucruri care cer multă concentrare, respectiv multă muncă. De la bazin, uneori merge și la sala de forță sau la stadion.
„Având în vedere că înotul este un sport acvatic, pentru performanță este necesară și gimnastica, pe care o practic în sala de forță. De asemenea, este nevoie și de sesiuni de alergare, pe care le practic la stadion sau în pădure”, ne-a mai spus Maria Raluca Artene.
De parcă n-ar fi de ajuns, tânăra ne spune că timpul liber, adică ce mai rămâne după antrenamentele care îi solicită nu doar fizicul, ci și psihicul, și-l petrece în compania temelor pentru școală sau a mediațiilor suplimentare de care are nevoie atunci când lipsește din cauza competițiilor naționale și internaționale.
„Seara, când am puțin timp, îmi fac temele și mai merg din când în când la meditații pentru că trebuie să recuperez materia pierdută în timpul deplasărilor la competiții”, ne-a dezvăluit tânăra.
De la antrenorul său, Ciprian Grosu, am mai aflat că fără o disciplină de fier, obiective clare și multă muncă, performanțele la care a ajuns Maria Raluca Artene nu ar fi fost posibile.
Iar dacă toate acestea nu sunt lucruri cu adevărat remarcabile, demne pentru un model al tinerilor, atunci noi nu mai știm ce este.
Lotul național de juniori
Ceea ce este totuși la fel de important de subliniat este faptul că specialiștii României au văzut și apreciat efortul sportivei, astfel că în 2017 ea a fost acceptată, pentru al doilea an consecutiv, în lotul național de juniori al țării la această disciplină.
„Este o onoare pentru mine să reprezint România la nivel internațional, iar prezența mea în lotul național mă determină să mă dedic în totalitate înotului”, spune sportiva din Sfântu Gheorghe.
Pentru cei dintre noi care nu știm exact ce înseamnă ca un înotător să fie acceptat în lotul național, antrenorul Ciprian Grosu ne-a explicat: „Sunt anumite competiții la care se participă împreună cu lotul, cum ar fi europene, mondiale sau chiar jocuri olimpice de juniori. Este de fapt o centralizare a celor mai buni sportivi din țară la ora actuală. Specialiștii țin cont de evoluția sportivilor pe tot parcursul competițiilor naționale, dar și internaționale. Prima competiție alături de lotul național a avut-o anul trecut, când a participat la Concursul Țărilor Central Europene. Tot ce ține de prezența în lotul național, este în primul rând o onoare a sportivului”.
Obiective pe termen scurt și lung
Dacă unul dintre obiectivele pe anul acesta l-a obținut deja, respectiv calificarea în lotul național, sportiva mai are câteva puncte de îndeplinit din lista care a mai rămas pentru restul anului competițional.
„Vreau să obțin medalii la Campionatul Național de Juniori, Tineret și Seniori în bazinul de 25 de metri de la Miercurea Ciuc și o clasare cât mai bună la Central Europene”, ne-a declarat Maria Raluca Artene.
Obiectivul pe termen lung, respectiv ceea ce o determină pe tânăra sportivă să muncească într-un ritm alert în fiecare zi din viața sa, este de fapt pragul pe care fiecare persoană care practică sport de performanță își dorește să îl atingă: „Visul meu este să ajung la Jocurile Olimpice, dar acest obiectiv nu este deloc ușor de atins. Știu că pentru asta trebuie să muncesc și mai mult și să fac și mai multe sacrificii”, spune aceasta.
De peste opt ani alături de același antrenor
Deși înoată de la vârsta de trei ani, de la șase ani a acceptat să formeze o echipă cu antrenorul ACS Ciprian Sfântu Gheorghe, Ciprian Grosu.
„Este o elevă sensibilă, poate chiar și rebelă, dar totodată este ambițioasă atunci când își dorește ceva. Este unul dintre modelele clubului, o reprezentantă a noastră care a bătătorit calea spre performanță și este un model pozitiv pentru toți cursanții clubului nostru, dar nu numai. Cei mici o urmăresc chiar îndeaproape și o felicită pentru fiecare performanță. Mă bucur că avem astfel de tineri în județul Covasna și în mod deosebit pentru că practică înotul. Știm că natația covăsneană nu a avut parte de așa ceva și este bine să continuăm. (...) Dăruirea ei către acest sport se reflectă în rezultatele ei. Fără a te dărui zile, ore și fără a învăța cum să treci peste dificultățile care vin, fără a urmări un scop pe care să îl atingi prin anumite sacrificii care se impun nu se poate ajunge la performanță. În plus, Raluca este o elevă bună pentru că lucrează de multe ori, cu multă precizie, ceea ce este un avantaj și pentru mine ca antrenor. Mă bucur foarte mult că este foarte atentă la detalii și că se dedică mult antrenamentelor”, ne-a spus antrenorul Ciprian Grosu.
Cele mai importante competiții și rezultate
Duoul format din Maria Raluca Artene și antrenorul său pune Sfântu Gheorghe pe harta orașelor cu potențial din punct de vedere al performanței în natație. Potrivit acestora, fiecare rezultat, fiecare podium, fiecare medalie și fiecare competiție, fie ea națională sau internațională, aduc experiență și ambiții tot mai mari, ceea ce face ca fiecare dintre acestea să fie tratate cu maximă importanță.
„Campionatele naționale sunt foarte importante pentru noi. Pentru mulți e o onoare doar simpla participare, iar noi am reușit chiar să fim pe podium. Rezultatele pozitive la aceste competiții ne-au lansat în lumea concursurilor internaționale, dar și către lotul național. (...) Suntem recent veniți de la un concurs din Elveția și a fost o experiență deosebită pentru că aici au participat sportivi de elită, pe care îi vom vedea luna viitoare la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Aici am avut parte de ocazia de a sta de vorbă cu acești sportivi, dar și de a deschide niște relații de prietenie cu antrenori deosebiți, cu rezultate la nivel mondial, dar și cu oameni care fac parte din federația elvețiană de natație”, ne-a mai spus antrenorul Ciprian Grosu.
Acesta ne-a mai dezvăluit că în prezent desfășoară pregătiri pentru Concursul țărilor Central – Europene din decembrie, unde Maria Raluca Artene va reprezenta din nou România, în calitate de membru al lotului național.
Aflată în posesia unor calități pe care mulți dintre adulții din ziua de azi nici nu le visează, printre care și pasiune, ambiție, capacitate de concentrare, disciplină și puterea de a stabili obiective clare, dar mai ales de a le depăși, înotătoarea Maria Raluca Artene din Sfântu Gheorghe s-a poziționat pe un culoar care o va duce încet, dar sigur către un titlu de viitoare stea a natației românești. Nouă, susținătorilor săi, nu ne rămâne decât să apreciem și mai abitir performanțele sale și să îi fim alături în acest drum spre excelență. Mult succes, Maria Raluca Artene!