VIDEO: Profitul firmelor din Covasna a ajuns anul trecut la 430 de milioane de lei
Afacerile din judeţul Covasna înregistrează tendinţe de creştere
Cifrele înregistrare de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna arată că afacerile din judeţul Covasna au înregistrat o tendinţă de creştere în 2015 faţă de 2014. Cifrele de afaceri s-au majorat de la 5 miliarde la 5,3 miliarde de lei, iar profitul de la 386 de milioane la 430 de milioane. Chiar dacă schimbarea nu este semnificativă, şi numărul de salariaţi a crescut, de la 28.312 la 28.842.
„Este al doilea an când industria este pe primul loc în judeţul Covasna. Foarte mulţi ani comerţul a fost pe primul loc, ceea ce nu este bine. Într-o economie dezvoltată, comerţul trebuie să fie undeva pe locul IV sau V. Toate cifrele, inclusiv cea de afaceri, profitul, salariaţii, prezintă o creştere”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, președintele Camerei de Comerț şi Industrie Covasna, Édler András.
Cifra de afaceri în industria din judeţul Covasna a fost anul trecut de 2.178.960.200 de lei. Pe locul II se găseşte Comerţul, cu o cifră de afaceri de 1.663.827.915 de lei, urmate de Servicii, cu 684.294.323 de lei. Construcţiile şi Agricultura, pescuitul şi silvicultura completează topul covăsnean cu cifre de 411.618.305 de lei, respectiv 263.473.452 de lei.
„Vreau să mă opresc puţin pe domeniul „cercetare, dezvoltare, hi-tech” pentru că am avut un şoc. Am văzut că deşi noi ne luptăm să avem sectorul IT dezvoltat, am avut o scădere de 22% la cifra de afaceri şi o scădere de 45% în ceea ce priveşte numărul de salariaţi. Imediat am luat detaliile şi ne-am uitat. Totul este ok, nu este nicio surpriză. Există o firmă care era anul trecut în această categorie şi a trecut acum în categoria industrie”, a mai spus Édler András.
Topul firmelor din Covasna
Prima poziţie în clasamentul după cifra de afaceri o ocupă Fabrica de Lapte Braşov SA, cu sediul în Baraolt, cu o cifră de afaceri de 338.283.110 de lei, dublă faţă de următoarea clasată, Covalact SA.
În categoria firmelor care au făcut cel mai mult profit în 2015, primul loc este ocupat de Producţie Zarah Moden SRL, cu un profit de 19.085.840 de lei.
După numărul de salariaţi, prima firmă din judeţ este Ready Garment Technology Romania SRL, care are 1.199 de angajaţi.
Comparativ cu anii trecuţi, în categoria care analizează profitul firmelor s-au produs schimbări mai semnificative, comparativ cu celelalte două categorii, cifră de afaceri şi număr de salariaţi.
„Situația este mai radicală: intră Textila Oltul de pe locul 18 pe locul 2, urcă Arcon de pe locul 8 pe locul 3, Fabrica de Lapte Braşov urcă un loc în clasament de pe locul 5 pe locul 4, Dunapack coboară de pe locul 3 pe locul 5, Madexport coboară de pe locul 4 pe locul 6, Covalactul intră direct pe locul 7 (anul trecut nu era cu profit), New Fashion urcă de pe locul 13 pe locul 8, Combridge intră de pe locul 11 pe locul 9 şi Nexxon intră de pe locul 12 pe locul 10. Ies următoarele firme din TOP 10: RGT, SAFROM, INT TRANSP POPOVICH, BAUMEISTER, TTS”, arată statisticile CCI Covasna.
„Aceste cifre sunt întotdeauna interesante pentru că reflectă tendinţa din judeţul Covasna, care, după cum se vede, este una bună, de creştere”, a mai explicat președintele Camerei de Comerț şi Industrie Covasna.
Peste 4.500 de firme în judeţul Covasna
În total, în judeţul Covasna sunt înregistrate 4.576 de firme, iar dintre acestea doar 3.441 şi-au depus bilanţul pe anul 2015, restul de 1.000 de firme nefiind în evidenţele CCI. În topul firmelor au intrat 901 de societăţi.
„Ca să intre în top, firmele trebuie să fie în primul rând profitabile. Pe de altă parte sunt anumite categorii, de exemplu jocurile de noroc, care nu intră în top. Nici firmele care au mai puţin de un salariat sau care au datorii faţă de buget mai mari decât datoria statului faţă de ei nu intră în top. În plus, toţi indicatorii calculaţi trebuie să fie pozitivi”, a explicat Édler András, președintele Camerei de Comerț şi Industrie Covasna.
Gala Topul Firmelor
Gala Topul Firmelor 2015 va avea loc în 27 octombrie la Leonor Ballroom din Sfântu Gheorghe.
„Noi dorim ca această gală să nu fie ceva formal, rigid, ci un fel de sărbătoare. Experienţa noastră arată că oamenii vin, îşi iau premiile şi merg acasă. În fiecare an ne pregătim cu orchestră, cu programe, anul acesta avem degustare de vin şi ne dorim ca oamenii să se simtă bine. (...) Încercăm să oferim nişte puncte de distracţie pentru cei care participă la Top. Am redus tarifele. Tarifele pentru participare la gală sunt 200 de lei plus TVA pentru prima persoană şi 150 plus TVA pentru restul persoanelor”, a spus Édler András.
Acesta a mai precizat că cei care vin însoţiţi de soţ sau soţie la eveniment vor participa automat la o tombolă, prin intermediul căreia au şansa să câştige un weekend la Balvanyos Resort.
https://youtu.be/tAaIdX8j_dU